nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Segresten un vaixell capitanejat per un espanyol a l'Índic

El Govern de Zapatero no activa el protocol que es creà per la captura l'Alakrana i just ofereix atenció consular al ciutadà afectat

116826

Foto facilitada pel ministre de Defensa amb pirates somalis.

Un nou vaixell ha caigut a mans dels pirates. Aquest cop es tracta del Sakoba, que fou segrestat dilluns mentre pescava a aigües de l'oceà Índic. L'embarcació és de Kenya, té la base a Mombasa i el capità és un portuguès nacionalitzat espanyol i resident a Vigo, segons confirmaren fonts de l'empresa que comercialitza el peix de l'armadora del Sakoba i el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí (MARM).

La informació de la qual es disposava ahir sobre el moment del segrest era molt confusa. El Govern espanyol en realitza un seguiment i, en primera instància, és el Ministeri d'Afers Estrangers l'encarregat del tema, encara que d'entrada creu que la situació no és equiparable a la de l'Alakrana. L'Alakrana era basc i formaven part de la tripulació diversos espanyols. Ara bé, el Sakoba té bandera de Kenya i només el patró té nacionalitat espanyola.
L'Executiu està disposat a prestar tota l'atenció consular que sigui necessària per al patró i en aquest sentit treballa el Departament de Miguel Àngel Moratinos.

La vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, està en contacte amb diversos membres de l'Executiu per demanar-ne totes les dades, però no és previst que convoqui una reunió d'una cèl·lula de crisi, com la creada després del segrest de l'Alakrana. Per part seva, la Confederació espanyola de pesca (Cepesca) també aclarí ahir que el Sakoba no pertany a la seva organització.

Expert en pirateria

Andrew Mwangura, responsable del Programa d'assistència per a marins de l'Àfrica oriental, segueix molt de prop les passes de la pirateria a aquesta regió. Segons les seves explicacions, els assaltants capturaren el pesquer amb bandera de Kenya davant la costa de Somàlia, possiblement per usar-lo com a "vaixell nodrissa per llançar més atacs". D'acord amb aquest expert, el segrest es registrà la setmana passada i la tripulació la integrarien deu kenyans, dos senegalesos, un polonès, un capverdià i un namibi.

Mwangura, que va dir que no és clar on es va produir exactament el segrest, va precisar que un director de la companyia que opera el vaixell ja s'ha desplaçat a Kenya per negociar-ne l'alliberament. "L'embarcació ha estat des de 2005 en aigües de Kenya i Tanzània. Fa molt temps que és aquí, amb bandera kenyana i amb una llicència de pesca kenyana", aclarí. La firma Malaca Shipping, amb base al port d'O Berbés, importa directament el peix -espasa i tauró- que captura el Sakoba, propietat de l'armadora kenyana Africa East Deep Fishing, i només dóna suport logístic vinculat a la comercialització, segons va assegurar. La comercialització a través d'aquesta empresa amb seu a Vigo va induir a una confusió inicial respecte de l'origen gallec de l'armador del vaixell, que abans era un palangrer gamber i que avui treballa com a palangrer de superfície.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris