cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Llorca torna a la vida quotidiana després del terratrèmol

La prioritat, ha assenyalat el batle, és que tots puguin tornar com més aviat millor a les seves cases i que uns 6.600 alumnes puguin tornar a classe

125776

La Unitat Militar d'Emergències ha instal·lat habitatges provisionals per a qui no pot tornar a casa seva.

Juan Francisco Moreno

Llorca, amb l'ensurt al cos pels terratrèmols de dimecres, afronten el llarg camí de la reconstrucció entre la impotència i la resignació i també l'esperança que no ocorri més, que les administracions compleixin el compromès i els serveis públics es reprenguin com més aviat millor. El batle de la ciutat, Francisco Jódar, ha emfatitzat avui que les administracions seguiran reunides per "tornar la normalitat" a Llorca, on, ha reconegut, "encara hi ha molt treball per fer". El gas natural segueix tallat per precaució, segons fonts municipals, encara que s'ha reprès la línia fèrria, reobert l'estació d'autobusos i restablerta la recollida d'escombraries.

La prioritat, ha assenyalat el batle, és que tots puguin tornar com més aviat millor a les seves cases i que uns 6.600 puguin tornar a classe. De fet, el conseller murcià d'Educació, Constantino Sotoca, ha informat que dotze dels centres educatius romandran tancats durant el que resta de curs (encara que tres mantindran els pavellons d'infantil), la qual cosa obligarà a redistribuir els alumnes sense aules en altres col·legis i instituts. En total, 660 dels 1.717 edificis de Llorca fets malbé poden ser ja habitats, després de les avaluacions tècniques, que assolien aquest migdia a 1.374 immobles, el 80 per cent dels afectats.

El conseller d'Obres Públiques de Múrcia, José Ballesta, ha dit que el 48 per cent dels habitatges analitzats no té desperfectes estructurals i són habitables i marcades amb color verd. Dels 1.372 edificis analitzats, el 40 per cent (549) han estat assenyalats en groc, ja que de moment no hi ha condicions adequades d'habitabilitat, per la qual cosa en aquestes cases es permet entrar a recollir només els estris i pertinences. A més, hi ha un 12 per cent d'habitatges (165) que tenen danys estructurals (color vermell), la qual cosa, segons el conseller Ballesta, "no vol dir que calgui demolir-les" totes.

Per gran part de la ciutat poden veure's equips d'arquitectes i aparelladors inspeccionant edificis, quadrilles de paletes i maquinària lleugera recollint runes i equips de bombers enfilats en grues per retirar cornises i altres elements constructius elevats semidespresos. Dos arquitectes de Múrcia, Pablo i Asensio, han explicat a Efe que han inspeccionat el barri de San José, on no hi ha edificis en ruïna, encara que alguns no se'n poden habitar i requereixen algun apuntalament, sobretot les plantes baixes i primeres. "La gent -compten- t'insisteix molt que volen tornar a les seves llars".

El barri de Santiago està deshabitat i molts dels establiments romanen tancats, encara que el bar que obre pot fer "l'agost el maig". Al costat de l'església del mateix nom, l'interior del qual ha quedat a ruïnes, el manyà equatorià Cristóbal Martín s'escarrassava aquesta tarda en obrir la porta d'un baix del carrer Rubira, el propietari del qual, Pedro Muñoz, es temia el pitjor. Al final, falsos sostres despresos i parets clivellades. Una mica més lluny, uns germans recollien l'equipatge dels seus pares, de 81 i 71 anys, que han anat a Múrcia a viure amb ells perquè la seva casa està marcada amb groc.

Expliquen que els propietaris han de dirigir un formulari a l'alcalde amb els desperfectes. Alguns petits comerços ja despatxen i un parell de supermercats d'una mateixa cadena han obert avui a l'avinguda de Juan Carlos I, segons les fonts municipals, que preveu més reobertures comercials demà. A més, han informat que la Direcció General de Comerç de la comunitat ha autoritzat l'obertura el diumenge pròxim per garantir l'abastament de la població.

A la ciutat es mantenen els tres campaments de la Unitat Militar d'Emergències, reforçats per la Creu Roja, en els que estarien vivint entre 3.000 persones i 3.500, immigrants en la seva gran majoria, segons el batle. Estan ubicats al barri de La Viña, l'Institut Ibáñez Martín i a l'Hort de la Roda. A part, hi ha persones que han optat per romandre en altres llocs de la ciutat, fora dels edificis, i que són atesos per brigades mòbils de l'Ajuntament Fonts municipals calculen que la quantitat de persones que viuen fora de les llars ha anat disminuint des del primer moment perquè alguns s'han traslladat a segons habitatges, cases de familiars i coneguts a Llorca o en altres localitats.

El campament de l'Huerto de la Rueda presenta un aspecte sensiblement menys poblat que dos dies anteriors, però les escenes persisteixen: Famílies senceres agrupades en cadires de plàstic, que maten el temps mentre esperen que els tècnics pintin el senyal anhelat verd que permet tornar a casa. En aquest espai de tendes de campanya s'han configurat diferents taules d'informació amb banderes d'algunes de les nacionals que cohabiten al recinte, com l'Equador, Bolívia o el Perú.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris