algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

El 56% dels habitatges examinats, inhabitables

Una dona de 41 anys, que resultà greument ferida pel sisme, va finar ahir. El balanç de víctimes és de 9 persones mortes

123794

Centenars de persones han dormit per segona nit a cel obert a la ciutat murciana.

ISRAEL SANCHEZ

Els veïns de la localitat murciana de Llorca, greument afectada pels dos sismes que dimecres la feren tremolar, visqueren la jornada d'ahir tractant de tornar a la normalitat. És una tasca difícil, tenint en compte que el 56% dels edificis examinats pels tècnics són inhabitables. De les 542 finques inspeccionades fins ara, n'hi ha un 44% d'habitables i llueixen a la façana el cercle verd per informar que s'hi pot entrar. En el 39% de casos, el senyal és "groc", de manera que es permet accedir-hi només per recollir estris, i el 17% restant té un cercle vermell de prohibit l'accés.

Un total de 72 tècnics, arquitectes i enginyers avaluà tot el dia els desperfectes dels immobles amb l'objectiu de disposar d'un coneixement precís dels danys.

El Govern murcià treballa perquè els residents de les cases que no s'han vist perillosament alterades hi puguin tornar aviat.

Quant al balanç de víctimes, ahir se n'hi sumà una altra, una dona de 41 anys que va morir passades les dotze del migdia a l'hospital Virgen de La Arrixaca de Múrcia, a causa de les ferides causades per les runes que provocà el terratrèmol. Precisament a la mateixa clínica, un nin de tres anys abandonava l'UCI pediàtrica, on havia ingressat dimecres amb un pronòstic greu.

Així mateix, dues persones més es troben en situació greu al centre esmentat.Es tracta d'una dona de 36 anys que evoluciona de manera satisfactòria després d'haver estat operada el mateix dia del terratrèmol; i una anciana de 73 anys internada ahir per una síndrome coronària aguda. Amb tot, el Govern autonòmic informà que s'havia ofert assistència sanitària a un total de 324 ferits, la majoria dels quals foren atesos als hospitals de campanya habilitats a la zona. Als més greus, un total de quaranta-un, se'ls evacuà a diferents centres mèdics de la província, perquè una de les principals clíniques del municipi, la Rafael Méndez, continuava desallotjada.

Per aquesta raó, la Brigada Sanitària Militar, en coordinació amb els serveis sanitaris de la Regió de Múrcia, procedí a muntar un nou hospital de campanya amb capacitat per a 300 llits i un bloc quirúrgic, devora el camp de futbol Artés Carrasco de Llorca. Hi faran feina els professionals del Rafael Méndez, cosa que evitarà el trasllat de pacients a altres centres.

D'altra banda, l'Executiu central ha augmentat el dispositiu desplegat al municipi amb 100 efectius de les Unitats d'Intervenció Policial i amb més de 300 guàrdies civils per ajudar els afectats. La Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l'Interior hi precisà que el Govern ha reforçat els mitjans humans i materials de l'Estat desplaçats a la zona del sisme. Concretament, aquests efectius pertanyen, entre altres organismes, al Cos Nacional de Policia, a la Benemèrita, a la Direcció General de Trànsit, la Unitat Militar d'Emergències i la Creu Roja. Així, actualment són presents a Llorca, 270 policies, 589 guàrdies civils i 420 soldats.

Cal pensar que el perill encara no s'ha esvaït del tot. El batle, Francisco Jódar, alertà també que les rèpliques del sisme se succeiran durant les pròximes setmanes, però s'espera que siguin ja de poca intensitat i la majoria, imperceptibles. "Treballam a fons per tal de retirar les runes, de manera que si més no la netedat dels carrers doni una altra aparença a la ciutat", asseverà.
D'altra banda, expressà també preocupació pel centre històric, que s'ha vist greument malmès. De fet, i en paraules del primer edil, el conseller de Cultura, Pedro Alberto Cruz, visità l'àrea afectada i està en contacte amb el Govern central "per facilitar línies de finançament que permetin recuperar el patrimoni danyat i actuar de manera prematura sobre els elements que estan en una situació perillosa".

El sisme es captà a Selva

El sisme de Llorca fou registrat pel sismògraf de Selva (Mallorca), si bé la població no l'arribà a percebre i tampoc cap infraestructura de l'illa no hi resultà perjudicada, segons la directora de l'Institut Geològic Miner d'Espanya a les Balears, Rosa María Mateos.

La repercussió dels efectes del terratrèmol s'han estès més enllà del territori estatal. N'és una prova la decisió que ha pres el Ministeri d'Exteriors del Regne Unit, que aconsella als ciutadans britànics que no viatgin a Llorca, llevat que sigui "essencial", si més no mentre "s'hi avaluen els desperfectes" i "s'asseguren els edificis".

Diverses companyies d'assegurances anunciaren que havien posat en marxa dispositius especials per ajudar els clients afectats. La finalitat d'aquest operatiu "és facilitar-los al màxim les gestions que hagin de dur a terme davant el Consorci de Compensació d'Assegurances, l'entitat que cobreix els danys pel sisme. El funeral per les víctimes tindrà lloc avui a les 11 del matí i hi acudiran nombroses autoritats.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per José J. Méndez, fa mes de 10 anys

Cuando era un niño mi madre, que era de La Unión (Cartagena), me hablaba de Lorca como quien habla orgullosa de una hermana mayor a la que tienes gran cariño y sobre todo un gran respeto. Para mi madre, que era apolítica y no sabía leer ni escribir, pertenecer a la región de Murcia era un aval, un referente del Levante español del que nunca dejó de hacer halagos y muestras de valentía; ser murciana, para ella era un hecho de justicia y sinónimo de lucha por la supervivencia. Mi abuelo Joaquín, picador de en las minas de La Unión, le infundió ese espíritu, pero mi abuela Joaquina le transmitió mucha de la fortaleza que la mujer mantuvo hasta su muerte. Pero lo curioso era que Lorca siempre estuvo en el epicentro de las conversaciones que mantuvimos, como quien habla de algo que se debía proteger para no perder un referente importante.
Son pensamientos que en estos días me han venido después de ver lo acontecido en Lorca con los terremotos del 11 de mayo (maldito dia 11 que solo refleja desgracias). Y no he podido evitar pensar que de seguir viva mi madre y haber visto lo que toda España ha visto y seguramente sufrido, aquella pobre mujer, sencillamente "se hubiera vuelto loca", o por lo menos su corazón habría sufrido tal impredecible golpe que posiblemente se hubiera marchado sin decir ni tan siquiera adiós. Sirva pues este sencillo comentario para expresar a todos los habitantes de Lorca mi sincero apoyo y el de mi fallecida madre, que de seguro estará presente en espíritu tratando de echar una mano a cuantas personas hoy sufren la pérdida de un familiar, un amigo, o de un conocido. Animos a Lorca desde Mallorca.
http://www.facebook.com/apps/application.php?id=78994661336&sk=wall

Valoració:2menosmas
Per crític, fa mes de 10 anys

PEP, consulta el diccionari abans de donar lliçons

Valoració:1menosmas
Per PEP, fa mes de 10 anys

Molts d'ànims pels ciutadans de Lorca.
A part, me deman per què deis "mantes" si són "flassades"???

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris