nubes rotas
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
22°

La manca d'acord obliga a ajornar el decret contra la crisi

L'aprovació, que s'havia de fer el proper dimarts, s'ha prorrogat fins al 9 d'abril perquè alguns grups han demanat més temps per presentar-hi propostes

El Govern ha decidit ajornar al Consell de Ministres de dia 9 d'abril l'aprovació del decret llei d''estímul econòmic', que inicialment estava previst per al proper dimarts, argumentant que alguns grups, com CiU, hagin demanat ampliar el termini per presentar les propostes al text anticrisi, segons fonts de la Moncloa. Fins al moment, la majoria dels partits han mostrat el seu descontentament pel document enviat des de l'Executiu.

Mentre que el PP, el PNB, UPyD, BNG, CC i IU manifestaren divendres el rebuig de l'acord anticrisi, el portaveu de CiU en el Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va assenyalar que, encara que no subscriurà el document amb els termes amb els quals està redactat, no tindrien cap problema per negociar amb el Govern si aquest acceptàs les seves al·legacions.

Per part seva, el portaveu parlamentari d'ERC, Joan Ridao, va comunicar la seva "decepció" pel document a la vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia, Elena Salgado, tot i que sense tancar la porta a un eventual acord al llarg d'aquest cap de setmana. Ridao va mantenir una conversa telefònica amb la vicepresidenta segona del Govern, en la qual li assegurà que només donarà suport al decret 'anticrisi' si l'Executiu reconsidera en profunditat la majoria de les propostes incloses en el text.

Segons varen informar fonts del partit, "haurien de canviar molt les coses" perquè ERC aprovàs el text, ja que només 10 de les 50 propostes que inclou són noves i, a més, de baix perfil.

Ridao també va indicar que s'haurien d'incloure les propostes de la seva formació en el text perquè l'acceptassin. D'altra banda, el Govern ha insistit que el document no admet cap tipus de canvi, però sí alguna de les observacions que els grups li han enviat aquest cap de setmana com a darreres propostes.

El més crític de tots ha estat el president del PP, Mariano Rajoy, qui divendres va dir que considera la foto "inútil" i assegurà que, amb aquesta, l'Executiu només pretén tenir una "coartada" per al seu fracàs econòmic.

Un mes i mig de trobades

El Govern va crear la comissió Zurbano, formada per la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i els ministres de Foment i d'Indústria, José Blanco i Miguel Sebastián, amb l'objectiu d'assolir grans acords econòmics per superar la crisi i llançar un missatge de confiança als ciutadans. La comissió va començar a treballar a finals del mes de febrer amb una reunió multilateral a la qual van acudir totes les formacions polítiques i que van succeir nombroses reunions bilaterals i de caràcter més tècnic a la recerca de possibles punts d'acord entre els diferents partits.

La troica ministerial creada pel Govern va ser aplaudida per molts partits, encara que va rebre també dures crítiques de la principal formació de l'oposició i d'algun altre grup, com el PNB, que va arribar fins i tot a demanar el tancament de Zurbano i tornar a les negociacions en el Congrés. Després d'un mes i mig de reunions i encreuaments de propostes, l'Executiu va elaborar finalment un document amb un total de 54 iniciatives, que va enviar als partits dijous passat i que incloïen les mesures que formarien part del decret que estava previst aprovar dimarts. Abans de donar llum verda al decret, el Govern pretenia convocar demà els partits per signar un gran acord i escenificar així els fruits de les negociacions de Zurbano, encara que gairebé totes les formacions manifestaren rebuig per una foto global. De fet, només el diputat d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Carlos Salvador, es mostrà disposat a acudir dilluns a l'acte formal de firma que pretén organitzar l'Executiu. El PP, Esquerra Unida, el BNG, Coalició Canària (CC) i Unión, Progreso y Democracia (UPyD) ja anunciaren l'absència, mentre que Esquerra Republicana i Nafarroa Bai veien poc probable assistir-hi.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris