algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

Zapatero exigeix “respecte institucional”

El president del Govern recorda a Rajoy que el Govern no està en funcions, mentre el líder de l'oposició argumenta que 's'ha de menester fer els deures a casa perquè no ens afectin tant els problemes de fora'

126686

Zapatero dialoga amb el portaveu d'ERC, Joan Ridao, avui al Congrés.

JuanJo Martin

El cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, ha exigit avui "respecte institucional" al líder del PP, Mariano Rajoy, perquè "no hi ha ni un president ni un Govern en funcions" fins que es convoquin les eleccions.

En la sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats, Zapatero ha reiterat que l'any acabarà amb creixement econòmic, encara que no el desitjat, ha admès, ja que "obrirà la porta" però no serà encara suficient per a una creació "significativa" d'ocupació.

Segons les dades del Govern, que encara ha de confirmar l'INE en un mes, tant en el primer com en el segon trimestre de l'any hi ha hagut creixement del PIB, i n'hi haurà també en el que resta de 2011, per la qual cosa la previsió és acabar l'any amb un augment de l'1,3%.

Zapatero ha aconsellat a més a Rajoy que no "s'agafi sempre les pitjors previsions" i li ha demanat que "aporti confiança" perquè l'actual context exigeix "responsabilitat i una mica de la col·laboració de tots", cosa que "sens dubte" agrairà l'economia espanyola.

Un Govern desacreditat

El president ha respost amb especial duresa quan el president del PP l'ha acusat de dirigir "un Govern provisional i desacreditat en què ningú no confia" i de ser un "president en funcions".

"Li he d'exigir que tingui respecte institucional als temps i a les formes, no hi ha ni un president ni un Govern en funcions, hi ha un president i un Govern amb totes les facultats constitucionals, i només serà en funcions quan se celebrin eleccions", ha subratllat.

Rajoy li ha retret que parlàs de confiança quan és "impossible" generar-la amb accions com "tornar a llançar la culpa de tot el que passa als altres", amb referència a l'acusació velada a Alemanya de ser responsable de l'últim repunt de la crisi de deute, així com a l'anunci que potser no s'assoleixi el sostre de despesa en els pressuposts generals per a 2012.

"El que cal fer és fer els deures a casa i així no ens afectaran tant els problemes de fora", argumentà Rajoy.

El cap de l'oposició ha demanat a Zapatero que digui "la veritat" i ha posat en dubte que hi estigui havent un creixement econòmic, ja que "els indicadors sintètics del Ministeri d'Economia indiquen ralentització" i "la majoria d'espanyols diuen que estan fotuts o molt fotuts", ha al·legat.

Però el cap de l'Executiu ha insistit que la sostenibilitat del creixement econòmic d'Espanya "és un fet en el que cal perseverar", malgrat el "difícil context europeu, que no té el seu origen en Espanya", ha recordat Zapatero.

Reunió amb CiU

Zapatero ha analitzat aquest dimecres amb el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran, la situació de Grècia i de la zona euro després de les últimes turbulències dels mercats.

Ho ha explicat el mateix Duran després de la reunió, que s'ha produït a la zona que el Govern té reservada al costat de l'Hemicicle del Congrés.

El mateix Zapatero, a la seva sortida del ple, havia avançat als periodistes que es reuniria amb el portaveu nacionalista, i aquest ha relatat després que tots dos han parlat de la visita que va fer aquest dimarts a Moncloa el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, així com de la situació financera de Grècia i de tot Europa.

A més, preguntat per si preveu una compareixença del president en el Ple del Congrés el juliol per parlar de la situació econòmica, el portaveu nacionalista ha opinat que només n'hi haurà si finalment es convoca una Cimera dels Vint-i-set per intentar desbloquejar el nou tram d'ajuda financera a Grècia.

El president del Govern té pendent una compareixença informativa sobre l'últim consell ordinari de la Unió Europea, cimera que es va fer el 24 de juny, el posterior debat parlamentari de la qual no es va poder fer per estar previst el Debat sobre l'estat de la Nació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris