algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

El TC continua sense veure la llum de l'Estatut

Els recursos de la Generalitat frenaren ahir el consens entre els magistrats, que avui ho tornen a intentar

El ple del Tribunal Constitucional (TC) es tornarà a reunir avui a les 10.30 hores per prosseguir amb el debat de la darrera ponència de sentència sobre l'Estatut, que ha estat elaborada per la presidenta d'aquest òrgan, María Emilia Casas. A més, continua tenint pendent de resolució els recursos interposats per la Generalitat de Catalunya i el Parlament de la mateixa comunitat relatius a la manca de competència atribuïda al tribunal i contra la seva negativa a reintegrar en les deliberacions el magistrat recusat del sector progressista, Pablo Pérez-Tremps.
Després de més de tres hores de reunió, els deu magistrats que deliberen sobre els set recursos presentats contra l'Estatut no van poder arribar ahir a cap acord vers aquesta qüestió.

Així doncs, s'espera que durant la sessió d'avui el tribunal pugui, com a mínim, resoldre, previsiblement denegant-les, les pretensions de la Generalitat, si bé cal tenir en compte que cap dels seus recursos no té efectes suspensius sobre el debat de fons. Una vegada siguin resolts els incidents processals, els magistrats podrien interrompre el ple o bé entrar ja a debatre la ponència de Casas.

El recurs relatiu a Pérez-Tremps fou interposat dijous per la Generalitat, després que el TC rebutjàs la seva petició per tornar a incloure aquest magistrat, que va ser apartat de la discussió de la sentència sobre l'Estatut a instàncies del PP per haver realitzat tasques d'assessorament per a la redacció dels preceptes de la norma catalana relatius a les relacions de la Generalitat amb la UE.

La Generalitat demana el reintegrament de Pérez-Tremps amb la finalitat de reforçar els suports progressistes a l'Estatut dins del tribunal. En l'escrit, argumenta que, una cop es plantegi la votació de la sentència article per article, no hi hauria impediments perquè aquest magistrat pogués ser present a la votació relativa als preceptes que no es refereixin a les relacions exteriors de l'Executiu.

Altres fórmules de vot
La presidenta del tribunal, en previsió que no pogués arribar-se al consens necessari per aprovar la seva ponència -que podria incloure 15 declaracions d'inconstitucionalitat i la submissió a interpretació de 24 preceptes més-, es mostrà disposada a sotmetre el text a una votació per blocs, ja que el seu objectiu d'aconseguir que hi hagi sentència abans de l'estiu.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris