nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

Imprudència fatal

Un tren atropella un grup de persones que creuaven les vies a l'estació catalana de la platja de Castelldefels, amb el resultat de 13 morts i 14 ferits. Les víctimes, que volien gaudir de la nit de Sant Joan a la platja, optaren per no fer ús de l'accés soterrat habilitat, per l'embós de gent que s'hi va produir

49748
XAVIER BERTRAL

La localitat catalana de Castelldefels, a la provínica de Barcelona, va escriure dimecres a vespre una tràgica pàgina en la història ferroviària de l'Estat. L'estació d'aquest municipi va ser l'escenari d'un tràgic succés que acabà amb 13 morts i 14 ferits -n'hi ha tres en estat crític. Un tren Alaris procedent d'Alacant atropellà un nombrós grup de persones, compost sobretot per joves d'entre 16 i 26 anys, que en aquell moment travessaven les vies per dirigir-se a la platja, on volien celebrar la revetla de Sant Joan.

La paraula "imprudència" era la més repetida entre les autoritats que visitaren el lloc dels fets, tal com ho manifestà el ministre de Foment, José Blanco.

Les víctimes, la gran majoria de les quals eren llatinoamericanes, acababen de baixar d'un tren de rodalies que havia arribat a l'estació entorn de les 23.30 hores procedent de Barcelona. Diversos testimonis que viatjaven dins el mateix comboi que les víctimes asseguraren que anava molt ple -devers 700 persones que volien gaudir també de la tradicional nit de Sant Joan devora la mar-, motiu pel qual l'andana es col·lapsà i l'únic accés soterrat que comunicava amb la platja -de 3,5 metres d'ample- quedà saturat tot d'una. Aquest fet motivà que un gran nombre de passatgers optàs per travessar les vies, en lloc d'esperar, sense adonar-se que se'ls acostava un altre tren en sentit contrari.

"Tot es va omplir de cadàvers"

Marcelo Carmona, un ciutadà bolivià testimoni del tràgic accident, assegurà que el pas subterrani de l'estació estava "estibat" i que, pocs segons abans del sinistre, una "onada de gent s'havia llançat cap a la zona de trànsit ferroviari". "Els joves corregueren cap a l'accés esmentat, però és molt estret i es va omplir de seguida. Llavors, una onada de gent començà a travessar la via. El comboi hi va arribar a tota velocitat, va tocar el clàxon diverses vegades i al cap de tres segons tot s'havia omplit de cadàvers", relatà Carmona.

Segons aquest ciutadà, anar pel passadís inferior era l'única manera de creuar la terminal en direcció a la platja, perquè la passarel·la de l'estació -un pas elevat- era tancada amb una cadena.

Katty Sotín, un altre testimoni dels fets, constatà el pànic que s'hi havia viscut quan va veure cossos desmembrats i va pensar que el comboi que els havia atropellats "podia descarrilar" de manera imminent, a la vista de les espires i les pedres que havien botit.

Al lloc de l'accident s'hi traslladaren immediatament quinze dotacions de Bombers de la Generalitat, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra, 24 unitats de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat del Sistema d'Emergències Mèdiques, efectius de la Creu Roja equipats amb un grup de psicòlegs i membres de l'Institut de Medicina Legal del Principat. A més, la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat activà a les 00.00 hores la fase d'emergència 1 del Pla de Protecció Civil de Catalunya i s'habilità un centre cívic a Castelldefelsper atendre els familiars de les víctimes.

L'estació, tot just remodelada

L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) recordà que l'estació de la platja de Castelldefels s'havia remodelat el novemebre del 2009 i que, en el moment del sinistre, les instal·lacions es trobaven "obertes i en servei" i complien tots els requisits legals i de seguretat. Quant al pas elevat, fou tancat des del moment en què s'inaugurà el subterrani. L'aclariment dels fets queda en mans del que dictaminin les comissions d'investigació d'Adif i Renfe i del Ministeri de Foment.

Complicada identificació dels tretze cadàvers

La identificació dels cadàvers de les 13 persones arrossegades pel tren serà llarga a causa del mal estat en el qual quedaren molts dels cossos i restes humanes després del tremend impacte.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, explicà que els experts usen totes les tècniques al seu abast per completar com més aviat millor el reconeixement, a partir de l'ADN, de les empremtes dactilars i fins i tot de parts concretes del cos, però que ahir just s'hi havia pogut aplicar "una hipòtesi d'identificació" que s'intentarà confirmar amb les famílies. Els resultats definitius no es tindran probablement fins avui dematí, segons Tura, que subratllà que "no volem cometre cap error".

Totes les restes ja són a l'Institut de Medicina Legal de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Hi arribaren dins 20 sacs, en trossos, atès el brutal impacte que reberen les víctimes en ser arrossegats. La identificació, per tant, no s'han pogut fer pels trets facials, perquè totes les cares estaven desfigurades.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per pep, fa mes de 10 anys
Quina enveja me fan el poble de Catalunya i els seus polítics, aquí a Balears seguirem per sempre baix el domini de l'imperi foraster. Pobrets de nosaltres.
Valoració:0menosmas
Per forastera, fa mes de 10 anys
Estic completament d'acord, ferran.El tren ha format part de la meva infantesa ,gairebé hi havia mes vies de tren que carrers en el meu poble i he vist i fet tantes animalades!. I les prohibicions, són com les lleis, estan per acomplir-las i......per saltar-se-les. Tot depend de cadascú, de la seva prudència,educació, circumstàncies... Jo, gràcies que som viva per contar-lo, et puc assegurar que ara ni se m'ocorreria travessar les vies del tren.
Valoració:1menosmas
Per ferran, fa mes de 10 anys
Doncs !si!. Aquesta desgracia demostra el menyspreu que una `part de la societat te en complir i respectar les normes. Naturalment el cotxe es un altre exemple del menyspreu dels incivics, dels irresponsables, dels impacientes per no esperar uns segons a fer una maniobra...Etc. de tots aquets en tenim continuamwent al costat nostre. Els del cotxe malauradament moltes vegades matan a inocents. En aquest cas han sigut ells sols pels seu comportament els que han pagat amb la seva vida, Senttn sempre la mort de les persones, sento mes la perdua d´un inocent per culpa d´un temerari, infractor, irresponsable, que aquets que´s van llençar a la via, saben que estaba prohibit. ¿Val quelcom PROHIBIDO ATRAVESAR LAS VIAS?. Doncs si les prohibicions no serveixen de res, estem a la selva
Valoració:3menosmas
Per forastera, fa mes de 10 anys
No ferran, no hi ha cap benevolència; ha estat una imprudència i malauradament s'han perdut vides humanes.Imprudències i despistes que ocorren cada dia, amb gent de totes les edades i de totes les classes.,No sé que té a veure que siguin o no sudamericans, es un comentari que sobra.Tot fill de veí ha fet animalades de petits o de més grans, però clar, si ho fan els nostres fills són "chiquilladas". Quanta gent agafa el cotxe i posa en perill la vida d'altres, per anar gatats i/o per excés de velocitat? Aquests al·lots almanco només s'han posat en perill ells mateixos i ja han pagat car el seu incivisme
Valoració:-5menosmas
Per ferran, fa mes de 10 anys
Benevolament el qualifican d´un acte de "temeritat". El acte es una infraccio,que esta castigat amb multa i propi d´infractors.Malauradament s´han perdut vides humanes. La lliço ha sigut molt cara. A mes justificacions de "benevolencia", s´afirma que "eren joves". Entre els morts gent de 33 anys. A una noia se la considera a 16 anys per decidir un abortament i a un de 33 anys se´l excupla per exces de "joventut".

Malauradament aixo reflecteix el grau d´incivisme i menyspreu a les normes de conducte i prohibicions. Encara n´hi ha que volen treure disculpes i justificants, com el no pagar billet en els trens. ¿ I que es te de fer?: mes guardies, mes tanques, mes multes.mes,mes,mes. N´hi ha gent molt problematica per viure en una societat pretessament organitzada
Valoració:4menosmas
Per fdafa@gitda, fa mes de 10 anys
Garriguer...tu no has tocat foravila en ta vida.... jajajaj..feieu plantacions de tomatiguera a nes sementer? déu ens guard, fantasma.
E
Valoració:1menosmas
Per rafa, fa mes de 10 anys
"És al·lucinant, per cert, que en Montilla declari un dia de dol perquè uns irresponsables incívics travessin per la via i un tren els esclafi."

Sebelino, eres un xenofobo y un sinverguenza.
Valoració:0menosmas
Per forastera, fa mes de 10 anys
Sebel·lí, com pots anomenar, tu que tens fills, irresponsables incívics a un grup de joves d'entre 16 i 26 anys que fan, com ben ha dit Garriguer, el que hem fet tots amb la seva edat?.És més, de segur que si hagués estat una festa de l'imserso o una inaguració amb menjar de franc més d'un vellet també hagués creuat les vies, si l'artrosi s'ho hagués permet.I això lo he vist que he nascut en un dels principals nuclis ferroviaris d'espanya i no se libra ni el apuntador
Valoració:-5menosmas
Per Andreu, fa mes de 10 anys
Joan, si vols veure els "nostros joves ben criats" done't una volta pel Passeig Maritim qualsevol divendres vespre. Gateres de botellot i fems per tot arreu. I la nostra comunitat a la coa d'universitaris. I encara ens permetem parlar dels altres. Cal ser molt hipòcrita.

El que digui el Cónsol de l'Equador és el seu problema. Aixó no vol dir, ni molt manco, que tots els equatorians (o sudamericans) pensin com ell. Com no tots els mallorquins pensem com en Antich, per exemples. Que fàcil és fer anàlisis simplistes i demagogos.
Valoració:4menosmas
Per Andreu, fa mes de 10 anys
Completament d'acord amb en Garriguer. Aqui hi ha molt de policia frustrat i xenófob fent equacions simplistes d'una realitat molt més complexe. Noltros erem no fa gaire temps (i encara som en molt d'aspectes) iguals que els nouvinguts cultural i educativament. A més a més, els nivells de destrucció del territori i l'alarmant index de corrupció de les nostres terres no són propis d'un poble civiltzat i culte. Un poquet d'autocrítica (perque hi ha molt que autocriticar) abans de criticar en els altres.

I per cert, em sembla molt miserable desviar el tema de debat d'un accident desgraciat com aquest cap a la questió de l'inmigració. Propi d'ignorants, xenófobs i extremadretans (votin alló que votin).
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris