nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Estimats per uns, rebutjats per d'altres

Mentre a Catalunya es debat l'abolició de les corregudes de toros, la presidenta de la Comunitat de Madrid les defensa com “un art que ha d'estar ben protegit”. Amb aquesta proposta qualsevol acte contrari a l'autonomia podria ser sancionat per llei

116652

Esperanza Aguirre, acompanyada del torero Curro Romero, l'any passat.

Efe

El Consell de Govern va acordar ahir iniciar d'ofici la tramitació d'un expedient per a la declaració com a Bé d'Interès Cultural (BIC) la festa dels toros, atenent-se al que estableix la Llei de patrimoni històric, que considera la possibilitat d'atorgar aquesta qualificació "a fets culturals d'especial rellevància i a significació". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va declarar que els toros "són un art que val la pena declarar com a Bé d'Interès Cultural perquè estiguin ben protegits".Aquesta decisió del Govern madrileny es produeix en ple debat per la prohibició dels toros a Catalunya. D'aquesta manera, la Comunitat de Madrid deixa clar el seu interès per la defensa de la festa 'nacional'. A partir d'aquest moment, el Govern autonòmic obrirà un expedient amb què es posarà en marxa "la maquinària administrativa" i demanarà informes elaborats pels serveis de la Direcció General de Patrimoni.

Màxima distinció

Una vegada que la festa dels toros s'hagi convertit en BIC, gaudirà de la màxima distinció en matèria patrimonial que fixa la legislació de la Comunitat de Madrid, la qual cosa implica que estarà sotmesa a la seva protecció per part de l'Assemblea autonòmica. Això obligarà els ajuntaments a col·laborar amb la protecció dels valors de la festa i farà que qualsevol acte contrari a la declaració com a BIC se sotmeti a la legislació autonòmica per determinar si ha de ser o no sancionada.

També es preveuen mesures de foment de la festa estatal, com la introducció de programes escolars divulgatius. La Comunitat de Madrid, amb aquesta iniciativa, "assumeix l'obligació de promocionar i protegir la festa dels toros com a dret dels ciutadans a l'accés a la cultura" i es converteix en la primera comunitat autònoma que atorga aquesta categoria a l'esdeveniment taurí.

"A ningú no pot estranyar"

Esperanza Aguirre va insistir que a "ningú no pot estranyar" la intenció de la Comunitat de declarar com a BIC la festa dels toros, perquè "la cultura taurina és una cosa que des de temps immemorial està dins la cultura espanyola i mediterrània". "Només cal veure que Goya, Picasso, García Lorca i fora de la nostra cultura, Hemingway i Orson Welles, s'han ocupat dels toros com a art perquè és un bé cultural a protegir", va recalcar la cap de l'Executiu madrileny.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joan, fa mes de 10 anys
No hi ha toros assassins. Cada vegada que un torero mor a la plaça, el responsable no és el toro; són tots els que afavoreixen les corregudes amb les seves paraules, accions o omissions.
Valoració:13menosmas
Per //*//, fa mes de 10 anys
És admirable com defensen les seves tradicions i la seva llengua aquests espanyols.
Valoració:6menosmas
Per xaume, fa mes de 10 anys
Perquè són legals les curses de bous i no ho són les baralles de galls?
Valoració:5menosmas
Per x, fa mes de 10 anys
Rebutjats per altres, no "rebutjats per d'altres".
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris