muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Rubalcaba vol apujar el tabac i l'alcohol...

El candidat socialista assegura que si s'apugen un 10% més aquests productes, es pot garantir el finançament de la sanitat i evitar fórmules com el copagament

30986

Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat del PSOE, durant la intervenció.

Alberto Mart

Alfredo Pérez Rubalcaba, candidat del PSOE a la presidència del Govern, es va comprometre ahir a recollir en el programa electoral dels socialistes un augment del 10% dels impostos del tabac i de l'alcohol -excepte la cervesa i el vi- per garantir el finançament del sistema públic de salut.

Rubalcaba féu aquesta proposta en la segona jornada de la conferència política del PSOE, que establirà les bases del programa electoral per als comicis del 20-N i en què també plantejà eliminar les desgravacions fiscals a la sanitat privada. Amb aquestes mesures, Rubalcaba vol evitar fórmules com el copagament o les privatitzacions encobertes, que el sistema sanitari espanyol, "la joia de la corona" de l'estat del benestar, mantingui les seves característiques fonamentals i continuï sent "universal, bo i barat". Segons els càlculs del PSOE, la sanitat que gestionen les comunitats autònomes tindrà l'any que ve un dèficit de 2.000 milions d'euros i amb l'augment dels impostos especials de l'alcohol i del tabac l'Estat recaptaria al voltant de 1.000 milions d'euros.

Tant l'alcohol com el tabac, subratllà Rubalcaba, tenen una clara repercussió en els serveis sanitaris i és "raonable demanar un esforç als que fumen i beuen". Al costat d'aquesta pujada, suggerí eliminar les exempcions fiscals que tenen les empreses per oferir assegurances sanitàries privades als seus treballadors, ja que tots els espanyols, recordà, estan coberts per la sanitat pública. Aquesta iniciativa suposaria un estalvi de 319 milions d'euros.

A més, també apostà per cobrar prestacions que es realitzen però que no són assumides per part d'aquells que les haurien de pagar realment, amb la qual cosa s'estalviarien 700 milions d'euros. Es tracta de cobrar a les mútues i assegurances privades tots els accidents laborals, esportius i de trànsit que han de cobrir, i de reclamar a la Seguretat Social de tots els països l'assistència sanitària que es presta als turistes estrangers. El compromís del PSOE és ajudar les comunitats autònomes que paguin el deute sanitari que han anat acumulant i pactar-hi fórmules de control perquè no es torni a repetir la situació actual.
En aquest context, ha proposat que 3.000 milions d'euros, dels 8.000 milions addicionals que rebran l'any que ve les comunitats pel sistema de finançament autonòmic, vagin destinats a fer front al deute sanitari i a pagar els proveïdors. Calculant un deute acumulat d'11.000 milions, en quatre anys s'hauria eliminat. I per a les comunitats que vulguin accelerar aquest procés, el PSOE proposa que puguin accedir a avantatges de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO).

Millorar la gestió
Rubalcaba també ha posat èmfasi a la necessitat de millorar la gestió del sistema sanitari, mitjançant el foment de compres centralitzades, amb la creació d'un institut de qualitat i excel·lència clínica per avaluar la compra de noves tecnologies i amb polítiques eficients d'autorització selectiva de medicaments.

El programa del PSOE aposta, a més, per impulsar el reconeixement professional i la productivitat dels treballadors sanitaris. Rubalcaba no ha oblidat la necessitat de "canviar la cultura d'alguns pacients", perquè hi ha "qui abusa" de la sanitat pública; el PSOE es compromet d'aquesta manera a prendre mesures, per tal evitar l'ús indegut de fàrmacs i les baixes laborals que estiguin injustificades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris