lluvia ligera
  • Màx: 25°
  • Mín: 23°
21°

Llum, gas, butà es dispararan amb la pujada de l'IVA

Algunes tarifes estan regulades i la seva composició final està fixada per l'Administració, mentre que altres sectors tenen escassos marges minoristes

El llum, el gas, el butà i la benzina seran els sectors que més patiran el juliol l'alça de l'IVA. Les empreses elèctriques, gasistes, petrolieres i les benzineries repercutiran totalment sobre el consumidor la pujada de l'impost sobre els preus de tots aquests serveis. En alguns casos, ho faran perquè es tracta d'una tarifa regulada, la composició final de la qual la fixa l'Administració i, en d'altres, perquè els escassos marges minoristes els impedeixen absorbir l'increment.

En el sector elèctric, la pujada de l'IVA del 16 al 18 per cent tindrà efecte en la revisió de la Tarifa d'Últim Recurs (TUR), que ja rep un impost sobre l'electricitat. En el cas de les comercialitzadores al mercat lliure, cap no ha anunciat que assumirà l'increment per millorar el seu grau de competència, segons les fonts consultades.

L'octubre de l'any passat, el Govern va descartar la possibilitat que la tarifa de llum quedàs gravada amb un IVA reduït, com havia reivindicat el president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán. Prop del 28 per cent de la TUR es dedica a impostos.

D'altra banda, el director general de l'Associació espanyola d'operadors de gasos liquats del petroli (Aogip), José Luis Blanco, va explicar que tant en el gas butà com en el GLP canalitzat la pujada afectarà "absolutament" el consumidor per tenir preus regulats. A més, va recordar que seran fins al 18 per cent, ja que aquests productes, després de les imposicions de Brussel·les en el seu moment, van deixar de gaudir d'IVA reduïts.

"Hi repercutirà totalment, perquè, a més, ja estam perdent doblers en la comercialització de butà", va afirmar Blanco, que va calcular que amb el preu actual de la bombona, l'increment rondarà els 20 cèntims. Només "en el cas del gas a granel i de l'autogàs, en què els preus estan liberalitzats i hi ha competència, alguns afectaran el consumidor i d'altres no", va afegir.

De la seva banda, el secretari general de l'Agrupació espanyola de venedors al detall de carburants i combustibles (Aevecar), Víctor García Nebreda, va indicar que els benziners "no tenen marges" per assumir la pujada, per la qual cosa "es repercutirà el 18 per cent sobre el consumidor" com ocorre amb qualsevol augment d'impostos.

Les benzineries treballen amb marges d'entre el 4 per cent i el 4,5 per cent, amb la qual cosa no tenen capacitat per assumir l'increment en dos punts de l'Impost sobre el Valor Afegit, va manifestar García Nebreda, que va pronosticar que la mesura tindrà "cost sobre el consum".

3,4 cèntims mes cares

Fonts de l'Associació espanyola d'Operadors Petrolífers (AOP) van rebutjar fer comentaris sobre com s'assumirà la pujada. Segons van explicar, com a associació sectorial no poden preveure les decisions de negoci de les empreses, però van apuntar que, amb la pujada de l'IVA i amb la de 2,9 cèntims per litre de l'impost especial aplicada l'any passat, les benzines s'encariran en total 3,4 cèntims per litre.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris