nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Llum verda a l'extradició

El jutge nord-irlandès que instrueix el procés d'extradició de José Ignacio de Juana Chaos es pronuncià ahir a favor de lliurar-lo a la Justícia espanyola. L'exprès d'ETA disposa de 7 dies per recórrer la sentència

El jutge nord-irlandès que presideix el procés d'extradició de José Ignacio de Juana Chaos es pronuncià ahir a favor del lliurament de l'exprès d'ETA a la Justícia espanyola perquè respongui del delicte d'enaltiment del terrorisme que li imputa l'Audiència Nacional. El magistrat Tom Burguess considera que no hi ha bases per desconfiar de la Justícia espanyola i que és aquesta qui ha d'avaluar l'impacte de la "condició mental" de l'exconvicte d'ETA. La decisió no comporta, no obstant això, l'execució immediata de la mesura. De Juana pot presentar al·legacions al Tribunal d'Apel·lacions de Belfast (Irlanda del Nord). En cas de rebre'n una altra negativa, tindria encara la possibilitat de dur el cas a la Cort Suprema, la màxima autoritat judicial britànica, que té la seu a Londres.

En la vista d'ahir -la cinquena per aquest assumpte-, el jutge es dedicà a rebatre els quatre arguments esgrimits pels missers de De Juana, que ja avançaren que recorreran contra la sentència, per a la qual cosa disposen d'un termini de set dies. La seva base principal, segons exposaren una vegada conegut el dictamen, se centrarà de nou en les conseqüències que el retorn a Espanya generaria per a la salut del jutjat, actualment en llibertat vigilada a la capital de l'Ulster.

Risc de depressió

La depressió i l'estrès posttraumàtic que sofriria De Juana com a resultat de 21 anys de presó, 18 dels quals corresponien als 3.000 a què havia estat condemnat per 25 assassinats durant la seva pertinença a ETA, ja havien constituït per novembre el motiu esgrimit per evitar l'èxit de l'euroordre, en un intent de rebatre la decisió preliminar favorable a Espanya que el jutge Burgess havia expressat ja fa un any. A més, s'hi hauria de sumar també el risc que pogués emprendre una altra vaga de fam.

El magistrat reconegué ahir el "potencial impacte" que un nou empresonament podria ocasionar, sobretot si se'l condemnàs a l'aïllament. De fet, el jutge espanyol Eloy Velasco ja ha deixat clar que no admetrà l'alliberament provisional de l'exconvicte, però el seu col·lega nord-irlandès conclogué que concerneix les autoritats de l'Estat avaluar l'abast de les conseqüències sobre la "condició mental" de De Juana.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris