cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

L'IVA per a la compra d'habitatge nou es rebaixa del 8 al 4 per cent

El Govern aprovà també que les empreses que facturin més de 20 milions d'euros avancin part de l'impost de societats i la reducció de la despesa farmacèutica

33032
Bernardo Rodriguez

El Govern aprovà ahir un decret llei per accelerar la reducció del dèficit públic, que té com a mesures estrella la rebaixa temporal de l'IVA del 8% al 4% en la compra d'habitatge nou, la reforma parcial de l'impost sobre societats i la reducció de la despesa farmacèutica mitjançant el major ús de medicaments genèrics. Totes aquestes iniciatives aportaran un estalvi de 5.000 milions d'€ enguany.

La retallada de l'IVA per a l'adquisició d'immoble nou durarà només quatre mesos, fins al 31 de desembre, i té com a objectiu reduir l'estoc de cases, segons explicà el portaveu de l'Executiu i titular de Foment, José Blanco, i la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Això suposarà que, per a una llar d'uns 200.000 €, el preu es reduirà uns 8.000 €, la meitat del que es paga actualment per l'IVA, assenyalà Blanco, qui recalcà que la mesura és de caràcter "temporal i extraordinari".

"Amb aquesta proposta pretenem donar sortida a l'estoc d'habitatges i reactivar el sector de la construcció, on hi ha demanda potencial, però, en haver-hi estoc, és molt difícil l'accés al crèdit", va dir.

Salgado, interrogada per l'impacte recaptador que tindrà aquesta retallada de l'IVA, apuntà que serà "previsiblement positiu", ja que agilitarà l'adquisició d'habitatge, indicador que ara mateix no passa pel millor moment.

Aquest decret llei, aprovat ahir, que el Govern espera que sigui validat pel Congrés la setmana que ve, també inclou canvis en l'impost sobre societats per a les empreses la facturació de les quals sigui superior als 20 milions d'€ (el 0,5% del total d'empreses que tributen per aquest impost, unes 3.900) i mesures per reduir la despesa farmacèutica, que propiciaran un estalvi "estructural" a l'Estat i a les comunitats de 2.400 milions d'€ anuals. Entre aquestes iniciatives, s'hi inclou aplicar una deducció del 15% als fàrmacs que, per manca de genèric o biosimilar a l'Estat, no s'han incorporat al sistema de preus de referència i fa uns 10 anys que són al mercat.

Canvis en societats

Quant al canvi de societats, per als anys 2011-2013, el percentatge de càlcul dels pagaments fraccionats que realitzen les grans empreses en l'impost sobre societats es veurà augmentat més enllà del 21% actual. Així, segons Salgado, per a les companyies que facturin entre 20 i 60 milions d'€, el percentatge de càlcul passarà al 24%, mentre que per a les que facturin més de 60 milions, serà del 27%. Així mateix indicà que aquests avançaments no suposaran un "perjudici substantiu" per a les grans empreses, ja que les companyies que facturin de 20 a 60 milions només hauran d'anticipar uns 59.000 € i les que facturin almenys 60 milions hauran d'avançar uns 255.000 €.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toni, fa mes de 9 anys

Tranquils els constructors pujaran el 4 per cent i tot quedarà igual.

Valoració:-1menosmas
Per Pep Cardell, fa mes de 9 anys

Una altra vegada tornam als errors del passat. Es generarà una altra bimbolla immobiliària.

Valoració:4menosmas
Per Jo, fa mes de 9 anys

I això a mi de que hem serveix? qui es pot comprar un pis amb més de 4 milions d'aturats? Patètic

Valoració:5menosmas
Per balear, fa mes de 9 anys

HABITATGE, per l'amor de Déu

Valoració:-5menosmas
Per balear, fa mes de 9 anys

HABITATGE, per l'amor de Eéu!

Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris