algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
21°

El PSOE se centra ara en les primàries

Cap aspirant del partit no s'ha postulat com a candidat en el procés electoral intern. El calendari serà fixat dissabte

52062

El vicesecretari general del PSOE ha tancat la porta de moment a un eventual congrés federal.

Chema Moya

El vicesecretari general del PSOE, José Blanco, rebutjà ahir que hi hagi ajusts de comptes en el partit després de la derrota del 22-M, convençut que "aquest no és el moment de lamentar-se, sinó d'aixecar-se". A més, assegurà que es mantenen les primàries per elegir el successor de José Luis Rodríguez Zapatero.

Blanco va comparèixer en roda de premsa mentre encara es reunia l'executiva federal del PSOE, que analitzà els resultats electorals i que arribà a la conclusió que, tot i que cal reflexionar i fer autocrítica després de la "seriosa advertència" dels electors, el partit ha de mirar cap al futur, un futur en què el PSOE haurà d'escollir un candidat per substituir Zapatero com a cartell electoral en les pròximes eleccions generals i, per a això, la fórmula escollida són les primàries.

De moment no ha transcendit que el vicepresident primer del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, o la ministra de Defensa, Carme Chacon, s'hagin postulat com a candidats en el procés electoral intern, encara que ambdós eren a la reunió d'ahir.
Ningú de la direcció federal no posà sobre la taula la possibilitat que el successor de Zapatero s'elegeixi en un congrés federal, previst en principi per a l'estiu del 2012 i tampoc no s'ha demanat un avanç de les generals.

El PSOE, va concloure el vicesecretari general, manté el full de ruta previst i el Comitè Federal procedirà dissabte a fixar el calendari de primàries, de les quals sortirà un candidat que conjugarà la credibilitat i la capacitat de crear il·lusió a la gent, garantí.

Transvasament de vots

Tot i que falten estudis postelectorals que en confirmin les impressions, Blanco admeté que veu probable un transvasament de vots del PSOE al PP, malgrat que el retrocés important dels socialistes, que han perdut set punts i 1,5 milions de sufragis, no s'ha traduït en un suport equivalent electoral al PP. Ha estat així, segons la seva opinió, perquè una part dels electors tradicionals del PSOE s'ha decantat per altres opcions i una altra bona part ha quedat a casa i ha preferit "l'abstenció crítica".

Així mateix jutjà que la dreta ha votat més en clau d'eleccions generals i va reconèixer que en aquests comicis s'ha obert un desequilibri major entre el centredreta i el centreesquerra que en altres processos electorals.
Amb tot, segons el seu diagnòstic, la derrota del PSOE ha estat l'expressió del malestar ciutadà davant les conseqüències de la crisi i era "comprensible" i "legítim" que es reflectís a les urnes. I és que, per Blanco, els socialistes no han pogut o no han sabut traslladar als ciutadans els seus arguments. Malgrat tot, afegí que també s'enfronten al futur amb "serenitat" i convençuts que el PSOE és un partit que té "arrels molt fortes en la societat".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris