muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

El PP recupera el poder a Àlaba amb el suport del PSE

La decisió d'EB de votar la candidata pròpia suposà per al PNB perdre el control d'aquesta institució

127804

El president del PP alabès, Alfonso Alonso i Javier de Andrés.

ADRIAN RUIZ DE HIERRO

El PP recuperà ahir la Diputació alabesa gràcies al suport donat pel PSE-EE a la investidura de Javier de Andrés en un ple tens, en el qual la decisió d'EB de votar la candidata pròpia suposà per al PNB perdre el poder en aquesta institució. La sessió plenària que acolliren les Juntes Generals d'Àlaba estigué marcada durant tota la jornada pels retrets del PNB i Bildu cap a EB per haver permès l'accés de la dreta a la Diputació, i d'aquesta cap al PNB per haver cregut que els donarien els vots "gairebé de franc". El PP va ser la força que rebé més sufragis a Àlaba en les eleccions del 22 de maig i governa també l'Ajuntament de Vitòria. La falta d'acord entre el PNB i EB ha implicat que els nacionalistes bascos hagin estat desplaçats del poder a la província. De les tres diputacions basques que el PNB governava en la legislatura anterior, ara només conserva el Govern Foral a Biscaia, atès que Bildu ha aconseguit el de Guipúscoa.

La sessió del matí va tenir com a protagonistes els discursos programàtics dels tres aspirants, Javier de Andrés (PP), Xabier Agirre (PNB) i Nerea Gálvez (EB), i encara que no s'esperaven sorpreses sobre el desenllaç del ple, EB acaparà bona part de l'expectació mediàtica per la capacitat d'influir sobre el resultat. A l'horabaixa, el candidat nacionalista, Xabier Agirre, elevà el to del debat quan afirmà que el motiu que fracassàs la negociació de la seva formació amb EB havia estat que la coalició d'esquerres demanava "doblers i càrrecs" a canvi del suport al PNB.

El popular Javier de Andrés, per la seva banda, negà l'existència de cap pacte ocult amb EB per facilitar el seu nomenament i assegurà que la qüestió de què parlà Agirre (col·locacions), no succeirà durant el seu mandat. El polític conservador oferí als grups diàleg per cercar majories "àmplies, sòlides i transversals", però advertí els onze procuradors de Bildu que la relació amb ells té com a condició que rebutgin la violència terrorista d'ETA. De Andrés fou investit amb 25 vots (16 del PP i 9 del PSE). El PNB n'obtingué 24 (13 del PNB i 11 de Bildu) i EB, els seus dos vots.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris