algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
16°

El Govern i els agents socials faran demà un darrer intent per l'acord

53010

El ministre de Treball, Celestino Corbacho, intervé en presència del seu homòleg d'Indústria, Miguel Sebastián, durant la sessió de control en el Senat.

Manuel H de Le

El Govern central, la patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT tenen demà una darrera oportunitat per pactar la reforma del mercat de treball i evitar així que l'Executiu l'aprovi per reial decret. Demà està previst que a la tarda es reuneixi el ministre de Treball, Celestino Corbacho, amb el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, i els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez. Si no hi ha acord, el Govern començarà a negociar des de dijous la seva proposta de reforma laboral amb els partits polítics, segons fonts governamentals. El termini que ha fixat el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, per debatre-la amb els partits, sempre que no hi hagi hagut acord amb els agents socials, és fins al Consell de Ministres de dimecres 16 de juny.

Sobre això, Corbacho ha afirmat que veu "difícil i complicat" que hi hagi pacte amb la CEOE, CCOO i UGT i ha incidit que matí és l'última oportunitat. També el portaveu parlamentari del PSOE, José Antonio Alonso, veu "molt incert" l'acord amb sindicats i empresaris. Sobre les converses amb els partits, el portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Ridao, ha dit que la recolzarà si fomenta la contractació indefinida, dificulta la temporal i dóna mes "oxigèn" a la negociació col·lectiva. El portaveu de CiU en el Congrés, Josep Antoni Duran Lleida, ha condicionat el seu suport que hi hagi una verdadera negociació i no es filtrin les converses als mitjans.

L'última vegada que es van veure Corbacho, Toxo i Méndez i Díaz Ferrán va ser dimecres 2 de juny. No va ser possible l'acord i el que van decidir va ser continuar els contactes fins a demà. Res no ha canviat per al Govern, els empresaris i els sindicats, que continuen veient difícil el consensuar demà un text. El secretari d'Estat de Seguretat Social, Octavio Granado, ha destacat avui que els sindicats i els empresaris han assolit ja "molts acords parcials" sobre la reforma laboral, que es respectaran si el Govern decideix finalment aprovar-la unilateralment. En previsió de que el Govern aprovi una reforma "lesiva" contra els treballadors, CCOO va iniciar divendres passat els preparatius per convocar una vaga general, per a la qual ni el sindicat de Toxo ni el de Méndez no posen data, encara que es remena el 30 de juny.

El Govern vol generalitzar l'ús del contracte de foment de l'ocupació estable (la seva indemnització per acomiadament és de 33 dies davant els 45 d'un ordinari), impulsar l'ocupació juvenil, concentrar les bonificacions a la contractació en els col·lectius més castigats per l'atur i fomentar la reducció de jornada com a alternativa als acomiadaments. Així apareix al seu últim document del 12 d'ab3ril, que rebutgen els sindicats, així com possibles modificacions per facilitar l'acomiadament objectiu, la indemnització del qual és de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mensualitats, o el despengi de les empreses dels convenis firmats. En la reunió de matí possiblement es tractarà la vaga de 24 hores d'empleats públics que han convocat avui UGT, CCOO i CSI-CSIF contra els retalls salarials i socials aprovats pel Govern i que, segons els seus organitzadors, no és un "assaig de la vaga general".

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris