algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

El Tribunal Constitucional aprova la sentència de l'Estatut de Catalunya

La conclusió judicial avala àmplies parts de l'Estatut, si bé anul·la 15 dels seus preceptes, que han estat declarats inconstitucionals

49834

Seu del Tribunal Constitucional.

Efe - Efe.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha aconseguit avui tirar endavant per majoria una sentència que avala la inclusió en el Preàmbul de l'Estatut de Catalunya del terme «nació», si bé deixa clar que la mateixa manca d'eficàcia jurídica interpretativa, donada l'indissoluble unitat de la nació espanyola, han informat fonts de l'Alt Tribunal.

Aquesta interpretació restrictiva ha comptat amb el suport de sis dels magistrats, els del bloc «conservador» més Manuel Aragón Reyes, i el vot en contra dels magistrats progressistes. La sentència donada a conèixer avui avala àmplies parts de l'Estatut, si bé anul·la 15 dels seus preceptes, que han estat declarats inconstitucionals per vuit dels deu magistrats que deliberen sobre aquest assumpte, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la sentència.

Els magistrats han votat la sentència en quatre blocs, i sent el que aglutina els inconstitucionals l'únic que ha obtingut el suport de vuit magistrats, a la resta de votacions (sobre articles que passen el filtre de constitucionalitat, els més de trenta que tindran una redacció interpretativa i sobre el Preàmbul, on s'inclou el terme 'nació') s'ha saldat amb un resultat de sis vots davant de quatre.

Els magistrats discrepants en les votacions sobre els articles de l'Estatut que passen el filtre constitucional i sobre les interpretacions que es donen a la norma han estat els «conservadors» Vicente Conde, Jorge Rodríguez-Zapata, Javier Delgado i Ramón Rodríguez-Arribas. En el cas del Preàmbul, tot i això, els que han votat en contra han estat precisament els «progressistes», la mateixa presidenta María Emilia Casas, Elisa Pérez Vera, Eugenio Gay i Pascual Sala.

Finalment no ha calgut que la presidenta, María Emilia Casas, emetés vot de qualitat, ja que al bloc «progressista» s'haurien sumat a última hora per avalar la major part del text tant el vicepresident del tribunal, Guillermo Jiménez com el magistrat Manuel Aragón Reyes, que ha estat un dels que més oposició va mostrar durant les deliberacions sobre el contingut del Preàmbul. El punt final respecte del primer recurs presentat contra l'Estatut -el formulat pel PP contra 126 dels seus preceptes- ha estat possible després que la presidenta del Tribunal i ponent de la resolució, María Emilia Casas, modifiqués la redacció inicial del seu esborrany durant les trobades que va mantenir a terme amb els seus companys durant tot el cap de setmana i fins i tot durant el dia d'avui, després del breu ple de a penes 20 minuts que s'ha fet aquest matí.

La versió inicial declarava inicialment inconstitucionals 14 preceptes de l'Estatut, mentre que una altra vintena se sotmetien a interpretació jurídica. Finalment, i després d'augmentar en dos els preceptes anul·lats i en gairebé una desena els que hauran de ser interpretats, Casas ha aconseguit atreure cap a les seves postures Jiménez i Aragón, molt reticents en principi a avalar les seves postures. Segons fonts de l'òrgan constitucional, l'esborrany de Casas que ha obtingut finalment els suports del TC assumeix amb algunes modificacions les mateixes tesis que el que va elaborar en el seu moment la magistrada del «sector progressista» Elisa Pérez Vera respecte als aspectes més polèmics de la norma, com ara la inclusió del terme 'nació' en el Preàmbul, la majoria dels preceptes referits a l'ús de la llengua catalana i la bilateralitat de les relacions entre la comunitat autònoma i l'Estat.

Entre els preceptes anul·lats estarien diversos relatius a les competències del Poder Judicial a Catalunya i del Síndic de Greuges (Defensor del Poble català). Les deliberacions sobre el text s'han reprès avui una vegada que s'ha donat un cop de carpeta definitiu als diferents intents processals del Govern de la Generalitat per evitar que els magistrats que actualment componen el tribunal acabessin dictant la sentència. El Govern al·legava raons de falta de legitimitat, per haver conclòs un terç d'ells el mandat per al qual han estat designats el desembre del 2007.

Reaccions

El president de la Generalitat, José Montilla, obrirà aquesta setmana una ronda de reunions amb els líders de la resta de partits catalans, segons van confirmar a Europa Press fonts parlamentàries. El president Montilla s'ha mostrat avui indignat després de conèixer la sentència del Tribunal Constitucional. També ha desqualificat durament tant el PP como el TC i ha convocat la ciudadania a una manifestació unitària en defensa de l'autogovern. Montilla ha anomenat avui mateix els dirigents de la resta de partits una vegada dictada la sentència sobre l'Estatut pel Tribunal Constitucional, i, segons les mateixes fonts, els va avançar que els cridarà per citar-se en el Palau de la Generalitat. Tot i així, encara no existeix una data per a la celebració d'aquests encontres.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Cap de faves, fa mes de 10 anys
Els països catalans no són cap exemple de res, ja que aquí sa getn en general és com per tot: patriarcal i masclista, racista i pro-capitalista. No és espanya que va malament, sinó el món sencer. No volem la independència per separar-nos d'una suposada panda de garrulos, sinó per a que la nostra cultura no mori en mans d'un Estat capitalista que necessita homogeneitzar el seu territori d'actuació per afavorir el comerç i el consum. Pareixeu en Sabino Arana.. Fatxots!!!!!!
Valoració:7menosmas
Per Marga i Rosa, fa mes de 10 anys
Es catalanisme vostro es com une secta..no m'extranya que le xusma abaixi es cap i segueixi se doctrina com es borrecs. Se tranquilitat des bons Mallorquins es que sou une minoria ridicula..
es bons Malloquins no som covards i traidors a se nostra terra....VISCA MALLORCA i BALEARS LLIURE DEL CATALANISME IMPERIALISTA RADICAL i FEIXISTA
Valoració:-10menosmas
Per Independencia, fa mes de 10 anys
Ido aixo, independencia.
http://referendumindependencia.cat/ip/
S'hi pot participar indicant, al camp apropiat, Illes Balears.
Valoració:-89menosmas
Per Es suis, fa mes de 10 anys
Ara ja ho tenim clar. Quan una persona actua en contra de la llei d'una societat, la treuen defora d'aquesta societat, la aillen de la societat. Ara domes queden 2 opcions, o es canvia la constitucio per donar cabuda al poble catala, que per majoria absoluta (l'estatut ha sortit d'un proces que representa legitimament el poble catala) es anticonstitucional, o be aparten al poble catala de la societat espanyola. Fora Catalunya del estat totalitari espanyol, ja no hi ha lloc per aquest poble. INDEPENDENCIA.
Valoració:-110menosmas
Per mary, fa mes de 10 anys
A mallorca hem de seguir lluitan contra l'imperi espanyol, des de tots es fronts!!
independència!
Valoració:-73menosmas
Per Pep, fa mes de 10 anys
Quina enveja me fan el poble de Catalunya i els seus polítics, aquí a Balears seguirem per sempre baix el domini de l'imperi foraster. Pobrets de nosaltres.
Valoració:-82menosmas
Per anti-poltrona, fa mes de 10 anys
Patriotisme i dignitat! Els independentistes han de sortir del Govern de la Generalitat i no imitar als poltroners del PSM que a Mallorca nomes saben xerrar i xupar des pot!
Valoració:-94menosmas
Per Jaume, fa mes de 10 anys
Això s'ha de celebrar! El camí de la Independència comença avui. ADÉU ESPANYA!!!!
Valoració:-85menosmas
Per Joan R., fa mes de 10 anys
Els Països Catalans som una colònia de l'estat espanyol i aquesta sentència va en el sentit de mantenir el dret de conquesta sobre els nostres territoris. Res de nou, però és un pas endavant perquè poc a poc vegem com es comporta espanya en l'intent de sucar-nos al màxim, igual com si fòssim una de les seves ex-colònies de l'Àfrica. Només hi ha un camí però cal que els aborígens obrim els ulls.
Valoració:-78menosmas
Per Prou de partits autonomistes i estatutaris, fa mes de 10 anys
Hem de ser prudents i realistes de la mateixa manera que ho hem fet des de la mort del dictador. Tira-tira d'aquí a 500 anys potser obtindrem la sobirania.
Valoració:-61menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris