cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Catalunya torna a engegar la rutina

La xarxa elèctrica s'anà recuperant al llarg de la jornada d'ahir i la viària també quedà pràcticament normalitzada. La tempesta política contra el conseller de l'Interior, Joan Saura, va ser l'únic temporal que va viure ahir la comunitat

128536

Els passatgers de RENFE tornaren ahir a pujar als trens.

ROBIN TOWNSEND

Catalunya va recuperant a poc a poc la normalitat després del col·lapse provocat per la històrica nevada d'ahir. Això no obstant, es mantenen problemes en el subministrament elèctric i per accedir a França per carretera i augmenta la tempesta política sobre la gestió de l'emergència. Després de la intensa nevada de dilluns, que col·lapsà les carreteres i el tren i deixà sense llum uns 220.000 abonats i sense escola més de 160.000 alumnes, a Catalunya lluí ahir un sol esplèndid, que vaticinava que a poc a poc es tornaria a la normalitat, com finalment va ser. Així, gairebé el 70% dels abonats que encara ahir no tenien llum la recuperaren, tot i que a zones de Girona no fou total.

El president del Govern català, José Montilla, que viatjà a Sant Feliu de Guíxols (Girona) per conèixer els problemes d'aquestes comarques, parlà amb els responsables de Xarxa elèctrica espanyola i Endesa, a qui demanà que es col·locassin els generadors necessaris per suplir la falta d'energia a les zones considerades vulnerables, com els hospitals. Per altra banda, la xarxa viària quedà ja pràcticament normalitzada, si bé encara persistia com a punt molt conflictiu a darrera hora del dia el pas fronterer de la Jonquera, on s'acumularen coes de fins a 50 quilòmetres, a causa de la massiva presència dels 9.000 camions que quedaren atrapats. D'altra banda, com va ocórrer dilluns, uns 164.000 escolars -gairebé el 15% de l'alumnat- no assistí ahir a classe, especialment a les comarques de Girona i a la Catalunya central, als quals se sumaren uns 10.000 universitaris de la UB, la UAB i la Universitat de Vic.

Saura, en el punt de mira

CiU demanà ahir la compareixença del conseller d'Interior, Joan Saura, perquè expliqui com gestionà i quines mesures de prevenció prengué per fer front al "caos" que provocà la nevada en gran part de Catalunya, petició que també feren PP i C's, que alhora, reclamà que també comparegui el secretari general d'Interior, Joan Boada.
Per la portaveu del PP, Dolors Montserrat, el Govern està ple d'"incapacitats" i pronosticà que, malgrat que ja ho demanaren al matí, Saura no dimitirà perquè "al diccionari del tripartit no apareixen les paraules responsabilitat i dimissió". Des del PSC, la portaveu adjunta, Carme Figueras, defensà la reacció "ràpida i eficaç" del Govern, però admeté que sempre hi ha aspectes que es poden millorar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris