algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

El Constitucional escapça l'Estatut

La sentència, aprovada per 6 vots a 4, avala el terme “nació”, però deixa clar que no és vinculant des del punt de vista jurídic, perquè és dins el preàmbul

49896

La presidenta de l'Alt Tribunal,María Emilia Casas, donà el vistiplau ahir a una polèmica sentència després d'haver-la gestada amb la resta de jutges en més de tres anys.

Angel D

El ple del Tribunal Constitucional (TC) va tirar ahir endavant per majoria una sentència que avala la inclusió en el preàmbul de l'Estatut de Catalunya del terme "nació", si bé deixa clar que manca d'eficàcia jurídica interpretativa, atesa la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

L'Alt Tribunal donà el vistiplau per 6 vots a 4 a la sentència sobre aquest text, que n'acredità la majoria dels articles impugnats pel PP (114 de 223). Un total de 14 han estat declarats inconstitucionals. L'acord fou possible després que la presidenta del TC, María Emilia Casas, introduís a darrera hora diverses modificacions en la seva ponència per tal d'atreure el vot de diversos magistrats fins ara reticents a l'aprovació de l'Estatut.

El ple en va dur a terme una votació per blocs: preàmbul, aprovat per 6 vots a 4; articles inconstitucionals, 8 a 2; articles constitucionals, 6 a 4; i articles sotmesos a interpretació, també 6 a 4. És en aquest darrer bloc que es feia referència a la llengua en l'àmbit de l'ensenyament i l'Administració i s'esmentaven també els símbols de Catalunya.

El paper i l'ús del català
En relació amb el paper i l'ús del català com a llengua oficial de Catalunya, se sotmetrà a la interpretació dels magistrats un total de cinc articles, en part o en la seva totalitat. Concretament, s'aclarirà l'apartat dos de l'article 6, que estableix que el català és la llengua oficial de Catalunya, com també ho és el castellà. Aquest article diu que totes les persones tenen "dret a utilitzar les dues llengües oficials i els ciutadans de Catalunya, el dret i el deure de conèixer-les".

A més, afirma que els poders públics de Catalunya han d'establir les mesures necessàries per facilitar l'exercici d'aquests drets i el compliment d'aquest deure i diu que no hi pot haver discriminació per l'ús d'una llengua o de l'altra.

De l'article 33 -sobre els drets lingüístics davant les administracions públiques i les institucions estatals-, se n'interpretarà l'apartat 5, que estipula que els ciutadans de Catalunya tenen "dret a relacionar-se per escrit en català amb els òrgans constitucionals i amb els òrgans jurisdiccionals d'àmbit estatal", unes institucions que hauran "d'atendre i tramitar els escrits presentats en català, que tindran, en tot cas, plena eficàcia jurídica".

Sobre els drets lingüístics dels consumidors i usuaris (article 34), també en serà necessària una interpretació. En concret, aquest punt diu que totes les persones tenen "dret a ser ateses oralment i per escrit en la llengua oficial que triïn en la seva condició d'usuàries o consumidores de béns, productes i serveis". Per això, les entitats, les empreses i els establiments oberts al públic a Catalunya queden "subjectes al deure de disponibilitat lingüística en els termes establerts per llei".

En l'àmbit de l'ensenyament, s'haurà de sotmetre a interpretació una part de l'article 35 i, més exactament, la referència al fet que "totes les persones tenen dret a rebre l'ensenyament en català", que s'haurà d'utilitzar com a "llengua vehicular i d'aprenentatge en l'ensenyament universitari i en el no universitari".

Els símbols nacionals
Un altre dels articles destacats que els magistrats hauran d'aclarir és el que sosté que Catalunya, "definida com a nacionalitat a l'article primer", té com a "símbols nacionals la bandera, la festa i l'himne" (article 8, apartat 1).
En l'àmbit de la Justícia, s'haurà de sotmetre a interpretació l'apartat 2 de l'article 95, que estableix que el Tribunal Superior de Justícia del Principat és "l'última instància jurisdiccional de tots els processos iniciats a Catalunya, com també de tots els recursos que es tramitin en el seu àmbit territorial, sigui quin sigui el dret invocat com a aplicable, d'acord amb la Llei Orgànica del Poder Judicial i sense perjudici de la competència reservada al Tribunal Suprem per a la unificació de doctrina". La sentència retalla igualment les competències legislatives, reglamentàries i executives que l'Estatut atribueix a la Generalitat de manera compartida amb l'Estat.

L'àmbit judicial, tocat
El desenvolupament de l'Administració de Justícia autonòmica i el Poder Judicial autònom a Catalunya tampoc no han passat l'examen del TC, que entre els catorze preceptes anul·lats n'hi inclou sis de relacionats amb aquesta matèria. Ha passat el mateix amb el caràcter vinculant dels dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries i amb l'atribució al Síndic de Greuges de la supervisió "amb caràcter exclusiu" de l'activitat de la Generalitat, perquè això envaeix competències del Defensor del Poble.

En el capítol econòmic, es declara nul·la la capacitat de Catalunya de dictar lleis "per establir i regular els tributs propis dels governs locals" i la intenció de condicioni la seva aportació a les finances de l'Estat a la possibilitat que la resta de les comunitats autònomes "portin a terme un esforç fiscal també similar".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente
Per JO NO SOM ESPANYOL, fa mes de 10 anys
Tens raó, ara pel que dius veig que m'he equivocat de persona i per tant tot el que he dit no va per tu. Com ja saps hi ha la caverna espanyolista que no para qualifcar als catalans de "víctimes". En certa forma hem consider víctima pel maltractament de la meva llengua i cultura però això no treu que hagi renunciat a seguir parlant el català i a dir ben alt que la meva pàtria és la catalana. Salut i VISCA ELS PAÏSOS CATALANS.
Valoració:0menosmas
Per Espanya és un invent, fa mes de 10 anys
A no som Espanyol:

Crec que t'equivoques de persona...et refereixes a Espanyaesuninventdel doctor bacterio?. Esl seu nom és Rafa i és militanti/o simpatitzant de la UPD. Llegeig una mica elscomentaris i ho voràs.
Valoració:3menosmas
Per JO NO SOM ESPANYOL a Espanya és un invent, fa mes de 10 anys
Aqui no hi ha més víctimes que els entebenats i idiotitzats com tu pels espanyols. Quan fa uns anys vaig poder descobrir les meves arrels vaig tenir una gran alegria en veure que d'espanyol no en tinc ni un pel (encara que hi hagi un document de negació d'identitat que ho digui). És trist veure com el botxí colonitzador espanyol ha fet que molts de mallorquins reneguin dels seus orígens i vagin besant es cul als espanyols. Digue-m tu ara qui són les víctimes. Suposo que el teu síndrome d'Estocolm et té ben espanyolitzat. Pobret.
Valoració:6menosmas
Per Espanya és un invent, fa mes de 10 anys
Ah ...I a victimista no t'hi guanya ningú. Ja se sap però, com que els teus gurus parlemn del victimnismo de los nacionalismos tu com un lloro a repetir-ho. Quin poc criteri que tens.
Valoració:1menosmas
Per JO NO SOM ESPANYOL, fa mes de 10 anys
No passeu pena tots aquells que estimau Espanya. Ben aviat el Principat assolirà la independència i després (només és qüestió de temps) la resta dels països catalans. Quan això passi els nostres esportistes ens representaran de bon de veres. S'haurà acabat aguantar mallorquins acomplexats i avergonyints de la seva terra. S'haurà acabat també l'eterna i gonellera discussió sobre la unitat de la llengua. Ja fa tres-cents i tants d'anys que aguantam els atacs contra la nostra terra però encara no han aconseguit esborrar la nostra llengua i cultura. Estiguem contents que el proper dissabte el poble català cridarà ben fort SOM UNA NACIÓ pels carrers de Barcelona i tota la caverna espanyola haurà de tragar. Endevant companys! Cridem amb la cara ben alta VISCA LA PÀTRIA CATALANA.
ESPANYA A FER PUNYETES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:11menosmas
Per Espanya és un invent, fa mes de 10 anys
Ai Rafa...
Amargat hi estàs tu que per variar no trobes respostes a les interrogants que t'he plantejat. Continua així que no m'amargues...al contrari!. Pas un guster de veure el nivell fluixet, fluixet dels teus arguments.
Només hi ha una cosa que m'irrita per respecte als reprasaliats del nazisme. En vaig conbèixer un que va estar a Mathausen per rojo separatista i reconec que em fa molta llàstima veure als hereus ideològics del refimen que li enviaren anomentant-nos a nosaltres polacos i nazis. És de molt mal gust....De l'estil de Rosa Díez i los gallegos. El proper acudit que el faràs dels paraplègics?.
De tota manera, dir a algú nazi i després polaco demostra que estàs ple de contradiccions.
Vaja, que ets un demagog amb tant poca sensibilitat per les persones que amb l'excusa de la broma ets capaç de fer broma de l'holocaust i les seves víctimes. Tanmateix, no m'estranya d'un feixista com tu.
Valoració:5menosmas
Per Españaesuninventodeldoctorbacterio, fa mes de 10 anys
Que poco sentido del humor que teneis los fachas, de verdad!

Va hombre, no seas tan amargado y sonrie un poco. Hasta en TV3 hay un programa de humor que se llama Polonia. Ya esta bien de tanto victimismo, tanta demagogia y tanta tonteria, que os tenemos bien calados. Ya se que es una epoca muy jodida para los pancatalanistas, entre el recorte del estatuto anticonstitucional y las victorias del deporte español lo debeis estar pasando muy mal. Y supongo que las encuestas que vaticinan un espectacular aumento de UPyD en Baleares (y derrumbe de los partidos nazionalistas) tampoco ayuda, verdad?
Bueno, sabes que? Que ahora me pongo en tu lugar y, efectivamente, tienes razones de sobra para estar amargado...
Valoració:-5menosmas
Per Espanya és un invent, fa mes de 10 anys
Rafa...ets patètic i un racista recalcitrant.Com pots usar la terminologia nazi de polacos i acusar de nazis i feixistes els altres?.
He de reconèixer que m'havia equivocat amb mi mateix!. Dir-te nazi és més que realista!!!.
Que no tenguis arguments ja és trist però que per això haguis de refugiar-te en el feixisme pur i dur és patètic.
Almenys et desenmascares deixant clar el que representau els de la UPD amb el vostre ideari i terminologia: polacos, gallegos....I anau de demòcrates !!!
Ala rafito...torna-te'n a mordor amb el teus amic s José Àntónio, Franco i Goebbels.

PE: Abans feies riure però ara ja fas llàstima i ja veig que no contestaràs...i que has de dir si és obvi que Espanya no és més que un invent o una construcció nacional com qualsevol altre!...Bé perdona, poc estable diria jo. De fet, gràcies a il·luminats com tu dels estats més pocs cohesionats d'Europa.
Valoració:2menosmas
Per CARLES PUJOL i PAU GASOL, fa mes de 10 anys
TOTS JUNTS VENGAA!!

JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
Valoració:-4menosmas
Per CARLES PUJOL i PAU GASOL, fa mes de 10 anys
TOTS JUNTS VENGAA!!

JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
JO SOOOC ESPANYOOOL ESPANYOOOL ESPANYOOOOOLL!
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 15
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris