algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
20°

Rubalcaba carrega ara contra els bancs

El vicepresident del Govern i candidat del PSOE a les generals subratlla la responsabilitat de les entitats creditícies a l'hora de donar “hipoteques al límit”

Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident primer del Govern i candidat del PSOE a les generals, defensà ahir les mesures per protegir les víctimes d'execucions hipotecàries i assegurà que "hi han de tenir una mica de responsabilitat, per poca que sigui", les entitats bancàries si concediren crédits "al límit". Així, les advertí que no pot ser que ara vulguin recuperar els doblers "amb cost zero" i "a costa de la gent".

Rubalcaba s'expressà en aquests termes durant una reunió mantinguda a la seu socialista del carrer de Ferraz, a Madrid, amb els secretaris generals provincials i insulars del partit; el vicesecretari general, José Blanco; i el secretari d'Organització, Marcelino Iglesias. "Ja sabem que els bancs tenen necessitat de cobrar les hipoteques, però no ho poden fer sense gens de cost ni en perjudici dels ciutadans", assenyalà el també titular d'Interior. Davant les queixes d'alguna entitat creditícia pel paquet de mesures autoritzat divendres pel Consell de Ministres, Rubalcaba els demanà per què concediren aquestes hipoteques i si hi té més responsabilitat qui la demana o qui la hi atorga. L'acord de protecció aprovat inclou, entre altres disposicions, apujar a gairebé mil euros la part del sou blindat davant embargaments i augmentar al 60% del valor de taxació el preu mínim d'un immoble subhastat.

En aquesta línia, el vicepresident qüestionà l'actitud dels directors de sucursals que "cobraren percentatges per uns crèdits que sabien que eren un risc, per no dir impossibles de tornar". "Ara, tots ens en feim creus, perquè hi ha hipoteques que es concediren així i la pregunta és: I els bancs que les donaren, què? (...) No hi tenen gens de culpa ni res a dir-hi?". Des del seu punt de vista, aquestes entitats no poden al·legar que la gent firmà préstecs que sabia que no podia tornar, atès què se'ls pot contestar: "Per què, si n'éreu conscients, facilitàreu aquests diners als sol·licitants?".

Programa "creïble"

D'altra banda, Rubalcaba advocà per un programa electoral "sòlid, creïble i veraç", i avisà els companys de partit que els ciutadans no votaran els socialistes "pel que hem fet en el passat ni per la por que inspira la dreta". El mandatari va voler deixar clar que els espanyols es decantaran pel PSOE en les pròximes eleccions generals sempre que aquesta formació presenti un bloc de propostes prou bo, "un programa que permeti saber a tothom que, si ens donen suport, el portarem a la pràctica: una llista d'actuacions, doncs, possible i veraç,". "Els problemes són tan grans que les solucions han d'estar en aquest mateix nivell", sintetitzà.

Per a aquesta tasca, Rubalcaba demanà als assistents ajuda per escoltar els ciutadans, abans d'aclarir que no fa falta que li donin cap cop de mà per defensar-se de les "insídies" i els "atacs" del PP, perquè "la guerra d'insults" només condueix a endinsar la política en el desprestigi.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris