algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
17°

Zapatero fa balanç positiu de la presidència espanyola del Consell europeu

Mariano Rajoy (PP) ha criticat les actuacions del període que s'ha saldat de forma decepcionant, segons ha explicat

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet un primer balanç "satisfactori" de la presidència espanyola del Consell de l'UE, que es va iniciar el passat 1 de gener i que conclourà el proper dia 30, i ha dit que Espanya ha aconseguit establir "un bon precedent" per a presidències rotatòries posteriors. Tanmateix, el líder del PP, Mariano Rajoy, sembla no compartir aquesta opinió ja que ha afirmat que aquest període s'ha "saldat amb una decepció" perquè no s'han complert els objectius previstos i ha recalcat que el país ha acabat amb "una economia intervinguda des de l'exterior" que la situa en una "posició de protectorat".

En la seva compareixença en el Ple del Congrés, Zapatero es va fixar dos objectius fonamentals, contribuir a la "més prompta i diligent posada en marxa del Tractat de Lisboa" i de les noves institucions que introduïa i "reforçar la coordinació econòmica" entre els Estats membres "per combatre més eficaçment la crisi" i "impulsar la recuperació" de l'economia europea. A més, el cap de l'Executiu ha subratllat que Espanya ha defugit de dur a terme "un lideratge personalista" perquè no era el moment per a això, sinó per a que la presidència de torn, el president permanent de l'UE, Herman van Rompuy, i l'Alta Representant de Política Exterior, Catherine Ashton, treballassin en estreta col·laboració.

Entre els objectius aconseguits, ha subratllat que sota la presidència espanyola s'ha aconseguit assolir un acord amb el Parlament Europeu que "hauria de permetre" el vot favorable de l'Eurocambra al llançament del servei europeu d'acció exterior en el pròxim ple que celebri el juliol, amb la qual cosa quedaria "conformat" aquest nou instrument i ha destacat les celebracions de les cimeres amb Rússia, el Japó, el Pakistan, el Canadà i el Marroc --la primera que l'UE celebrava amb un país "mediterrani i àrab"-, així com les mantingudes amb Amèrica Llatina i Carib, Mèxic o Xile.

També ha remarcat que sota la presidència espanyola els líders de la Unió han abordat per primera vegada en un Consell Europeu temes de cooperació al desenvolupament i ha subratllat el paper que Espanya, en representació de l'UE, ha tingut per impulsar i canalitzar l'ajuda humanitària després dels terratrèmols a Haití i Xile i quant a l'ampliació de l'UE, ha assenyalat que "tot sembla indicar" que es podrà complir l'objectiu de la presidència espanyola d'"obrir tots els capítols pendents" amb Croàcia i amb Turquia s'ha mostrat confiat que es pugui obrir un nou capítol de negociació "aquesta pròxima setmana".

Semestre decebedor

Les paraules de Zapatero no han influït en l'opinió del líder de l'oposició, Mariano Rajoy, qui ha afirmat: "Ha estat una Presidència de baix nivell, deslluïda, que ha passat inadvertida per a la majoria dels ciutadans, amb una mediocre gestió política." Per al popular "el més important" d'aquell període ha estat la "creació d'un paraigua d'assistència financera" a Grècia, per a a més "evitar el contagi a Espanya i a Portugal". "Des d'aquell moment, la política econòmica espanyola passa a estar en una situació de pràctic protectorat", ha asseverat. En el seu discurs, Rajoy ha explicat que el PP ha recolzat "lleialment" al Govern durant el semestre i no ha volgut "imitar el mal exemple" de Rodríguez Zapatero el 2002, quan el Govern d'Aznar ocupava la Presidència de torn. No obstant això, ha afirmat que Espanya no ha tingut el protagonisme que "somiàvem" i ha sortit a les portades dels mitjans de comunicació europeus però "per la tempesta" que s'ha abatut sobre la credibilitat de l'economia espanyola.

Quant a l'estratègia per al creixement i l'ocupació Europa 2020, el popular ha assenyalat que, malgrat el "entusiasme" amb el qual el que la representació espanyola ha aprovat aquests objectius, la política econòmica de Sabater "allunya a Espanya" de poder assolir la majoria d'ells. I en referència a la ràpida aplicació del Tractat de Lisboa i la posada en marxa del servei d'Acció Exterior, ha dit que "l'objectiu no s'ha aconseguit perquè el servei exterior encara no s'ha posat en marxa".

Sense cimera UE-EUA

Ja s'ha avançat el president del Govern als retrets dels populars i durant la seva compareixença ja ha reconegut que la cimera amb els Estats Units no s'havia pogut celebrar per la proximitat de la cita anterior, que havia estat el novembre, i per l'agenda de l'Administració Obama. Així, per restar-lo importància ha destacat que amb els Estats Units s'han aconseguit avenços en assumptes de justícia i interior, s'ha adoptat una declaració conjunta per a la lluita contra el terrorisme, i es firmarà aquest dijous l'acord de serveis aeris. Per a Rajoy l'únic motiu que no es fes la reunió és que "Obama va suspendre la visita".

Cuba

Respecte als rumors que apuntaven que la presidència espanyola de l'UE buscava camviar la Posició Comuna dels Vint-i-set cap a Cuba. El president del Govern ha afirmat que aquest no era el seu "objectiu" sinó que només es buscava "afavorir" que l'illa modificàs la seva política sobre els presos polítics. Així ha assenyalat que la meta perseguida per Espanya ha estat "afavorir i treballar en una doble direcció" perquè Cuba canviï la seva política de Drets Humans envers els presos polítics mentre l'UE pugui "obrir noves expectatives de diàleg" cap a l'illa com a "condició prèvia" per poder canviar la Posició Comuna. Aquesta afirmació ha provocat una sèrie de "murmuris" en els escons del Ple del Congrés. Entre ells els del president del Partit Popular que es va referir com a fracassat l'objectiu del ministre d'Assumptes Exteriors, Miguel Àngel Moratinos, de canviar la Posició Comuna de l'UE cap a Cuba.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Pau, fa mes de 10 anys
Rellamps! si arriba a ser negatiu!
Valoració:-3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris