cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
11°

La figura de l'imputat canvia per la d'investigat

És una de les novetats dins la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal que el Govern vol aprovar abans que acabi el mandat

126628

Francisco Caamaño, comparegué ahir en roda de premsa per opinar sobre la nova llei.

Mondelo

El Govern treballa perquè la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim), que donarà al fiscal la direcció de la investigació en el procés penal, sigui aprovada com abans millor i fins i tot pugui veure la llum abans que conclogui aquesta legislatura, encara que anteposarà el consens de les forces polítiques. Si aquesta reforma prospera, es faria un gir radical en l'àmbit del procés judicial espanyol, que inclouria novetats com la desaparició de la figura de l'imputat, que passaria a conèixer-se com la de l'investigat. D'altra part, una de les grans novetats en la reforma de la LECrim és que la investigació "substancial" recaurà a mans del fiscal, tal com subratllà ahir el ministre de Justícia, Francisco Caamaño.

A més d'aquestes novetats, la cadena Ser, que ha tingut accés a l'esborrany, recollia ahir en la seva edició digital altres continguts de la històrica reforma, que consagra el dret de defensa a fi de reforçar els drets i les garanties dels ciutadans en els processos judicials. D'aquesta manera, s'estableixen filtres per garantir la presumpció d'innocència: el jutge de garanties, primer; el jutge de l'audiència preliminar, després; i finalment, el que jutjarà en el judici. Ara bé, quan s'estiguin investigant assumptes que afectin aforats d'una comunitat autònoma, ja no hi ha un jutge de garanties, sinó una sala composta per tres magistrats, i el judici el duran a terme cinc magistrats distints. Si es tractàs d'aforats davant el Suprem, la sala de garanties estarà composta per cinc magistrats i enjudiciaran set.

El nou model exigeix expressament que ningú no sigui condemnat únicament amb un mer testimoni de referència, la mera identificació visual de l'acusat o la sola declaració d'un coacusat. També es prohibeixen les investigacions genèriques, perquè són considerades pròpies de règims dictatorials. Així mateix, una vegada obert el judici oral, les declaracions efectuades davant del fiscal o de la Policia durant la investigació manquen de valor. S'inclou, a més, la figura de l'"amic del tribunal", una institució aliena a la disputa judicial però amb un interès justificat que pot exposar una opinió qualificada. En un altre àmbit de coses, la reforma regula de manera completa i detallada la intervenció de les comunicacions telefòniques i també les escoltes de les reunions que pugui mantenir l'investigat amb terceres persones en recintes tancats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 9 anys

Se curen en salut.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris