cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Sebastian i Montoro acorden suspendre l'apujada del llum prevista per a juliol

El ministre d'Indústria ha arribat a una entesa amb el portaveu econòmic del PP

El ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, ha anunciat avui que el Govern ha acordat amb el Partit Popular suspendre l'apujada de la tarifa del llum el juliol, i buscarà amb el principal partit de l'oposició un pacte sobre energia que inclogui una "profunda revisió de costos" del sistema elèctric, "de forma immediata", en la qual no hi hagi "línies vermelles", ni tan sols en el referit a la decisió ja adoptada sobre el tancament de la central nuclear de Santa María de Garoña, a Burgos. El ministre ha realitzat aquest anunci en una roda de premsa convocada a la seu d'Indústria, en la qual ha explicat al costat del coordinador d'Economia del Partit Popular, Cristóbal Montoro, les línies bàsiques del principi d'acord assolit entre el PSOE i el PP per congelar el juliol la pujada del rebut del llum.

La decisió adoptada avui inclou treballar per assolir "l'abans possible" un acord que contempli una revisió dels costos del sistema, entre els quals figuren la distribució, el transport elèctric i les primes a les renovables. "Una vegada revisats els costos, ja parlarem d'ingressos, però el lògic és posar-los per darrere dels costos", ha assenyalat Sebastián en al·lusió a futures revisions del preu del llum. El ministre ha justificat la decisió de congelar la tarifa en la qual la situació ho exigeix, i ha recordat que l'energia és "un factor fonamental" per al "benestar dels ciutadans" i per a "la competitivitat" de les empreses. "Per tant, en l'actual situació econòmica ha de servir de palanca per al creixement de l'economia, la recuperació i la creació d'ocupació", ha considerat.

En aquest sentit, ha emfatitzat la importància d'assolir un pacte d'Estat sobre energia i ha citat els punts sobre els quals se centrarà la negociació, que són garantir un subministrament segur, definir un 'mix' equilibrat, desenvolupar infraestructures com les interconnexions, aprofundir en la liberalització, millorar les polítiques d'estalvi i eficiència, consensuar objectius de renovables de manera "sostenible econòmicament" i desenvolupar normatives de seguretat nuclear i gestió de residus, el que inclou la futura ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (ATC).

En ser preguntat sobre si aquesta disposició de diàleg sense restriccions, a part d'a la ubicació de l'ATC, afecta també al tancament de Garoña, Sebastián ha assegurat que el seu objectiu és mirar "cap a endavant", però ha emfatitzat que "la situació econòmica és molt difícil". "Cal, "mirar el futur amb un horitzó ampli sense línies vermelles", ha insistit. A més, ha dit haver rebut una "resposta també positiva" de CiU a la recerca d'un pacte d'Estat sobre energia i ha anunciat la creació d'un grup de treball encarregat de les negociacions, en què, per la part del Govern, participaran el secretari d'Estat d'Energia, Pedro Marín, el director de Política Energètica i Mines, Antonio Hernández, i ell mateix.

Finalment, s'ha mostrat "sorprès" que la patronal elèctrica Unesa hagi qualificat de "molt greu" la suspensió de la tarifa com a part d'un acord entre PSOE i PP. "tot el sector empresarial està demanant pactes d'Estat en matèria econòmica i en particular en energia, i em sorprèn que el dia en què anunciam que començam el camí, la qual cosa és una molt bona notícia, algú digui que tindrà greus conseqüències. Crec que no l'ha entès bé", ha afirmat.

Per la seva part, Montoro ha dit "celebrar" que el llum no puji el juliol i ha explicat que el seu grup "abordarà immediatament amb el Govern la política energètica d'Espanya per garantir un subministrament en les millors condicions de preu". A més, ha assegurat que el seu grup adopta aquesta decisió "rebaixant la ideologia" i amb l'objectiu de "estimar la racionalitat econòmica" i que hi hagi una "sortida a la crisi amb facilitat, mitjançant un accés segur a l'energia eficient". "Les circumstàncies econòmiques són cada vegada més difícils i cal trobar solucions entre tots per sortir de la crisi", va assegurar.

D'altra banda, ha considerat "urgent" la necessitat d'assolir un acord d'Estat en energia per a, entre altres aspectes, "assegurar la inversió" i "transmetre tranquil·litat i confiança als inversors dins i fora d'Espanya". En ser preguntat sobre la central de Garoña, ha assegurat que la situació no aconsellava "ressaltar les diferències", sinó el contrari, ja que "del que es tracta és en cas de ser positiu".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris