cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

Prohibir Bildu,“un risc per a l'Estat constitucional”

El Tribunal Constitucional assegura, en la sententència sobre la coalició electoral, que “la simple sospita no és jurídicament acceptable” per excloure ningú dels comicis

125668

Roda de premsa a Sant Sebastià en la qual han participat el líder d'Alternatiba, Oskar Matute, i la secretària de Comunicació d'EA, Ikerne Badiola.

Joan Riera - Efe.

El Tribunal Constitucional (TC) sosté que prohibir a Bildu presentar-se als comicis del 22 de maig com una mesura de control preventiva "posa en primer lloc molt en risc el mateix Estat constitucional" en lloc de garantir-ne la seguretat i que, a més, és una "decisió desproporcionada".

Així ho argumenta en la sentència, notificada ahir, en la qual revoca la decisió del Tribunal Suprem (TS) de vetar la participació de Bildu en les eleccions municipals i concedeix empara a la coalició, perquè en considera vulnerat el dret d'accedir als càrrecs públics en condicions d'igualtat.
Pel TC, la pretensió d'assegurar a ultrança l'Estat constitucional mitjançant controls preventius "resulta, a més, desproporcionada en vista de la panòplia d'instruments de control a posteriori de què s'ha dotat, mitjançant les reformes legals més recents, la nostra ordenació".

Així, al·ludeix a la darrera reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General que, entre altres qüestions, permet tornar a impugnar les llistes de Bildu fins al pròxim 12 de maig, si es "tingués coneixement de circumstàncies" que li impedissin "la presentació de candidatures". La sentència conclou que "la simple sospita no pot constituir-se en argument jurídicament acceptable per excloure ningú del ple exercici del dret fonamental de participació política".

El TC no considera acreditat que ETA-Batasuna hagi instrumentalitzat Bildu, atesos els documents aportats per la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat i els informes policials que hi van inclosos. Així, insisteix que, encara admetent que el designi defraudador d'ETA i Batasuna els hagués portats a pretendre l'orquestració de candidatures electorals al seu servei, els elements objectius utilitzats pel TS no demostren que "aquesta pretensió s'hagi materialitzat".

Nombre de candidats

Quant a l'alt nombre de candidats independents en la coalició, el TC recorda que el mateix Suprem en descartà la vinculació amb ETA i els partits il·legalitzats, per la qual cosa no pot "transmutar-se en un indici objectiu de l'ocupació de les llistes per part de Batasuna". Tampoc les converses de càrrecs públics o candidats relacionats amb Batasuna no són proves que bastin per prohibir la presència de Bildu als comicis. El Constitucional qualifica d'"irrellevant" i prescindible el contingut d'alguns dels diàlegs, com ara el mantingut a la presó per l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i la seva dona el 2 d'abril passat, en el qual es referien als candidats de la coalició com "els nostres".

En relació amb l'absència de cap condemna ferma del terrorisme que el TS retragué a l'aliança formada per Eusko Alkartasuna, Alternatiba i abertzales independents, el TC recorda que aquests dos partits han rebutjat i rebutgen la violència d'ETA. Sobre el darrer informe de la Guàrdia Civil, que aporta una acta d'una reunió entre ETA i EA per febrer de 2009 amb vista a una presumpta col·laboració electoral tant a Europa com a Euskadi, el TC afirma que aquesta col·laboració no arribà a consumar-se. A més, ressalta "la insuficient entitat probatòria dels indicis manejats pel TS per poder justificar el sacrifici" del dret a la participació política de Bildu. D'altra banda, el portaveu de Bildu afirmà que no situaran ETA en el centre de la campanya electoral, perquè "per a això ja hi ha el PP i el PSOE".Així mateix, subratllà que la violència "sobra en qualsevol escenari polític".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Marat, fa mes de 9 anys

T'en rius Paus?

Quanta gent hi havia al primer de maig, tot i existir alternatives als grans sindicats? Quanta gent seguirà votant PP, tot i la corrupció que arrosseguen? Quanta gent no votarà més a l'esquerra del PSOE, tot i existir partits més que dignes com a alternativa? Quanta gent veus llegint premsa que no sigui deportiva?

El món s'en va a la %&/) i a ningú li importa.

Valoració:1menosmas
Per Pau, fa mes de 9 anys

Marat, dorm un poc, noi, t'ho mereixes.

Valoració:4menosmas
Per Marat, fa mes de 9 anys

La meva percepció és que, per desgràcia, a la gent li importa ben poc viure en un estat de dret o constitucional. Tanmateix no li tenen cap apreci. Aufegats en deutes, la majoria se passen tot el sant dia fent feina en negre i encara així no basta per arribar a final de mes.

Sincerament no sé com acabarà tot plegat. Als gregs de la antiguitat no els va sabrer cap greu perdre la seva estimada democràcia i donar lloc al periode helenistic i monàrquic. N'hi ha que per vanes promeses esperarien al dimoni amb els braços oberts.

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris