algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
17°

IU fa president Monago i s'enfronta a tres expedients

El candidat popular es convertí ahir en el cap de l'Executiu extremeny gràcies a l'abstenció dels diputats d'Izquierda Unida. La decisió no agradà al partit, que reaccionà tot d'una

127876

Monago, amb corbata verda, rebé nombroses felicitacions.

Jero Morales

José Antonio Monago es convertí ahir en el primer president del PP de la Junta d'Extremadura, ja que aconseguí el suport per majoria simple de l'Assemblea Regional després de l'última votació de la sessió d'investidura. Monago es converteix així en el cap de l'Executiu extremeny gràcies als 32 vots a favor de la seva investidura del Grup Popular i les tres abstencions dels diputats d'Izquierda Unida (IU). Els 30 diputats del grup socialista hi votaren en contra. L'abstenció d'IU no agradà a la direcció federal del partit, que tot just després de la votació anuncià l'obertura d'un expedient informatiu als seus tres diputats al Parlament extremeny que van permetre la investidura del candidat del PP com a president de la Junta, en contra de la posició de la coalició. A més, el partit manifestà "la més rotunda desautorització política" a la decisió de la federació extremenya.

La presidència Federal d'IU havia demanat expressament als seus tres diputats al Parlament extremeny que, en lloc d'abstenir-se, tal com havia aprovat el Consell Polític d'Extremadura després de consultar les bases, votàs en contra de Monago. La decisió també és contrària als acords aprovats en sengles consells polítics federals, segons els quals "IU no ha de permetre, ni ara ni en el futur, que amb els seus vots, per acció o omissió, governi el PP".
A més de l'obertura d'un expedient informatiu "amb caràcter de màxima urgència" perquè estiguin conclosos abans que acabi el juliol, el partit ha posat en marxa el mecanisme establert a l'article 9 dels estatuts per resoldre diferències entre aquesta direcció i les seves federacions. Tanmateix, el portaveu de l'Agrupació de Diputats IU-V-SIEX, Pedro Escobar, considera "normal" que IU hagi obert un expedient informatiu i "respecta i acata" la decisió.

Intervenció

Mentrestant, al Parlament extremeny, en la seva intervenció abans de la votació que el convertí en president de la Junta, José Antonio Monago avançà que el Govern que formarà serà "el dels millors", "format per persones valentes i d'extraordinària vàlua". Així, asseverà que després d'obtenir el Govern, i després de 28 anys de governs socialistes a Extremadura, els ciutadans observaran "profunds canvis" en un govern en el qual "prevaldran les idees, més que les ideologies; i les persones, més que els partits". Per la seva part, el portaveu del Grup Socialista a l'Assemblea d'Extremadura, Valentín García, qualificà la presa de possessió de Monago com "un dia trist" per a l'esquerra i es referí a la jornada com a "curiosa", però "en cap cas de dia històric".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris