lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

Atur, corrupció, moralitat i ateisme, eixos del primer discurs del papa

Benet XVI fou rebut amb eufòria quan arribà a la JMJ. El pontífex assegura que els joves “miren amb preocupació” el futur que els espera

33008

El Sant Pare saluda Zapatero amb presència del Rei havent arribat a Barajas.

Andr

El papa, Benet XVI, expressà ahir preocupació per la desocupació juvenil i la necessitat d'ajudar els joves perquè "puguin complir els seus somnis" i perquè "aprofundeixin en els valors ètics i de la fe", alhora que tampoc no escatimà referències a aquells que no creuen en Déu.

El pontífex, que arribà ahir a Madrid per participar fins diumenge en la XXVI Jornada Mundial de la Joventut, assegurà que la crisi econòmica actual és també "una crisi de valors".

En el primer discurs oficial, en arribar a l'aeroport de Barajas i després de rebre la salutació dels reis, Joan Carles i Sofia; del president del Govern, José Luis Rodriguez Zapatero, i altres personalitats, el cap del Vaticà animà els ciutadans a vèncer els actuals "motius de preocupació" a través de les profundes arrels cristianes, en un clima de respectuosa convivència amb altres "opcions legítimes".

"Amb totes les forces del meu cor", afegí el bisbe de Roma, dirigint-se als joves, desitj que "res ni ningú no us llevi la pau; no us avergonyiu de Déu". Benet XVI apuntà que molts joves "miren amb preocupació el futur davant la dificultat de trobar una feina digna, o bé per haver-la perduda o tenir-ne una de molt precària i insegura, mentre que s'enfronten amb problemes com les drogues i la corrupció".

Així mateix, el papa lamentà les "tensions i xocs oberts" a molts llocs del món, on la justícia i el valor de la persona humana es dobleguen fàcilment" davant interessos egoistes, materials i ideològics i no es respecta com cal el medi ambient ni la naturalesa. En aquest context, demanà ajuda "perquè els joves continuïn ferms en la fe". "És urgent -assegurà el pontífex- ajudar els joves a continuar ferms en la fe i a assumir la bella aventura d'anunciar-la i testimoniar-la obertament amb la seva pròpia vida. Un testimoni valent i ple d'amor a l'home germà, decidit i prudent (...)", afirmà el pontífex.

Per part seva, el rei Joan Carles, qui intervingué en primer lloc per agrair la tercera visita del papa a l'Estat en aquests sis anys del seu pontificat, expressà també la necessitat d'acabar amb la "intolerable" desocupació juvenil i urgí a facilitar als joves tots els mitjans disponibles perquè "aconsegueixin fer-se camí en uns temps que no són fàcils". El monarca subratllà també que, per entendre la "personalitat històrica d'Espanya", resulta "clau" l'aportació artística, cultural i religiosa del cristianisme. A més a més, va manifestar a Benet XVI que a l'Estat espanyol hi trobarà "un país obert al món per història, llengua i cultura; una gran nació democràtica, antiga i diversa, amant de la pau, la llibertat i la Justícia". Espanya, va apuntar Joan Carles, és una "nació amb una joventut solidària", "la més ben formada de la nostra història".

Així mateix, coincidí amb el bisbe de Roma que "no són temps fàcils per a una joventut tantes vegades frustrada per falta d'horitzons personals i laborals, i que es rebel·la davant els greus problemes que afligeixen l'ésser humà i el món d'avui". "Els joves necessiten no només oportunitats, sinó també l'exemplaritat dels adults; no tans sols raons, sinó actituds que motivin, omplin i impulsin l'existència i encoratgin l'esperança", asseverà Joan Carles.
Després de l'acte de l'aeroport, el cap del Vaticà es traslladà en el papamòbil fins a la seu de la Nunciatura apostòlica, on descansà fins l'horabaixa. Llavors, participà en l'acte de benvinguda amb el jovent. Centenars de milers de joves es varen reunir a la Puerta de Alcalá i a Cibeles per saludar el pontífex. En un ambient festiu i desafiant la forta calor, las joventut va acollir el papa com una estrella del pop, entre càntics, visques i onejant milers de banderes dels països d'origen. "Si, sí, sí, el papa ja és aquí" i "Aquesta és la joventut del papa" varen ser entonats pels milers d'al·lots.

Joves dels cinc continents, deu per a cada un, varen acompanyar el bisbe de Roma mentre travessava la Puerta da Alcalá, com a acte simbòlic de l'entrada a Madrid. El batle, Alberto Ruiz-Gallardón, li féu entrega de la claus de la ciutat. Després, plantà una olivera, amb referència al lema d'aquesta JMJ: "Arrelats i edificats en Crist ferms en la fe". Pujat al papamòbil, es traslladà a Cibeles, enmig del deliri dels joves. El cardenal de Madrid, Antonio María Rouco Varela, li donà la benvinguda. "La immensa majoria dels espanyols, el poble d'Espanya, està amb el papa", assegurà Rouco Varela.

"Llibertat sense Déu"

"És una immensa alegria trobar-me aquí amb vosaltres, al centre d'aquesta bella ciutat, que avui és també capital dels joves i on tota l'Església té posats els ulls", va dir el papa als joves, alhora que va arremetre contra "els que es creuen déus i decideixen sobre qui és digne de viure o pot ser sacrificat". Així, el pontífex féu referència a l'ateisme: "És important no sucumbir-hi perquè en realitat condueixen a alguna cosa tan evanescent com una existència sense horitzons, una llibertat sense Déu", assenyalà.

La Policia impedeix noves concentracions laiques a Sol

La Policia Nacional tornà a carregar ahir contra els manifestants laics que es van concentrar pels voltants de Puerta del Sol per protestar contra l'aportació pública a la Jornada Mundial de la Joventut i contra la càrrega de dimecres a vespre que causà vuit detinguts i onze ferits. Els agents van acordonar durant l'horabaixa Puerta del Sol per tal d'evitar una nova concentració laica de protesta, convocada durant l'horabaixa a través de les xarxes socials. Tot i així, un grup d'unes 200 persones dels col·lectiu laics i ateus es van poder reunir finalment al lloc, sota l'atenta vigilància dels agents, i on van decidir decidir convocar una nova manifestació per a avui. La marxa partirà de Sol i es dirigirà a Atocha, on és previst que hi hagi una assemblea per discutir les accions que es desenvoluparan durant la visita del papa.

Encara que la Policia va permetre la concentració, convocada pel moviment 15-M i altres grups, al voltant de les 21.30 hores es va produir una càrrega policial en un dels carrers veïns, al de Carretas, en el qual una ciutadana italiana va resultar ferida, malgrat que no participava en la protesta laica. Una hora després, a les 22.30, els agents desallotjaren diversos punts de la plaça i carregaren contra un grup d'unes trenta persones, sense que es produís cap arrest. Els agents també carregaren contra diversos manifestant concentrats a la Carrera de San Jerónimo. Al tancament d'aquesta edició no es tenia constància de d'altre incident.

Indignació

El sentiment majoritari entre els assistents a la convocatòria d'ahir era la indignació, davant la intervenció policial de dimecres a vespre. Els manifestants també retreien que el dispositiu no desallotjàs els pelegrins presents a Sol, malgrat que l'autorització de la manifestació preveia el pas dels laics per aquest punt. Els manifestants contra el papa van portar de nou pancartes on es podien llegir eslògans com 'Dels meus impostos, al papa zero,' 'Estam farts de robatoris sacres', 'Que el papa es pagui les seves vacances' i 'Cura amb la cartera, que ve el papa'. Luis Vega, responsables d'Europa Laica, de l'Associació Madrilenya d'Ateus i Lliurepensadors (AMAL), Luis Vega, explicà que quan la marxa arribà a Sol els pelegrins de la JMJ "havien ocupat tota la plaça" i la Policia no va fer res per evitar que els catòlics "insultassin i increpassin els manifestants". Segons la seva opinió hi va haver tres motius fonamentals pels quals hi va haver altercats: "l'elevada assistència; el fet que no s'actuàs contra els pelegrins i que la Policia obligàs a circular per llocs estrets als manifestants".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per ciutadà, fa mes de 9 anys

A mí el que me sembla increible és que vengui a parlar d'aquestes coses. Atur? Però què és això? Una persona que viu amb tots els luxes i amb totes les riqueses per fer misses i extendre la paraula de Déu no hauria de parlar d'atur. Corrupció i moral? Com s'atreveix. L'esglèsia és una de les comunitats amb menys moral que existeix. Bé, o pentura són els que més en tenen ja que la solen tenir doble (per davant parlen de caritat cristian i per darrera s'embutxaquen dinerals, viuen a cos de rei, es tapen els pecats els uns amb els altres...).
Respecte a l'ateisme puc dir orgullós que no tenc cap creença religiosa però no per això em consider pitjor persona. La meva família s'ha encarregat de transmitir-me els valors del respecte cap als altres, la comprensió, no fer mal a ningú però mai lligat al cristianisme, sino al sentit comú de fer el bé.

Valoració:3menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys


El Papa es mostra preocupat pels joves "aturats". I pels "aturats" que no són tan joves? En tot cas, no crec que hi pugui fer gaire.

Ara, senyors, apel·lem al sentit de la llengua. Una persona "aturada" és, en bon mallorquí (o sigui en bon català), una persona un poc curteta, que és quasi incapaç de valer-se per ella mateixa.

Si, com crec jo, el Papa es mostra preocupat pels joves que no tenen feina, el nostre Balears, que mira sempre pel bé de la llengua, hauria d'haver escrit "el Papa es mostra preocupat pels joves desocupats". Igualment, "la desocupació fa molt de mal" (això de "atur" és un calc servil de l'espanyol).

Valoració:6menosmas
Per Joan, fa mes de 9 anys

si el Déu cristià existeix, no crec que estigui d'acord amb la manera de fer de l'esglèsia, ni amb l'obstentació de riquesa i de poder que exhibeix.

Valoració:11menosmas
Per Margalideta, fa mes de 9 anys

Si es perocupàs pels joves, aceptaria els mètodes anticonceptius per que com més gent mées misèria, i no voldria sqber rès dels monarques i politics que ens han imposat el Neolliberqlisme, tant mancat de caritat cristiana.

Valoració:13menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

"dos caces F18 de l'Exercito d'Espanya li van escortar..."???? Es diu "dos caces F18 de l'Exèrcit Espanyol el van excortar". Crec que hauríeu de repassar el text perquè hi ha algunes faltes més. Mirau-vos una mica en escriure en català, per favor.

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 9 anys

Qui és el tio de blanc que està a devora el Sr Martínez???
Quin oi al segle XXI.

Valoració:7menosmas
Per Jaume I, fa mes de 9 anys

Si destinés tot el que costa aquesta JMJ a la gent que es mor de fam tampoc no estaria malament, no?

PD: Benedict? No sabeu escriure al Diari de Balears?

Valoració:8menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys

El nom del papa és Benet.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris