cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
16°

La reforma del Codi Penal manté les injúries al rei

Sampol just aconseguí ahir el suport d'ERC, ICV-EUiA i BNG. No prosperà tampoc l'esmena per retirar l'ultratge a la bandera

Les esmenes per retirar els articles d'injúries al rei i els atacs als símbols de l'Estat que presentà ahir el senador Pere Sampol no prosperaren. Sampol només rebé el suport d'ERC, ICV-EUiA i BNG, mentre que el PNB se n'abstingué. Per la seva banda, el PSOE, el PP, CiU, CC, UPN, el PAR i els senadors independents de Menorca i d'Eivissa hi votaren en contra.

En concret, Sampol proposà que, amb la reforma del Codi Penal, se suprimís l'article que tracta dels delictes d'ultratge a l'Estat, a les comunitats o als seus símbols i emblemes. També defensà eliminar els articles sobre les injúries i les calúmnies al rei espanyol i a la monarquia, que els protegeixen per damunt dels altres ciutadans.
Sampol explicà que aquests són delictes ideològics i que el dret fonamental a la llibertat d'expressió hi hauria de predominar, tal com passa fins i tot als països "més patriotes del món", França i Estats Units. Recordà que, de fet, a Europa, els únics estats on és delicte cremar-ne la bandera és a Alemanya, Itàlia i Espanya i que allò que tenen en comú és que van ser dictadures en un moment o altre del segle XX.

Sobre el rei, indicà que l'article 14 de la Constitució diu que tots els ciutadans són iguals davant la llei i que això hauria d'afectar també el rei. Afegí que el Codi Penal ja té mecanismes per defensar qualsevol ciutadà d'injúries i calúmnies.

El senador criticà els articles en qüestió, perquè criminalitzaven la dissidència ideològica i apuntà que eren un vestigi anacrònic "d'èpoques no democràtiques".

Cal recordar l'onada de protestes antimonàrquiques de fa tres anys en què es cremaren fotografies del rei espanyol i que criticaven que el Codi Penal estroncàs la llibertat d'expressió, i el sonat segrest, també el 2007, d'un número d'El Jueves per un dibuix satíric en portada sobre el fill del monarca i la seva dona.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris