algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
17°

L'electricitat pujarà un 4% per a les llars i empreses petites

El Govern proposa augmentar les tarifes d'accés un 10% als habitatges i pimes i un 5% a la indústria mitjana

El Ministeri d'Indústria ha proposat una pujada de les tarifes elèctriques que suposarà un increment d'entorn del 4% de la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), que és l'única que fixa el Govern i a la qual poden acollir-se els 26,8 milions de llars i pimes.

Per fer aquest increment possible a les llars, l'esmentat Ministeri proposa que les tarifes elèctriques d'accés pugin el juliol un 10%. A més, caldrà tenir en compte l'increment de l'IVA pel juliol, que passarà del 16% al 18%.

D'altra banda, també es propossa el mateix increment del 10% per als petits comerços, mentre que per a la mitjana indústria l'augment serà del 5%. Pel que fa als grans consumidors (cimenteres, químiques isiderúrgiques), el Ministeri ha optat per mantenir les tarifes estables.

A més, l'esborrany que recull els nous increments estableix també l'eliminació del pagament pel lloguer de comptadors analògics, que actualment suposen entorn de l'1,4% del rebut de la llum.

En el càlcul de la TUR influeixen els peatges d'accés, els imposts i el resultat de les subhastes CESUR per a l'adquisició de l'energia, que, segons els experts, donaran un preu superior al de les fixades per establir la tarifa del primer semestre.

Entre altres conceptes, els peatges retribueixen elements regulats, com les primes a les renovables i el dèficit de tarifa que es genera, perquè els ingressos obtinguts via rebut de la llum no cobreixen tots els costos que suporta el sistema.

Revisar a l'alça les previsions

En la proposta, el Govern afegeix que les condicions econòmiques del primer trimestre obliguen a revisar a l'alça les previsions de demanda per a 2010 realitzades el desembre de 2009.

Així, enguany es tancarà amb un increment de la demanda elèctrica de l'1,5% respecte a 2009, segons el document, en el qual es considera que el consum serà un 2,25% superior al previst el desembre de l'any passat.

D'altra banda, l'ordre estableix una previsió final de costos d'activitats regulades per al conjunt de l'any de 13.090 milions d'euros, mentre que els ingressos d'accés es xifren en 13.100 milions d'euros, la qual cosa donarà un "superàvit" de 10 milions.

Tanmateix, en l'ordre sobre peatges que va entrar en vigor el gener s'establien uns costos per activitats regulades de 16.050 milions -amb unes primes al règim especial de 5.888 milions d'euros- i uns ingressos de 13.784 milions.

El Govern, que actualment treballa en la revisió del sistema a les primes a les renovables, havia fixat per a enguany que el dèficit de tarifa elèctrica no podia superar els 3.000 milions d'euros.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rafi Pascual, fa mes de 10 anys
No s'adona la gent de que si en Zapatero (que ha pegat a sa merdera) perd el Govern per fer aquests dois i entra el PP amb el Rajoy (que ha perdut el seu logopeda), directament passarem a ser un país independent d'Àfrica!

Quin desastre, feim vergonya!
Valoració:5menosmas
Per Pinotxo, fa mes de 10 anys
Visca el ZP!, i tambe les seves mesures perque els mes RICS paguin la crisi, i encara trobau que es votador?, ja voureu ja, cuan sa afegesqui la pujada de l'iva, tambe just el pujara als mes rics?...
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris