cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Presa de possessió enmig de la tempesta econòmica

L'ajust ministerial s'ha vist eclipsat per la incertesa que plana sobre els mercats i marca les prioritats de la vicepresidenta Salgado i del portaveu José Blanco

126766

Antonio Camacho, Manuel Chaves, Elena Salgado, la reina Sofia, Joan Carles I, José Luis Rodriguez Zapatero, José Blanco i Francisco Caamaño.

Ballesteros

El nou ministre de l'Interior, Antonio Camacho, els dos vicepresidents, Elena Salgado i Manuel Chaves, i el portaveu del Govern, José Blanco, prengueren possessió ahir dels càrrecs en una jornada que va resultar marcada per la tempesta econòmica que sacseja la Unió Europea. De fet, l'ajust ministerial que va anunciar dilluns el president Rodríguez Zapatero s'ha vist eclipsat per la situació del deute espanyol, afectat de ple per les incerteses entorn de l'economia grega i els dubtes sobre Itàlia. Per això, el primer que ha fet la vicepresidenta econòmica, després de prometre el càrrec davant el rei, ha estat reunir-se a la Moncloa amb el president del Govern per estudiar la crisi del deute sobirà.

En la mateixa línia, José Blanco va aprofitar la primera intervenció com a portaveu del Govern per demanar a totes les administracions públiques i als actors econòmics que contribueixin a "consolidar i reafirmar l'estabilitat i la solvència de l'economia espanyola". Juntament amb aquest missatge, Blanco va admetre davant els periodistes que serà molt difícil substituir el millor, amb referència a Alfredo Pérez Rubalcaba, i es va comprometre a respectar la veritat, la intel·ligència de la gent, la independència dels periodistes i la pluralitat dels mitjans.
Rubalcaba li ha lliurat el testimoni elogiant l'elecció de Zapatero perquè Blanco és, segons el seu parer, una persona "molt propera", que "hi és quan hi ha de ser" i és fiable.

"No canvirarà res"

Per part seva, Camacho va assegurar, ja en el Ministeri de l'Interior, que "res no canviarà" en la política del seu departament després de la sortida del seu antecessor, perquè ha compartit "de principi a fi" totes les decisions que han estat adoptades per ell. Acompanyat per Rubalcaba i tres ministres més de l'Executiu, Camacho destacà els avenços en la lluita contra el terrorisme "des del respecte més escrupolós a la llei i la democràcia" i apostà per continuar "fomentant en aquesta línia la unitat dels demòcrates i tenint les víctimes en el centre". Alfredo Pérez Rubalcaba també es va referir als esmentats avenços. En el discurs de comiat va afirmar que en la lluita contra l'organització terrorista ETA s'han aconseguit avenços "importantíssims" en els darrers anys.

El candidat socialista elogià el seu successor, a qui qualificà d'intel·ligent, rigorós, reposat, treballador i amb sensibilitat humana i social. "Per això serà un gran ministre", hi afegí. La jornada començà per als quatre ministres al saló d'audiències del palau de la Zarzuela, on prometeren els càrrecs davant els reis i el president del Govern. Complint el protocol, el ministre de Justícia, Francisco Caamaño, actuà com a notari gran del regne i els membres del Govern prometeren les seves noves responsabilitats -tots ja formaven part ja de l'Executiu- davant un exemplar de la Constitució, un altre de la Bíblia i un crucifix.

Quan acabaren, el rei Joan Carles, la reina Sofia i Zapatero varen conversar amb els nous ministres, encara que l'únic a qui el rei va saludar de manera afectuosa va ser Camacho, que s'estrena com a ministre. En la conversa, Chaves va comentar que alguns dels presents ja són "veterans", mentre que el nou portaveu del Govern va confessar als periodistes que es trobava una mica nerviós perquè aquestes coses imposen. Finalment, com marca el protocol, varen posar per a la fotografia oficial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris