cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
23°

“Si Mallorca patís un sisme, seria de petita magnitud”

Jesús Duque és geòleg i professor de Ciències de la Terra de la UIB. Assegura que a la nostra illa es poden produir moviments com el de Llorca, encara que “les falles no són gaire profundes”. Els pobles més sensibles són Campos, Costitx i Sencelles

El terratrèmol que ha sacsejat Llorca no ha fet més que causar alarma entre la població, que ja va viure una situació semblant amb el que succeí al Japó. Però la proximitat de Múrcia potser preocupa més als ciutadans de les Illes. Jesús Duque és geòleg i professor de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears i explicà que Mallorca i l'Arxipèlag són molt similars geològicament a la zona de Múrcia per la continuïtat de la serralada bètica. Per això, a Mallorca hi ha el risc de patir un sisme, encara que "seria de petita magnitud, ja que les falles no són gaire profundes". Campos, Costitx i Sencelles són els pobles més vulnerables a sofrir tremolors sísmics, perquè es troben sobre petites falles actives.

Duque es remet a un estudi geològic de les Balears segons el qual fins d'aquí a 500 anys no hi hauria cap tipus de moviment sísmic a les Illes. Tanmateix, assegura que "no es tracta de previsions exactes". Sobre això, el professor explica que els estudis sísmics només es poder fer del que ja ha ocorregut i, a partir d'això, fer-ne extrapolacions de futur. "Aquest fet genera una gran incertesa, però amb les eines actuals és impossible precisar més", sosté.

En qualsevol cas, pel professor, aquests moviments de la terra "indiquen que el planeta és viu i té la seva dinàmica". Segons el seu parer, "això és necessari perquè el planeta es mantingui com a tal", encara que suposa un cop "a la prepotència humana de voler controlar-ho tot".

Prevenció

El geòleg assenyala, per tant, que si bé els moviments sísmics no es poden evitar, sí que existeixen una sèrie de protocols d'actuació que la població que viu en indrets sísmics "té assumits". Duque recorda que en el cas de Llorca hi vigeix una normativa segons la qual els edificis públics han de ser sismoresistents i aguanten moviments de fins a 8 graus de magnitud.
A Balears també existeix un protocol no obligatori en la construcció d'edificis, "però no se sol complir perquè encareix l'obra entre un 15 i un 20%", manifestà.

Quant al que ha ocorregut, Duque apuntà que de Múrcia a Granada és la zona de més alt risc sísmic de la Península. La magnitud "es correspon als nivells esperats, però crida l'atenció que el focus és molt superficial i les ones són més agressives".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris