cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 15°
15°

El Govern central avança en la prohibició de fumar en espais tancats

María Teresa Fernández de la Vega i Trinidad Jiménez, després del Consell de Ministres, han explicat que es donarà suport a la reforma de la Llei Antitabac

119596

Fumar pot restar prohibit en qualsevol espai tancat.

Miquel Àngel Canals - M. À. Cañellas.

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, ha manifestat el suport del Govern a la proposició de reforma de la llei antitabac, presentada aquest divendres per la ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, en el Consell de Ministres, junt amb un informe sobre la incidència d'aquesta llei, "amb especial referència a l'àmbit laboral". La proposició va ser registrada el passat dimecres a la Cambra Baixa pels grups del PSOE i el d'ERC-IU-ICV. L'informe presentat per Jiménez mostra que "és necessari fer un esforç addicional per complir amb tots els objectius de protecció de la salut". "Per això volem modificar l'actual normativa ampliant la prohibició de fumar a espais públics tancats i col·lectius, d'aquesta manera beneficiarem especialment dos grups de població: els treballadors de l'hoteleria i el dels menors, que són també que més sofreixen les conseqüències del fum", ha sentenciar Jiménez.

En aquest punt la ministra no ha volgut especificar si hi haurà al no compensacions als hotelers que van fer reformes als seus locals per adaptar-se a la llei el 2006, encara que sí ha explicat que aquest 2% de bars que van modificar els seus locals van invertir entre 8.000 i 12.000 euros "fàcils d'amortitzar al sector tenint en compte els cinc anys que porta en vigor en norma". Així mateix, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del Govern ha recordat que el tabac causa a l'any a Espanya 55.000 morts entre fumadors actius, però també entre 1.500 i 3.000 entre els passius, "i aquesta és una tragèdia que sens dubte podem i hem d'evitar", ha postil·lat De la Vega.

La ministra de Sanitat ha explicat que el seu departament treballa des de fa un any amb experts de salut de 37 societats científiques i amb sindicats, que han demanat reiteradament la reforma de l'actual llei. "Hem decidit fer-ho a través dels grups polítics amb una proposició de llei firmada per alguns d'ells, encara que hem parlat amb la resta (ha puntualitzat), perquè a la Cambra hi ha consciència de la necessitat de la reforma per complir els objectius de l'actual llei". Així, Jiménez espera que en el tràmit parlamentari, que s'inicia ara amb la presa en consideració de la proposició de llei abans de les vacances d'estiu i el seu debat amb la introducció d'esmenes i al·legacions en el pròxim període de sessions, s'arribi a "un comú denominador on els grups se sentin còmodes en l'aprovació de la norma".

Segons l'informe sobre la incidència de la llei antitabac presentat al Govern aquest divendres pel Ministeri de Sanitat, la normativa vigent ha complert part dels seus objectius inicials, però en l'àmbit laboral els beneficis de la mateixa no han arribat a tots els col·lectius, ja que els treballadors de l'hoteleria no han gaudit dels efectes positius per a la seva salut de la prohibició de fumar en els llocs de treball, del que sí s'estan beneficiant la resta de treballadors. Per això, es planteja la prohibició de fumar en espais públics tancats i col·lectius on l'actual llei permet habilitar zones per fumar ja que, segons ha recordat la ministra, l'últim Eurobaròmetre necessitava que l'exposició al fum del tabac en bars i restaurants a Espanya duplica a la de l'UE (Espanya entre 85% i 93%, UE entre 45% i 30%). A més, el consum de tabac és més gran a Espanya (35%) que a l'UE (29%).

En l'àmbit laboral, un dels que més preocupen l'Executiu, el major consum diari de tabac es produeix entre els treballadors de la construcció (43'5%), seguit pels treballadors de l'hoteleria (38'7%) i el comerç (36'5%). L'exposició al fum del tabac la major part de la jornada laboral és especialment significativa entre els treballadors de l'hoteleria (40'2%), que doblen en percentatge als treballadors de la construcció (20'5%), i quadrupliquen els treballadors dels altres sectors. Sobre les dades de percepció de la necessitat de reformar la llei per part de la població, la ministra va assenyalar que "la proporció de ciutadans d'acord amb la canviar la llei ha anat augmentat de manera exponencial", ja que mentre el 2006, quan es va aprovar, el recolzava un 34%, el percentatge s'ha elevat fins al 47'3% el 2009.

Això es deu que després de l'aprovació de la llei el 46% dels consultats pensava que es respectava la norma, mentre el passat any la majoria (57,9%) pensava que no era així. De fet, s'ha reduït el percentatge de ciutadans (46'5%) que consideren que es fuma menys que quan va entrar en vigor la llei, mentre llavors el 54'1% que es fumava menys en tots els llocs per la seva entrada en vigor. Segons el parer de Jiménez, aquestes dades porten el "missatge implícit" de la necessitat de modificar la llei perquè es respecti.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Rafel, fa mes de 10 anys
Ja era hora!
Valoració:5menosmas
Per Toni, fa mes de 10 anys
Molt bé, i de passada perque no pugen l'IVA al tabac , alcohol i altres productes contaminants o de luxe... recaptaríem un poc més i baixaria el consum de productes nocius (estalvi sanitari a mig termini)!
Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris