algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 15°
23°

El Govern no aconsegueix el pacte entre sindicats i patronal

Les causes de l'acomiadament i la indemnització centren els motius de la ruptura de negociacions per a emprendre la reforma laboral

El Govern ha tancat avui les negociacions amb els agents socials per pactar la reforma laboral, després que l'última reunió a tres bandes finalitzàs sense acord, motiu pel qual aprovarà finalment la reforma via decret dimecres que ve 16 de juny.

Durant la reunió, que ha durat més de deu hores, Govern, empresaris i sindicats no han aconseguit acostar unes postures distanciades des de fa mesos i han perdut l'oportunitat de tirar endavant una reforma pactada, tal com pretenia l'executiu.

Fonts governamentals han explicat que amb la reunió d'avui es constata que no hi ha possibilitat d'arribar a un acord en el diàleg social, per la qual cosa la negociació amb els agents socials queda finalment tancada.

Així i tot, el Govern s'ha compromès a elaborar un document que inclourà les línies principals del decret i que enviaran a empresaris i sindicats divendres al migdia.

Durant l'horabaixa de divendres, es faran reunions de consulta i opinió amb els sindicats i amb la CEOE, que, en aquest cas i a petició dels empresaris, se celebraran per separat.

La petició de la patronal posa de manifest la distància que separa als agents socials sobre les principals línies que ha d'incloure una reforma que se sotmetrà ara a l'examen dels grups parlamentaris.

Una vegada més han estat les diferències sobre l'abaratiment de l'acomiadament les que han tornat a complicar un acord que finalment ha fracassat després de dos anys de distanciaments. De fet, fonts sindicals han assegurat que han estat les posicions maximalistes de la CEOE les que han impedit l'acord.

Aquesta és la segona vegada en aquesta legislatura que fracassa el procés de diàleg sobre la reforma, ja que el mes de juliol passat es van trencar també les negociacions davant la insistència de la patronal per reduir cotitzacions socials.

Després del nou fracàs, l'executiu haurà de començar a buscar el suport dels grups polítics per tirar endavant la reforma al Congrés, només unes setmanes després que aconseguís donar 'llum verda' al decret antidèficit per un únic vot de diferència.

A més, el Govern corre el risc d'haver de fer front a una vaga general, ja que els sindicats duen setmanes advertint que si la reforma lesiona els drets dels treballadors amb mesures com l'abaratiment de l'acomiadament convocaran una mobilització d'aquest tipus.

ACOMIADAMENT MÉS BARAT

La música del decret que haurà d'elaborar l'executiu va en aquesta direcció, ja que previsiblement plantejarà que els acomiadaments a empreses en crisi puguin tenir una indemnització de 20 dies, en lloc dels 45 dies que acaben pagant normalment els empresaris.

De la mateixa forma, el Govern podria facilitar l'acomiadament per causes objectives, de 20 dies, basat en raons econòmiques, tecnològiques i organitzatives, i estendre el contracte de foment de l'ocupació estable, de 33 dies d'indemnització per acomiadament improcedent, respecte dels 45 dies dels indefinits ordinaris.

La idea de l'executiu seria la d'universalitzar aquest contracte, de manera que pogués fer-se a tots els col·lectius (ara estan exclosos els homes de 30 a 45 anys).

ASSUMIR PART DEL COST

Una de les novetats plantejades a la reunió d'aquesta matinada ha estat la possibilitat que el Fons de Garantia Salarial (Fogasa) assumeixi el pagament de vuit dies en les indemnitzacions per acomiadament.

Aquesta proposta, que abaratiria el cost de l'acomiadament per als empresaris i no per als treballadors, sí que té el vistiplau dels empresaris i dels sindicats perquè no suposa una pèrdua de drets.

DIAZ FERRÀN APUNTA ALS SINDICATS

El president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, ha explicat avui que les causes per poder fer un acomiadament procedent i la quantia de les indemnitzacions han estat les qüestions principals per les quals les negociacions de la reforma laboral han acabat sense acord.

En unes declaracions a Onda Cero, Díaz Ferrán lamenta que els sindicats "no vulguin veure la realitat" i no hagin estat d'acord en aprovar una reforma laboral "profunda" com estan "clamant" tots els organismes internacionals.

"Això s'ha acabat", ha admès el president de la patronal, que considera que ja no són necessàries més reunions tripartides, i per això el Govern demà presentarà separadament als empresaris i als sindicats un document amb els principals aspectes de la reforma que aprovarà el dimecres per decret.

Díaz Ferrán insisteix que aquesta reforma ha de millorar l'especificació de les causes de l'acomiadament procedent -una de les qüestions que els sindicats no han acceptat-, i segons la seva opinió s'hauria de permetre aquest tipus de rescissió de contracte en tres casos: pèrdues de l'empresa demostrables, rebaixa de vendes i falta de liquiditat.

El màxim responsable de la patronal expressa la seva confiança en que ara el Govern, en la seva proposta de reforma, "estigui a l'altura de les circumstàncies que necessita l'economia del país i que exigeixen els mercats".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Han contratat agents socials xinesos, fa mes de 10 anys
Ja son aqui els nous convenis. Horari: lliure mínim 10 hores, preu de l'hora "ja ho vorem", seguretat social: cap (que la pagui qui estar malalt i vol anar al metge), pensions : privades (es igual perque pensen que farem tantes hores que no hi arrebarem cap), atur : ja ja (si estas cansat paciencia), sou mínim: lliure, acomiadaments (que passi l'altre de la coa). Tendrem enveja dels convenis del xinesos, aixó es el futur "estado de bienestar" que ens espera.
Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris