cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
22°

Teba resposta al pla d'ajust a tot l'Estat

Mentre que el Govern quantifica la resposta a la vaga en un baix 11,85%, els sindicats parlen d'“èxit” i xifren en un 75% la participació del funcionariat

52880

Barcelona, estibada de gent.

ALBERT GEA

La vaga de funcionaris i empleats del sector públic va tenir un seguiment desigual en funció de la font que informava respecte de la participació. Així, mentre el Govern parlava d'un 11,85% de participació, els sindicats UGT i CCOO, promotors de la protesta, parlaven d'"èxit" i donaven xifres del 75%.

La secretària d'Estat per a la Funció Pública, Consuelo Rumí, indicà ahir que el seguiment mitjà de l'aturada en l'Administració General de l'Estat (AGE) havia estat de l'11,85%, sense incloure els empleats públics que van realitzar serveis mínims. Rumí va assegurar que "dins del respecte que al Govern li mereixen les organitzacions sindicals convocants" es pot dir que la vaga "ha tingut un abast limitat".

Així mateix, va insistir que la jornada d'aturada convocada es va caracteritzar per la tranquil·litat i només va provocar petits incidents, com ara retards d'entre mitja hora i una hora a l'AVE Madrid-Sevilla i alguna interrupció en els ports d'Almeria i Barcelona. A més, la tallada d'un cable de fibra òptica va produir alguna interrupció en les línies de tren de Cantàbria, es va detectar la presència d'algun piquet en l'estació d'autobusos de Balears i es van registrar alguns problemes en els accessos a diferents zones d'Oviedo.

Pel que fa als índexs de segiment, la secretària d'Estat per a la Funció Pública informà que el major seguiment es va tenir lloc al Ministeri de Ciència i Innovació (21,87%), seguit del departament de Política Territorial (20,05%). A continuació se situaren el Ministeri d'Exteriors (19,7%), el de Cultura (18,31%), el d'Economia i Hisenda (15,63%), el de Treball i Immigració (14,77%), Presidència (12,79%) i Igualtat (10,9%).

El seguiment de la vaga fou inferior al 10% en els departaments d'Interior (9,7%), Defensa (9,18%), Indústria, Turisme i Comerç (8,76%), Educació (8,25%), Justícia (7,22%), Medi Ambient, Medi Rural i Marí (6,48%) i Sanitat i Política Social (6,26%). Les xifres més baixes es registraren al Ministeri d'Habitatge (2,62%) i al de Foment (4,78%), mentre que a altres organismes el seguiment ascendí al 16%.

"Dades molt més precises"

Tot i les xifres atorgades pel Govern de l'Estat, els sindicats mantenien en el 75% el seguiment de la vaga entre els funcionaris i el personal laboral de les administracions públiques, segons van assegurar els responsables de la Funció Pública d'UGT i CCOO.

El secretari de la Federació de Serveis Públics d'UGT -sindicat majoritari-, Julio Lacuerda, i el secretari general de la Federació de Serveis per a la Ciutadania de CCOO, Enrique Fossoul, van insistir que la convocatòria havia estat un "èxit" i van indicar que les xifres del Govern eren molt inferiors, perquè només tenien en compte l'Administració de l'Estat; mentre que les dades dels sindicats, segons Fossoul, "són molt més precises", perquè incloïen els treballadors de les administracions autonòmiques i locals.

"Destralada"

El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, assegurà que l'aturada a la funció pública va ser un èxit, malgrat la "destralada al dret constitucional de la vaga que s'ha comès amb els serveis mínims".

Méndez advertí d'altra banda que aquesta vaga pot significar "el principi de moltes més" i això dependrà del que faci l'Executiu. També va recordar que aquesta protesta "l'ha provocada el Govern" i es va convocar perquè als sindicats no els va quedar "cap altra alternativa". A més, advertí que, si en el diàleg social no s'assoleix un acord per a la reforma laboral i "s'imposa una decisió unilateral que lesioni els drets dels treballadors", l'Executiu "provocarà un altre conflicte".

Per part seva, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va acusar el Govern de "maquillar" les dades de participació, com també els serveis mínims decretats. En aquest sentit, Toxo advertí l'Executiu que els serveis mínims que hi ha hagut "seran contestats en els tribunals".

Així mateix, va assenyalar que la vaga d'ahir suposa "només una resposta sectorial a la retallada" i que la convocatòria d'una vaga general "dependrà de la decisió del Govern sobre la reforma laboral".

La portaveu del Grup Popular al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar que veu "comprensible l'enuig" dels funcionaris i ho va atribuir a "la gran irresponsabilitat" del Govern i, en concret, de la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega, que, segons el seu parer, no ha complert amb la paraula donada a la funció pública.

Mentrestant, el portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, va manifestar respecte del seu grup parlamentari davant de la protesta dels empleats públics, però els va tornar a demanar un esforç per superar la crisi. Per la seva banda, el coordinador general d'IU, Cayo Lara, mostrà suport a l'aturada perquè els treballadors de la funció pública no són els responsables de la crisi i perquè és injust que se'ls apliqui la "tisorada" que minvarà la seva capacitat adquisitiva.

Ball de xifres

Els sindicats i el Govern van mostrar en el transcurs de la jornada d'ahir una total disparitat de criteris a l'hora de calcular el nombre de funcionaris que van secundar la vaga.

Mentre que CCOO va fer anar un dispositiu en el qual els responsables de comunicació del sindicat a totes les comunitats escollien aleatòriament cinc centres de treball al qual feien el seguiment, UGTva tractar de fer un seguiment coordinat, de la manera més individual possible, centre per centre.

D'altra part, la supervisió del Govern es féu a través de controls de presència amb la firma dels treballadors que entraven a cada torn de cada centre de treball.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per DCVB, fa mes de 10 anys
TEB, TEBA : Tebi (mall.) Etim.: la forma teba és contracció de l'antiga tèbea i la masculina teb s'ha produït per analogia del femení teba.

(Del DCVB, publicat a Internet per l'IEC)
Valoració:-8menosmas
Per DCVB, fa mes de 10 anys
Teb, teba: Tebi (mall.). Etim.: la forma teba és contracció de l'antiga tèbea (
Valoració:0menosmas
Per DIEC, fa mes de 10 anys
Tèbia
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris