muy nuboso
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
16°

Rubalcaba, amb 'R' de Robin Hood

El nou candidat socialista a la presidència del Govern proposa una “via ràpida” de crear ocupació: demanar una part dels beneficis dels bancs i les caixes

127836

Rubalcaba i Rodríguez Zapatero, ahir a Madrid.

Manuel H. de Le

El comitè federal del PSOE formalitzà ahir la candidatura a la presidència del Govern d'Alfredo Pérez Rubalcaba, qui començà a posar en pràctica el lema de la seva campanya, marcada per la 'R' de la seva inicial. Una lletra que li permet definir-se a si mateix com a "racional", "resistent", "receptiu", "renovador"..., però també com a "Robin Hood". I és que, entre les línies mestres que ahir dibuixà sobre el seu futur programa electoral, hi ha la de crear ocupació per la "via ràpida" demanant als bancs i les caixes una part dels seus beneficis, una vegada que conclogui la reestructuració del sistema financer.

"Els bancs i les caixes poden; en canvi, els joves no poden esperar", subratllà Rubalcaba sense més concrecions. A continuació, deixà clar que "arribarà el moment" d'avançar més cap a polítiques redistributives, de manera que els qui menys han sofert amb la crisi han de col·laborar en la recuperació. En aquest sentit, plantejà la recuperació de l'impost sobre el patrimoni. També advocà per incentivar el contracte parcial, amb més flexibilitat per als empresaris i més seguretat per als treballadors, així com per vincular les rendes salarials als beneficis empresarials.

Amb tot, precisà que l'Estat ha de complir el pacte de l'euro i continuar amb els seus compromisos de reducció del dèficit, perquè "no és veritat que el dèficit sigui progressista". A més de la creació d'ocupació, tres compromisos més formaran part de l'eix sobre el qual girarà el seu programa: impulsar una economia sana i competitiva, defensar les polítiques socials i la igualtat d'oportunitats i impulsar els canvis en la política i en la democràcia que demana la ciutadania.

En matèria econòmica, assegurà que "s'esforçarà" pels emprenedors i féu una defensa a ultrança del sistema educatiu com a fonament d'una nova economia. Sense oblidar-se d'aspectes com ara la necessitat de tenir una Administració pública eficient i sense duplicitats, unes bones infraestructures, un mercat laboral segur i flexible, un sector industrial robust i un sistema financer que compleixi la funció de prestar servei a empresaris i famílies. No va fer cap referència en el seu discurs al model d'Estat ni a la política antiterrorista, però sí que reivindicà la política i la democràcia com a fórmules per millorar la vida dels ciutadans.

Picada d'ull als indignats

La picada d'ull al 15-M arribà quan Rubalcaba reconegué la necessitat de reformar el sistema electoral, perquè sigui més proporcional; així, explicà que li agrada el model alemany, amb circumscripcions petites que afavoreixen la relació entre els ciutadans i els candidats, juntament amb la resta de vots nacionals, que afavoreixin la proporcionalitat. Davant la corrupció, plantejà que l'Estat tingui "algun tipus de control previ" sobre els plans urbanístics d'ajuntaments i CA, com a fórmula preventiva.

En el pla de les polítiques socials i la igualtat d'oportunitats, prometé que no canviarà cap de les lleis educatives en vigor, perquè "l'educació no necessita sacsejades legislatives", plantejà un MIR per a l'accés del professorat i suggerí una atenció personalitzada per als alumnes amb dificultats, per prevenir l'absentisme escolar.

Treballar per a la igualtat d'oportunitats real i efectiva fou un altre compromís de Rubalcaba, que va fer bandera de la sanitat pública i fou taxatiu a l'hora d'assegurar que no farà res, ni formarà res, que debiliti el sistema.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per joi1pastor., fa mes de 9 anys

No so creu ni ell tot el que ha dit. El PSOE ha fet politiques de dretes i ara ens vol vendre la moto de la " working class" per guanyar 4 vots pero després es baixaran els calsons devant els poderosos com han fet sempre.

Valoració:3menosmas
Per Mbs, fa mes de 9 anys

R de Rollo con trampa

Valoració:2menosmas
Per allau_jb, fa mes de 9 anys

R de ridícul.

Valoració:7menosmas
Per tomeu palmasà, fa mes de 9 anys

Crec que els polítics del PSOE (els altres n'estic ben segur) no han entés les demandes de renovació de la política manifestades a través del moviment del 15M,
posar al capdavant de un projecte polític a un polític d'allò que en deien la "vieja guardia" no es ni prou fer-hi una proposta de renovació, la renovació de la política exigeix la renovació dels polítics. Cal idees noves i noves persones per posar-les en marxa, tot el que no passi per aquest canvi és pensar que la gent és "curteta" i no és així, la gent és intel·ligent i és conscient de la realitat, simplement fixau-vos amb la gentada que sortí amb el 15M no hi havia un perfil únic, no eren un parell d'antisistemas hi havia de tot i molt. Demanan una auténtica renovació de la política, especialment dels partits d'esquerra.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris