algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

Antich diu que la sentència pot deixar “tocat” algun article de l'Estatut balear

El president fa costat a Montilla, el PP es mostra “satisfet” i PSM i UM denuncien una “involució”

49542

El president Antich, reunit ahir en la Mesa de seguiment econòmic.

Ferran Aguiló - P.B.

La sentència del Constitucional sobre l'Estatut català deixà ahir pocs polítics indiferents a les Illes. El president del Govern, Francesc Antich, va fer costat al seu homòleg català, José Montilla, a l'hora de defensar l'Estatut i advertí que, amb la sentència, algun article de l'Estatut balear pot quedar "tocat". El PP es mostrà "satisfet" i, en canvi, PSM i UM denunciaren una "involució" autonòmica.

Antich advertí que el "deure" de Montilla és "defensar" l'Estatut, "jo ho faria també amb el meu". El president afegí que la decisió judicial "no és aplicable" a l'Estatut balear, però "això no vol dir que la sentència no declari inconstitucional algun article que sigui molt semblant al de Balears" i "n'hi ha algun que pot sortir tocat i hipotecar futures actuacions". El socialista aprofità per criticar que el PP presentàs un recurs contra articles de l'Estatut català i no ho fes contra els de Balears o d'Andalusia. A més, recalcà que això demostra que el PP té "poca coherència" i que el seu recurs era un "atac brutal" contra Catalunya que no ha tingut èxit.

El PP, en canvi, es mostrà "satisfet" perquè tot i que reconegué que el Constitucional no els dóna la raó en tot allò que recorreren, "si que ho fa en el nucli del recurs". Des del PSM, el seu secretari general, Biel Barceló, afirmà que la sentència "encara desprestigia més" el Constitucional "perquè no obeeix tant a qüestions jurídiques, sinó partidistes" i afegí que "en lloc d'afavorir el pluralisme suposa una involució uniformitzadora". Al mateix temps assegurà que la sentència acaba afectant les Illes perquè la "involució cap al centralisme" coincideix amb el discurs que fan PP i PSOE. A més, considerà que qualsevol retallada a Catalunya repercutirà les Balears i, per això, anuncià que el PSM anirà a la manifestació unitària que es farà al Principat. "O reformam el Constitucional o reformam la Constitució, plantejà Barceló, qui s'acabà inclinant per la segona opció.

"Vivim un clima d'involució autonòmica i de fre a la reforma del sistema institucional", advertí el president d'UM, Pep Melià, qui criticà la "mentalitat centralista i homogeneïtzadora" que hi ha en la sentència i que "veu amb suspicàcia tot allò que fa referència a l'Estat autonòmic". Melià defensà que l'Estatut català era una "aposta" per fer que "la diversistat trobàs un lloc dins Espanya" i "ni el PP ni el Tribunal Constitucional han estat a l'altura".
El president d'Esquerra, Joan Lladó, apuntà que la sentència "només deixa una opció: exercir el dret a decidir de manera unilateral i sense comptar per res amb Espanya".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Do not visit Majorca, fa mes de 10 anys
La estratègia que han de seguir els polítics mentre siguem dependents ès atacar la estructura de Castella.
Primer se ha de denunciar l'estatut de Andalusia, de Múrcia, Canàries.
Aquests territoris se han de considerar com a estrangers i no poden tenir autonomies, o han de esser independents o colònies.
Cap partit polític ha denunciat els estatuts que tenen Andalusia, Múrcia i Canàries.
Valoració:4menosmas
Per Llorencet, fa mes de 10 anys
INVOLUCIÓ.

Concert econòmic ara mateix! Demanem-lo per unanimitat i s'hauran d'estrényer bé el cinturó, que viuen bé a costa de la nostra feina!
Valoració:3menosmas
Per ferran, fa mes de 10 anys
Efectivament aixo representa una involucio autonomica que les forces tradicionals de l´Espanya centraliste no podien estar sense prsentar batalla. de vegades amb les armes i ara ams el poder que tenen als trubunals.Dissortadament el esprit autonomiste no esta present en la España eterna. En tot cas demanar lo que impulsa Eusk. i Catalunya i poc mes. Estan guanyant la batalla i per aixo un dels temes cabdal com es la lleguan l´estan conbatin aferrisadament
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris