algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
22°

Zapatero anuncia la firma de convenis per reconstruir Llorca

El portaveu del Govern centra, Pérez Rubalcaba, no s'ha aventurat a parlar de diners perquè ha dit que encara "no hi ha una base sòlida" per poder fer un balanç

123806

Zapatero i Blanco, al costat del president de la Regió i del batle de Llorca, visitant els carrers més damnificats.

Juan Carlos C

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat avui a Llorca la firma de nous convenis entre l'Estat i la Regió de Múrcia per a la reconstrucció de la ciutat després del terratrèmol del dimecres, les conseqüències del qual ha conegut aquest divendres de primera mà després de recórrer la zona.

En concret, el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, tancaran en pròxims dies un "gran conveni per a la reconstrucció de Llorca" i el ministre de Foment, José Blanco, firmarà dimarts el conveni per iniciar "el procés de rehabilitació i reconstrucció d'habitatges".

El president s'ha compromès a tornar la normalitat a Llorca "com més aviat millor" i ha agraït expressament el treball tant de l'Ajuntament com de la Comunitat Autònoma. "La coordinació, la unitat d'acció de totes les administracions davant de la catàstrofe està sent exemplar i hauria de ser un exemple per a qualsevol de les circumstàncies que es puguin viure", ha agregat.

Anunci de Pérez Rubalcaba
A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en la qual el Govern ha aprovat el decret llei sobre mesures urgents per reparar els danys causats pel terratrèmol de Lorca, el portaveu, Pérez Rubalcaba, no s'ha aventurat a parlar de diners perquè ha dit que encara "no hi ha una base sòlida" per poder fer un balanç, però ha assenyalat que amb el decret es vol "sortir al pas" d'una catàstrofe que afecta famílies, comerciants i empresaris. "Ni tan sols no sabem -ha dit- quantes cases estaven assegurades i quants locals comercials" pel que ha demanat temps "abans de fer una previsió". També ha comentat que ahir va acordar amb el president de Múrcia que l'ajuts s'agilitaran al màxim amb un conveni de col·laboració entre la Comunitat autònoma, el Govern i alguns ministeris, en especial el de Foment que ha qualificat "com el més important" en aquest assumpte.

Així mateix, Rubalcaba ha anunciat un calendari d'actuació que començarà el dilluns amb la visita del sotssecretari del Ministeri de l'Interior, Justo Zambrana, a Lorca, on es reunirà amb la consellera d'Economia i l'alcalde de la localitat per posar en marxa tot l'operatiu d'ajuts, perquè es donin "com més aviat millor millor". El titular d'Interior ha necessitat que el decret llei va dirigit a les famílies que han perdut els seus éssers estimats, als ciutadans que han perdut el seu habitatge i als comerciants i empresaris que han vist la seva vida professional "profundament alterada".

A més, el vicepresident primer ha explicat que el Ministeri de Cultura ha enviat Lorca a un director cultural i a un expert del Patrimoni que ha informat de "danys abundants" a la ciutat, i amb aquesta informació el Govern ha introduït al decret un epígraf per firmar un conveni amb la Comunitat de Múrcia i l'Ajuntament de Lorca per avançar en la rehabilitació. Rubalcaba ha assegurat que, segons han confirmat els directors del Ministeri de Cultura, els danys en el patrimoni cultural de Lorca són igual com en la resta de la ciutat "abundants".

El vicepresident primer ha assenyalat que el Ministeri d'Indústria està treballant per tractar de veure com es recupera el temps que s'ha perdut pel terratrèmol en el cas del parador de Lorca, que es trobava en "estat de preparació avançat" i gairebé ultimant-se les obres. Preguntat per si el Govern està disposat a revisar tota la normativa d'edificis", després de l'ocorregut a Lorca, Rubalcaba ha dit que "cap país seriós no deixaria de revisar tot el que ha de revisar" després d'ocórrer una desgràcia com a aquesta, encara que ha comentat que encara no han començat a treballar en això.

Finalment, Rubalcaba ha negat que 6.000 persones hagin adormit aquesta nit a la intempèrie perquè ahir van fer una previsió per a 5.000 llits, 1.500 per desplegar i 3.500 desplegades, i se n'han utilitzat alguna més de 2.000. Segons el decret aprovat avui, el cònjuge de la persona morta i els seus fills menors d'edat o que depenguin econòmicament, rebran divuit mil euros. La mateixa quantitat que es concedirà en el supòsit d'incapacitat absoluta i permanent.

Quan l'habitatge habitual hagi resultat destruït o en mal estat, es finançarà el lloguer d'un habitatge i, si els ocupants es trobaven en règim de lloguer, se'ls abonarà la diferència entre l'anterior i el nou lloguer. També es concediran ajuts per a la reconstrucció o reparació dels habitatges que hagin resultat destruïts o danyats, que seran finançades al 50 per 100 pel Ministeri de Foment i el 50 per 100 restant, per les altres administracions públiques implicades, segons els acords que s'assoleixin.

Quant als ajuts a les entitats locals, se'ls abonarà el cent per cent de les despeses d'emergència. El Ministeri de Política Territorial finançarà fins i tot el 50 per cent com a màxim del cost, les obres de reparació o restitució d'infraestructures, equipaments o instal·lacions corresponents a serveis essencials. Finalment, es posa en marxa una línia de préstecs en l'Institut de Crèdit Oficial, per un import de vint-i-cinc milions d'euros.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris