nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Les calúmnies i injúries al rei, fora del Codi Penal?

El senador Pere Sampol presenta dues esmenes per retirar aquests dos delictes de la llei, ja que no considera necessària una “sobreprotecció” de la Corona

El senador autonòmic per les Illes Balears Pere Sampol ha presentat dues esmenes a la reforma del Codi Penal en les quals planteja la supressió dels articles 490.3 i 491 que recullen els delictes de calúmnies i injúries a la Corona. Sampol diu que entén que la monarquia parlamentària "no requereix aquesta sobreprotecció".

El senador balear del PSM manifestà ahir que el Codi Penal ja té tipus delictius per sancionar les injúries, les calúmnies i la vulneració de l'honor, per la qual cosa considera que el rei "ha de tenir els mateixos drets i deures que la resta de ciutadans".

Segons Sampol, aquests articles poden fer pensar que "no es pot criticar la tasca del monarca" i convé suprimir-los per situar-lo en el mateix pla que la resta de ciutadans quan aquests es troben davant possibles calúmnies o injúries.

"La monarquia parlamentària no requereix aquesta sobreprotecció de l'honor del rei i d'altres persones assimilades a ell: ni la monarquia com a institució ni el rei no són immunes a la crítica política", recull en l'esmena el senador del PSM per Mallorca. A la modificació de la reforma, i després d'al·ludir al fet que els atacs a l'honor del monarca són susceptibles de tenir resposta penal mitjançant els delictes comuns d'injúries i calúmnies, Sampol argumenta que "tota expressió que constitueixi la manifestació d'una opinió crítica o discrepant per motius ideològics hauria de quedar al marge de la intervenció penal".

Un raonament similar exposa el senador quan es refereix als delictes referits a l'article que recull les sancions per la utilització de la imatge dels membres de la Casa Reial que puguin danyar el prestigi dels membres que integren la Corona.

Referències a la bandera
D'altra banda, Sampol també ha registrat una esmena en la qual demana suprimir l'article 543 del Codi Penal, que recull els ultratges a la bandera espanyola. "El delicte d'ultratges a Espanya o a les seves comunitats o als seus símbols o emblemes ha estat titllat com un precepte de dubtosa constitucionalitat per part de la doctrina penal, perquè resulta difícilment conciliable amb el dret a la llibertat d'expressió i a la llibertat ideològica reconegudes a la Constitució", indica Sampol en la seva esmena. Per aquesta raó, recull diverses sentències del Tribunal Suprem nord-americà sobre casos de crema de banderes.

"Cal recordar que el pluralisme polític s'erigeix en un dels valors superiors de l'ordenament jurídic, per la qual cosa resulta preferible deixar fora de l'òrbita penal les legítimes manifestacions, de paraula o fins i tot d'obra, d'una particular posició ideològica", conclou.

Les esmenes es debatran avui mateix a la Comissió de Justícia del Senat. La ponència resultant d'aquesta reunió es portarà a ple la setmana següent i, ja d'aquí, tornarà al Congrés per rebre el vistiplau definitiu. Les dues esmenes formen part d'un paquet de deu, el conjunt de les quals tenen per objetce modificar l'esmentat Codi Penal. D'entre totes, les principals centren l'atenció a discriminalitzar la llibertat d'expressió i la llibertat ideològica.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 10 anys
VISCA LA REPÚBLICA!!!
Valoració:4menosmas
Per JO NO SOM ESPANYOL, fa mes de 10 anys
que hi pinta aqui un rei posat pen franco?
Valoració:15menosmas
Per maria, fa mes de 10 anys
Tan el rei, com la seva familia, no tindrien d´estar ni per sobre,ni per sota dels demés ciutadans,A sobre que son els nostres asalariats,perquè han de tenir privilegis que no tenim els altres.
Valoració:15menosmas
Per vilafranquer, fa mes de 10 anys
Totalment d'acord!
Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris