cielo claro
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
28°

Lluita comuna contra ETA

Chávez considera “acceptable” l'aclariment de Moratinos i tanca la polèmica amb l'Estat espanyol

Els governs espanyol i veneçolà firmaren ahir una nota conjunta en la qual mostren "la condemna més enèrgica del terrorisme en totes les seves formes i manifestacions" i subratllen el seu compromís mutu a l'hora de cooperar en tots els àmbits, destacant la lluita contra la banda terrorista ETA. D'aquesta manera es tanca la polèmica sorgida els darrers dies per la petició d'Exteriors a Chávez que doni "informació", i no "explicacions", sobre l'acte del jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, que assenyala indicis de presumpta col·laboració de Caracas amb ETA i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (les FARC).

El comunicat remès pel Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació espanyol assenyala que "ambdós governs reiteren el seu compromís de continuar ajudant en els àmbits judicial i policial, implementant efectivament els instruments de cooperació existents". Així, el Govern veneçolà "refuta i desmenteix les informacions publicades sobre una suposada col·laboració amb l'organització terrorista ETA, les activitats de la qual rebutja sense pal·liatius".

Així mateix, en l'escrit l'Estat espanyol i Veneçuela declaren la "ferma voluntat d'aprofundir en la seva relació amistosa i fructífera, basada en una àmplia cooperació en tots els àmbits, incloent-hi el de la lluita antiterrorista".

Pel que fa a l'acte, Moratinos va indicar des de Còrdova, on va participar en la reunió informal de ministres d'Exteriors de la UE, que l'assessoria internacional del seu departament està "estudiant la notificació del jutge Velasco i se n'estan aclarint una sèrie de qüestions". El cap de la diplomàcia espanyola va assegurar que existeix "voluntat de cooperar amb el jutge Velasco" i va precisar que tot d'una que n'aclareixin els punts esmentats, dels quals no va donar més detalls, l'escrit serà remès a les autoritats veneçolanes.

Aclariment "acceptable"

Per part seva, Hugo Chávez va considerar "acceptable" l'aclariment realitzat pel ministre Moratinos, que va desmentir dijous que demanàs a Veneçuela "explicacions" i puntualitzar que s'havia limitat a sol·licitar "informació" sobre l'acte. "La resposta del Govern espanyol ha estat acceptable. Han dit que van demanar informació i no explicacions. (...) Podem dir que les coses tornen al seu curs gràcies a la maduresa del president Zapatero i del seu canceller", indicà el mandatari veneçolà en la inauguració de la seu del Centre de Coordinació de la Policia Nacional Bolivariana.

"La dreta espanyola i feixista europea rep ordres de l'imperi i té diaris, jutges, televisions, corts internacionals... amb els quals arremeten. Hi ha una ofensiva contra Veneçuela", digué en declaracions recollides per la cadena VTV.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris