algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
17°

Barcelona prohibirà el vel integral a les instal·lacions municipals

És la primera gran ciutat en prendre aquesta mesura. El Consistori no pot prohibir el burka al carrer però sí a l'interior dels edificis municipals

Barcelona es convertirà en la primera gran ciutat on es prohibirà l'ús del vel integral islàmic --'burka' i 'niqab'- a les instal·lacions municipals, a través d'un decret per regular les condicions d'accés que firmarà pròximament l'alcalde, Jordi Hereu. El decret obligarà a modificar les normes de cada centre a través del ple per impedir que ningú entre sense que se'l pugui identificar clarament, la qual cosa també afectarà qui pretenguin accedir amb passamuntanyes i casc de moto, uns canvis que podrien ser vigents després de l'estiu.

Ho ha anunciat en roda de premsa després de la reunió de la comissió política d'immigració en la qual els grups han debatut un informe jurídic dels serveis jurídics municipals, i que constata que el Consistori no pot prohibir el 'burka' al carrer però sí en els equipaments de titularitat municipal, com centres cívics, biblioteques, mercats i guarderies. Hereu ha defensat la mesura per seguretat, i per ser una expressió "de sentit comú". "No és possible entrar en un equipament i que no es permeti la identificació", ha advertit, i ha defensat que "de cap manera no és atemptar contra cap creença religiosa".

Per ara, el seu soci de govern, ICV-EUiA, creu que no s'ha de regular, i el PP defensa una regulació també al carrer. Pel seu costat, fonts d'ERC han insistit que no estan d'acord amb la fórmula per la qual ha optat Hereu, via decret.

L'alcalde ha destacat que la capital catalana emprèn les mateixes mesures per les quals ja han optat altres municipis, i ho fa des d'una perspectiva "absolutament preventiva". "No estam parlant d'un problema que tinguem greu ni als equipaments ni als carrers", va assegurar, encara que va dir que la ciutat ha d'establir clarament els criteris generals com els altres. Ha justificat la mesura al·legant que el principi d'interculturalidad porta a un principi "bàsic, necessari i convenient" segons el qual qualsevol persona pugui ser identificada en entrar en un equipament municipal.

"Això afecta qualsevol opció. No es pot entrar en un equipament municipal ni amb casc, passamuntanyes, ni tampoc amb 'burka' ni 'niqab'", ha defensat. Segons Hereu, de l'informe, de 34 pàgines, es desprenen dues conclusions: que l'Ajuntament no pot regular aquesta qüestió al carrer però si als equipaments. "Clarament no es pot regular en l'espai públic de les ciutats", davant del que va apostar per una regulació general dels parlaments de Catalunya i de l'Estat. A més de regular, Hereu ha dit que hauran de realitzar "tot un procés de pedagogia i intercanvi d'opinions" per explicar el perquè d'aquesta decisió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris