algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Un estat basc per la via “pacífica i democràtica"

EA i l'esquerra abertzale subscriuen un acord de bases per treballar cap a un nou escenari en el qual s'advoca per un procés d'independència des de l'ús exclusiu de vies pacífiques

50176

Membres d'EA i l'esquerra Abertzale en l'acte celebrat ahir a Bilba.

VINCENT WEST

S'han unit per la sobirania. Eusko Alkartasuna i l'esquerra abertzale han subscrit un acord de bases per fer feina a favor de la creació d'un estat basc independent mitjançant l'impuls d'un "procés democràtic", que exigeix "un compromís ferm i definitiu per l'ús en exclusiva de vies pacífiques i democràtiques" i la defensa dels drets humans.

Ambdues formacions reflecteixen aquesta aspiració en un document presentat ahir en un acte conjunt duit a terme al palau Euskalduna de Bilbao amb el lema "Lortu arte" -"Fins a aconseguir-ho". El text no recull cap menció expressa d'ETA, però sí que assenyala que "el conflicte polític ha portat violència i, per desgràcia, les expressions de violència i el sofriment continuen presents". La declaració, oberta a la resta d'independentistes, assumeix els anomenats principis Mitchell "com a base per a un procés de diàleg multipartit que analitzi de manera integral una solució política negociada".

El "procés democràtic" es pretén construir des del compromís "amb el recurs a vies exclusivament polítiques i democràtiques i la defensa de tots els drets humans", la qual cosa fa "prioritari superar com més aviat millor una realitat de múltiples violències per oferir així a la societat basca un futur sense patiment i sense vulneració de llibertats".

Per tot plegat, l'entesa de mínims compromet les parts a "compartir i gestionar una unitat d'acció en la qual hauran d'aprofundir en el futur les dues formacions". En aquest sentit, amb la concreció de "l'acumulació de forces sobiranistes" s'advoca per "impulsar fórmules electorals que permetin aquesta conjunció i el desenvolupament dels objectius marcats en el present pacte".

El text, titulat Bases d'un acord estratègic entre forces polítiques independentistes, reconeix que EA i l'esquerra abertzale procedeixen de "tradicions, experiències i actuacions polítiques diferents i, de vegades, fins i tot molt contradictòries" i que ara han coincidit, perquè és "l'hora de prioritzar compromisos convergents i avançar en els anhels i les necessitats de la majoria de la societat basca", que desitja obrir "una nova fase política en la trajectòria cap a una Euskal Herria independent, progressista i d'esquerres".

L'esquerra abertzale i EA reiteren, per tant, que els actuals marcs jurídics i polítics estan "exhaurits" i, en conseqüència, resulta "imprescindible un canvi polític sustentat en el reconeixement nacional i el respecte de la voluntat popular", una demanda "majoritària" que "continua enfrontada amb la caboteria antidemocràtic dels estats espanyol i francès".
"El nostre objectiu és que aquest poble sigui lliure, que visqui en pau, i sigui amo del seu destí per poder bastir un nou model de societat basat en la justícia social i en la paritat entre homes i dones", afegeix. Així, en el camí cap a l'estat basc, "les noves estructures jurídiques i polítiques" que substitueixin les actuals hauran "de garantir el dret de decidir" en qüestions com "el problema de la divisió territorial" i la independència o una altra fórmula de relació amb Espanya i amb França.

El document conjunt es presentà en un acte amb nombroses actuacions musicals i de dansa i al final del qual procediren a firmar-lo diversos representants d'EA, encapçalats pel secretari general, Peio Urizar, i de l'esquerra abertzale, com ara Rufi Etxeberria, Jone Goirizelaia i Txelui Moreno. També hi acudiren membres del Sinn Féin, de N-VA, del Front Farabundo Martí d'Alliberament Nacional, del Front Popular per l'Alliberament de Palestina i representants de l'Aliança Lliure Europea.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per ILEGALITZAZIORI EZ, fa mes de 10 anys
El Psoe amb el GAL i el PP i la ralació que alguns dels seus dirigents ha tengut amb el fraquisme també tenen les mans tacades de sang i a ningú se li ha passat mai pel cap il.legalitzarlos.
Valoració:1menosmas
Per Probasc, fa mes de 10 anys
És la millor notícia que podíem rebre en aquest començament d'estiu.
Valoració:4menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Els Bascos i Espanyols són de la mateixa fusta, mirau la història i veureu perquè? Em podeu posar els vots negatius que vos doni la gana, però solidaritzar-se amb els bascos és un gran error, sinó mirau, vos ho torn a dir, la història.
Valoració:-2menosmas
Per PSM no n'apren, fa mes de 10 anys
PSM a veure si n'apreneu i deixau de vetar Esquerra i Entesa!! Guarda de pallassos espanyols que preferiu anar antes ab els hipis aquests eco-beneits-comunistes que juntar l'esquerra nacionalista de veres!
Barceló beneitarro a veure si n'aprens!
Valoració:-5menosmas
Per jordi., fa mes de 10 anys
El PSE ja es comença a plantejar que també tendran que ilegalitzar EA per poder seguir en el poder, aixó es la seva democracia.

EZKER ABERTZALEA AURRERA!!
JO TAKE INDEPENDETZIA!!
ESQUERRA NACIONALISTA ENDAVANT!!
PAS A PAS INDEPENTDENCIA!!
Valoració:0menosmas
Per Foraviler, fa mes de 10 anys
Una estratègia intel·ligent i atrevida, pero no per això deixa de ser legal o legítima. Si el PSE governa ara mateix es perque es va silenciar el vot de Batasuna, básicament. No es poden permetre que aquests vots segueixin essent nuls. Els agradi o no això es la democràcia, com que nosaltres hem d'aguantar la preséncia de la Falange i altres partits similars. Ara bé, Batasuna hauría de rebutjar a ETA d'una vegada, perque tampoc es pot consentir l'actual situació de passivitat.
Valoració:5menosmas
Per jahoveureu, fa mes de 10 anys
Espanya, d'aquí a pocs anys, serà la Meseta i poca cosa més.
Valoració:4menosmas
Per Solleric, fa mes de 10 anys
Toni i els espanyols molt menys que ells, a PP i PSOE ja els hi va bé el rédit polític que treuen de ETA
Valoració:0menosmas
Per Solleric, fa mes de 10 anys
Toni i els espanyols molt menys que ells, a PP i PSOE ja els hi va bé el rédit polític que treuen de ETA
Valoració:1menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Els bascos MAI han cregut en la Pau ni en la Democràcia.
Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris