nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

Francesc Antich: 'El deure de Montilla és defensar l'Estatut'

El president del Govern, Francesc Antich, ha assegurat avui que considera que és deure del president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, "defensar l'Estatut" després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) i ha manifestat que ell mateix també defensaria el de les Balears en la seva situació. "Està en tot el seu dret i és seu haver de defensar la seva Estatut d'autonomia, cosa que jo faria també amb el meu", ha afirmat Antich en una roda de premsa celebrada després de la reunió de la taula de seguiment de l'economia balear. Antich ha assegurat que el president de la Generalitat de Catalunya "està defensant un Estatut que la majoria de les forces catalanes van pactar, que va tenir molta negociació, que va ser ratificat per tota la població de Catalunya i que a més es va pactar en el Congrés dels Diputats".

El president balear ha manifestat que la resolució judicial "no és aplicable a l'Estatut d'autonomia de les Balears", però ha necessitat que "això no vol dir que la sentència no declari anticonstitucional algun article que sigui molt semblant en el de les Balears". "Sabem que la sentència com a tal no afecta a l'Estatut de les Balears, encara que algun articul pot sortir tocat i hipotecar futures actuacions que ens podrien afectar, la qual cosa em preocupa" ha assenyalat Antich. Els mateixos arguments que declaren anticonstitucionals alguns articles de la llei estatutària catalana podrien aplicar-se a la balear, si anassin recorreguts, però Antich ha assenyalat sobre això que seria "poc coherent" per part del PP plantejar un recurs quan la reforma de l'Estatut balear es va fer promoguda per un Govern del PP i amb la negociació i el suport del PSIB".

Antich ha explicat que els serveis jurídics del Govern estan estudiant en profunditat la sentència per conèixer l'abast de la mateixa. El president balear ha criticat que el PP recorregués articles de l'Estatut català "i no del d'Andalusia, el de les Balears, ni de cap altre estatut", una posició que ha assegurat que deixa patent "molt poca coherència per part del PP" i que el recurs va ser concebut com "un atac brutal a determinat territori". "Acabam un procés iniciat pel PP en contra d'un territori en el qual no té massa participació i per tant amb un atac brutal a aquest territori", ha afegit Antich. Ha puntualitzat que la sentència del TC suposa que "moltes de les coses que volia el PP no s'han aconseguit", però "toca temes que a Catalunya són molt sensibles com la prevalença de la llengua".

El president balear ha qualificat com "una llàstima la poca coherència del PP amb l'Estat de les Autonomies". El TC va donar ahir el seu aval a la major part de l'Estatut, en anul·lar-ne menys del deu per cent dels preceptes impugnats pel PP, però va retallar el text en els seus aspectes més simbòlics, com els referits a la llengua o a la definició de Catalunya com nació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris