nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

Fredor a l'homenatge a les víctimes de l'11-M

El sisè aniversari va reunir els líders polítics que, distants entre ells, aprovaren el 27 de juny dia en record de totes les víctimes

Les principals autoritats polítiques i socials d'Espanya i de la comunitat de Madrid, com també les associacions de víctimes, dugueren a terme ahir diferents actes d'homenatge en record dels 192 morts i dels més de 2.000 ferits en els atemptats islamistes d'Atocha de l'11 de març de 2004.

Els actes pel sisè aniversari dels atemptats a Madrid s'iniciaren a la plaça de la Puerta del Sol. Allà, quan el rellotge marcà les 9 hores i el Rèquiem de Mozart va començar a sonar, la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre i el batle de la capital, Alberto Ruiz-Gallardón, acompanyats per altres autoritats, col·locaren una corona de llorer a la placa en honor dels morts i de les persones que van ajudar a socórrer els afectats.

A mitjan matí, el ple del Congrés dels Diputats guardava un minut de silenci per totes les víctimes. Minuts abans s'acordava per unanimitat declarar el 27 de juny com a dia d'homenatge a les víctimes del terrorisme, una iniciativa impulsada pel president de la Cambra, José Bono, per "perpetuar-ne el record en la memòria col·lectiva dels espanyols". "No estau sols, recordam i sofrim amb vosaltres", assegurà Bono en una declaració llegida, en la qual afegí que el dolor per una mort propera "no només és un sentiment íntim, personal i exclusiu", sinó que ha de ser també "un sentiment col·lectiu, un deure cívic, una reafirmació de dignitat davant la indignitat dels qui maten i davant el fanatisme".

La data acordada per recordar les víctimes fa referència al 27 de juny de 1960, quan ETA va assassinar per primera vegada. Aquella primera afectada va ser una nina de 22 mesos, Begoña Urroz.

Els gestos polítics de l'11-M

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va dedicar una salutació breu i de cortesia al líder de l'oposició, Mariano Rajoy, al terme de l'homenatge en el ple del Congrés. Per contra, sí que es va detenir a parlar amb èmfasi amb la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre. Gallardón, per part seva, saludà Rajoy abans de l'inici de l'acte i també les ministres i exregidores del PSOE a Madrid, Trinidad Jiménez i Beatriz Corredor.

Les víctimes del terrorisme van presidir l'homenatge que va tenir lloc al Bosc del Record del madrileny parc del Retiro. En aquest lloc van demanar que els delictes terroristes no prescriguin i que s'acabi amb els "països santuaris" per als assassins.

La presidenta de l'Associació 11-M afectats del terrorisme, Pilar Manjón, carregà durament contra la presidenta de la comunitat de Madrid per haver dit que "es va sentir com una víctima de l'11-M" després dels atemptats de Bombai del 26 de novembre de 2008 i també fou crítica contra l'excap de l'Executiu José María Aznar per "respondre amb gests obscens".

D'altra banda, la Comissió Europea es comprometé a situar el suport a les víctimes en el "cor" de les polítiques de la UE dels pròxims anys.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris