nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
20°

El Govern de Castella-la Manxa no autoritza que les farmàcies tanquin

L'Executiu de Maria Dolores de Cospedal assegura que prendrà “mesures preventives” davant l'amenaça dels farmacèutics d'aturar temporalment la seva activitat

32696

Les farmàcies de Castilla-la Manxa ja van fer vaga el passat dia 11.

Mariano Cieza Moreno

El Govern de Castella-la Manxa no autoritza el tancament temporal de farmàcies, sol·licitat per un elevat nombre d'aquests establiments per reclamar el pagament del deute per part de la Comunitat, i anuncià que prepara "mesures preventives" per garantir els medicaments en cas que es donàs una "situació de risc". José Ignacio Echániz, conseller de Sanitat del Govern de Maria Dolores de Cospedal, explicà ahir en roda de premsa els precedents d'aquest deute de 150 milions d'euros amb les farmàcies generat, segons detallà, per l'anterior Govern socialista, que no va pagar la factura del mes de maig "perquè ja no hi havia diners, en aquell moment". La meitat de la factura d'aquell mes s'abonà el juliol, però el Govern autonòmic deu a les farmàcies l'altra meitat i les mensualitats íntegres de la resta de mesos trasncorreguts.

Echániz deixà clar que l'Executiu manxec no autoritzarà el tancament temporal de farmàcies -sol·licitat, de moment, pel 81% de les oficines de Ciudad Real, el 60% de Guadalajara i la meitat de Toledo- i avançà que té mesures preventives preparades en cas que hi hagi una "situació de risc" en l'abastiment de medicaments. El conseller de Sanitat insistí en diverses ocasions que l'única opció per a les farmàcies, fins que arribi l'any que ve i es configuri un pressupost "seriós", és acudir a finançament, com ja han fet 200 farmàcies de la regió.
El conseller sol·licità també a la ministra de Sanitat, Leire Pajín, una reunió urgent per demanar ajuda i "instruments" en el conflicte amb les farmàcies; a més, espera "celeritat" en la resposta. Echániz parlà de "reunions fins a l'extenuació" amb els interlocutors dels farmacèutics per intentar solucionar aquest problema i avançà que el Govern autonòmic també pot canviar "les regles del joc" i "revisar" la Llei d'ordenació de les farmàcies. "Si hi ha una actitud bel·ligerant, revisarem coses que segur que tampoc no els agradaran. Preferiria no posar-ho damunt la taula, però és una alternativa", advertí.

Tot i això, Echániz elogià una majoria de farmàcies que aposten "per la via del diàleg", amb una actitud "raonable", i criticà els qui "organitzen embolics" de manera "innecessària" i "ineficaç", en particular la patronal empresarial dels farmacèutics. En aquest sentit, el Govern autonòmic actuarà "en conseqüència" -com ja va fer quan va expedientar les farmàcies que van tancar el dia 11- si hi ha "subjectes" que mantenen aquesta actitud "irresponsable". Echániz deixà clar que els seus interlocutors són els col·legis de farmacèutics i els quatre distribuïdors -Cofarta, Cofares, Cofarcir i Cofarcu- que actuen en la comunitat autònoma, però no "altres persones". Segons les dades que oferí, la Conselleria de Sanitat i Assumptes Socials té un deute amb proveïdors que gairebé arribà als 1.000 milions d'€, només d'aquest any 2011, i n'acumula 4.000 més d'anys anteriors.

Els farmacèutics dispossats a tancar

Els farmacèutics de Castella-la Manxa varen fer dimecres un pas més en el pols que mantenen amb la Junta per reclamar els 150 milions d'euros que els deu i, a més de convocar una manifestació a Toledo per al 4 de setembre, van demanar tancaments temporals que podrien anar dels 15 dies als dos mesos. En aquest sentit, segons explicà ahir el col·lectiu farmacèutic, els establiments més afectats es troben a les zones rurals, on es registren més problemes d'abastiment.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris