cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
13°

El congrés protegeix els afectats per embargs hipotecaris

La fórmula aprovada, no obstant això, no permet l'entrega de l'habitatge per saldar el deute hipotecari. En la sessió, s'aprovaren 51 de les 90 propostes

127778

Zapatero, al costat de la vicepresidenta econòmica.

Angel D

El ple del Congrés aprovà ahir 51 resolucions -d'un total de 90- derivades del debat de política general, inclosa la pactada entre el PSOE, el PP i CiU per protegir la gent que té una hipoteca. El PSOE, el PP i CiU instaren el Govern a apujar la part del sou que no es pot embargar a les víctimes d'execucions hipotecàries; a augmentar el valor que es dóna als immobles que passen a mans del banc si en queda deserta la subhasta; i a incentivar les entitats perquè ofereixin la dació en pagament.

En aquest darrer cas, es tracta que les entitats informin que ja existeix la hipoteca de responsabilitat limitada, que es regula per l'article 140 de la Llei hipotecària i que permet limitar la responsabilitat del deutor del préstec a l'import del bé hipotecat. El PSOE acceptà aquesta fórmula, però no la pretensió que amb el lliurament de l'habitatge ja n'hi hagi prou per saldar deutes hipotecaris assumits amb condicions diferents, normalment més favorables respecte del tipus amb què es deixen els doblers i de la quantitat que s'aconsegueix demanar al banc.
En relació amb les subhastes, fins ara el preu amb què hi surt un immoble sol ser el del préstec inicial més un percentatge, cosa que no n'exclou potencials pujades.

Llavors, si la licitació és declarada deserta, el banc es queda l'habitatge al 50% del preu de taxació, tal com preveu la Llei d'enjudiciament civil. Allò que els grups parlamentaris demanen ara a l'Executiu és que elevi aquest percentatge. Amb l'objectiu d'augmentar el nombre potencial de licitadors i, per tant, la possibilitat que el procés quedi desert, el text demana així mateix que s'acceleri la introducció de les subhastes judicials electròniques, que complementen les presencials amb licitacions mitjançant internet.

Quant al sou intocable dels embargats, la resolució, aprovada gairebé per unanimitat, és un suport a l'anunci fet el primer dia de debat pel cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero. El president declarà que s'elevarà la quantitat no embargable en aquests processos a 961 euros, és a dir, sumant un 50% al Salari Mínim Interprofessional (SMI), que és de 641 euros. Aquest import tindrà l'increment d'un 30% addicional de l'SMI per cada integrant del grup que no disposi d'ingressos propis regulars, la qual cosa significa que, en el cas que hi hagi dos membres en aquesta situació, la quantitat pujarà 1.350 euros.

Bildu resisteix

La moció presentada pel Grup Popular per exigir al Govern que extremi la "vigilància" sobre Bildu als ajuntaments on governa no fou aprovada, malgrat que el PP n'havia pactat una transacció amb UPyD i UPN, insuficient per tirar-la endavant a causa del rebuig de la resta de la Cambra. Per part seva, ERC-IU-ICV només assolí prou suport per a quatre propostes pròpies, una de les quals demanava que s'establís una taxa sobre les transaccions financeres internacionals, en una línia semblant a la d'una idea formulada pel PSOE. D'altra banda, només una de les noranta iniciatives debatudes va merèixer la unanimitat de les Corts: una de defensada pel PSOE perquè es rebutgin el racisme i la xenofòbia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris