nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

ZP veu “raonable” retardar la jubilació...

La mesura, que té com a objectiu garantir el sistema públic de pensions, és una “responsabilitat” amb el futur, en el qual és previst que pugin les pensions mínimes

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va defensar ahir la proposta de "prolongar de manera gradual" l'edat de jubilació fins a 67 anys amb l'objectiu de garantir el sistema públic de pensions i de "continuar incrementant-ne les mínimes". Va avançar que farà propostes contra la dualitat del mercat laboral i va criticar les "temptacions populistes" del líder del PP, Mariano Rajoy, a causa de la falta de "consistència".

Zapatero va destacar que l'Executiu ha optat emprendre aquest camí per "responsabilitat" amb el futur, tot i que certament "al Govern li hauria resultat més còmode no fer res" i deixar la tasca per a qui governi el 2020, el 2025 o el 2030 i perquè és el PSOE "qui té més estimació al sistema públic de pensions". "Ens sentim responsables de vetlar pel futur" del sistema, va continuar el cap de l'Executiu, que va aprofitar per posar en valor la seva gestió d'aquest sistema, amb un superàvit de 62.000 milions i un augment de les pensions més baixes, "que ho continuen sent", un 32% des de 2004.

En aquest sentit, el també secretari general del PSOE va avançar que en el Consell de Ministres de la setmana que ve adoptaran mesures per "afrontar la dualitat" entre els contractes fixos i els temporals, i l'"excés de precarietat que forma part gairebé estructural del mercat laboral". En concret, es va referir que aquestes propostes estimularan l'ocupació entre els joves i els treballadors amb menys formació, però que, en tot cas, "no hi haurà minva dels drets dels treballadors".

El 2009, un any "difícil"

Zapatero va reconèixer en el discurs que l'any 2009 ha estat "difícil" i que "la tendència de l'ocupació és la més difícil d'invertir" encara que comenci la recuperació econòmica. No obstant això, va dir que tenia "plena confiança" en el rumb elegit pel Govern per impulsar aquesta recuperació i va augurar una any "d'esforços i dificultats", però durant el qual "l'horitzó s'aclarirà a favor d'Espanya".

"Us deman per tant que en aquest moment difícil, perquè som en els instants més durs de la crisi i que encara no s'aprecia millora en la societat, tinguem la voluntat de perseverar la paciència necessària en la tasca, per explicar el que fem i per què ho fem i per ser a prop dels sectors que més dificultats travessen", va dir.

De la mateixa manera, va defensar el pla d'austeritat aprovat pel Consell de Ministres divendres, amb el qual el Govern pretén estalviar 50.000 milions en quatre anys per tornar a col·locar el dèficit públic en el 3% del PIB, després de tancar el 2009 amb més d'un 11%.

Malgrat que el principal esforç és de l'Administració General de l'Estat, el pla igualment incumbeix les administracions territorials i "comporta esforços i alguns sacrificis" que cal saber "explicar als ciutadans", va incidir.

Tanmateix, va aclarir que les retallades no afectaran les polítiques socials, les beques, el fons d'inversió local ni el de l'economia sostenible ni a la inversió en I+D+i, argumentant que aquestes pràctiques són clau per reorientar el creixement econòmic cap a un model més productiu.

Crítiques al PP

Durant el discurs, que es va prolongar durant una hora, el president del Govern es va referir al PP en dues ocasions per reclamar-li altura de mires amb el pacte educatiu i per arremetre contra les "temptacions populistes", en especial en el tema de la immigració. Segons la seva opinió, en època de crisi, aquestes temptacions "solen emergir dels líders i els projectes polítics que no tenen consistència, ni idea clara d'un país". Per això, va advertir que es mantindrà "molt ferm en contra de qualsevol populisme inacceptable".

En aquest sentit, Zapatero va demanar als seus companys "màxima fermesa" per defensar els drets "humans i cívics", en especial l'educació i la sanitat, de tots els immigrants, malgrat que "desgraciadament tinguin una situació irregular que, sens dubte, cal controlar". Així, va acusar els dirigents del PP de demostrar "una incoherència diària en els temes que surten a debat, una temptació al populisme i una falta de compromís amb els temes d'Espanya", va manifestar el cap de l'Executiu.

Antich diu que la sortida a la crisi passa per prioritzar les inversions

El president del Govern balear i secretari general del PSIB, Francesc Antich, també va parlar ahir al comitè federal del PSOE per defensar els valors progressistes per sortir de la crisi, combinats amb la posada en marxa d'un nou model productiu que doni prioritat a les inversions.

Durant la intervenció, Francesc Antich va expressar el suport al secretari general dels socialistes i president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i a les mesures acordades divendres pel Consell de Ministres sobre el pla d'austeritat i la proposta de retardar l'edat de jubilació.

Després de constatar que el principal problema és l'atur, el president del Govern de les Illes Balears va incidir en la necessitat de protegir socialment els ciutadants que es troben a l'atur, una qüestió que, des del seu punt de vista, ha de ser una idea capital en el si del partit. "Darrere de la gestió de la crisi hi ha uns valors i una manera de fer política. El mercat no ho arregla tot", va emfatitzar.

Així mateix, va demanar una cooperació fluida entre l'Estat i les diferents comunitats autònomes i va destacar la importància que té per a l'economia balear el turisme.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Marat, fa mes de 11 anys
Es molt fàcil recaptar a costa dels treballador i treballadores. No tenim mes remei que pagar. A través de l'IRPF, de l'IVA, de jubilació, etc, etc. No ens podem escapar de pagar.

En canvi els empresaris ho tenen molt bo de fer. Facturen en negre, paguen bona part del sou en negre. A cops ni tan sols asseguren als seus empleats. No declaren, ni cotitzen, mes que una part del que guanyen. A més ho tenen molt bo de fer-ho. Qualsevol pensaria que el sistema estigués creat per tolerar aquest frau. De fet, no conec cap empresari que facturi correctament. Tots porten una comptabilitat alternativa. Això ho sabem tots.

Així és la típica "picaresca espanyola", voler botar-se les normes estafant, i a més dir-ho orgullós, i obertament dins el bar.

Aquests debats sobre les jubilacions són un insult cap a nosaltres, mentre existesquin aquests paràsits que són empresaris i polítics. Companys i companyes, no vos salvarà un govern d'esquerres, ni els sindicats ni les mesures contra els nostres drets. Al carrer lluitam! Vaga general ja!
Valoració:3menosmas
Per pep ignaci, fa mes de 11 anys
Una bona solució. Posar l'edat de jubilació de l'actual conseller d'economia del govern de les illes balears en els 50 anys. Així se n'aniria el que l'ocupa i això seria començar a solucionar la crisi econòmica. Si no vol dimitir, que el jubilin.
Valoració:-1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys

L'estat espanyol està en crac i segurament serà expulsat de la zona euro.

Supòs un dia de aquest any 2010, el govern farà tancar els bancs i farà convertir els euros en pessetes (1 euro = 166.386 ptes). O sigui que tornarem a la pesseta, una vegada tornat, una setmana o dues, el govern desvaloritzarà la cotització de la pesseta almanco un 25 a un 30%, o sigui que un euro costarà unes 220 pessetes.
El turistes de la zona euro trobaran més econòmic gastar a l'estat espanyol, però els emigrants cobraran en pessetes i se'n temeran que hauran perdut de cop almanco un 25% de ingressos.

Valoració:1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
L'any 2009 hi havia 18.645.900 ocupats que són els qui paguen les pensions.
Per tant ès fals que els emigrants paguin les pensions ja que només hi ha 1.848.047 estrangers ocupats.

De aturats n'hi hagué 4.326.500, del que 1.076.200 eren estrangers.
Per tant 1.076.200 estrangers estaven aturats i cobraven l'atur, i segurament feien feina a la economia submergida. També hem de sumar més de un milió de il·legals que tampoc cotitzen.
Valoració:1menosmas
Per Fetenpunyetes, fa mes de 11 anys
Suïs o Suis:
Veig que ja n'hi ha que fan el moix en calçons baixos. Alerta que se macroeconomia es mala d'empassar. Tan si és per davant com per darrera.
i ara disculpau-me, és l'hora de la tele-serie.
Valoració:0menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
1-Fer previsions a 50 anys en el neoliberalisme és un engany. Els bancs com el BBVA i BE s'atreveixen a pronosticar el col•lapse del sistema de la seguretat social , quan no tenen ni idea de quine seran els seus resultats econòmics en el 2010.
2- Per quin el concepte de dèficit s'aplica a les pensions i no s'aplica per exemple a l'exèrcit, a la casa reial, a les infraestructures...?. Aquí quan hi ha dèficit es compensa amb diners públics. Perquè les pensions no?. La major part dels països europeus aporten recursos de l'Estat a la Seguretat Social, a Espanya en canvi es sostrauen els recursos de les cotitzacions per fer atenció a altres problemes.
3- Quan el sistema financer està en crisi es treu diners de davall les pedres. En els últims dos anys s'han tret ni més ni menys que 150.000 milions d'euros. Si el sistema de pensions estigués en crisis perquè no s'haurien de treure recursos aliens quan en canvi es fa en benefici de bancs, caixes, hotelers, constructors…. L'estat espanyol és un dels pocs el sistema dels quals de pensions no es finança també amb prosupuestos públics. I el més esperpèntic de tot és que els Fons de Pensions proposats com alternativa pels experts financers han demostrat abans i ara especialment amb la crisi la seva impossibilitat per a garantir les pensions
Valoració:2menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Suïs: la borsa de la Seguretat Social és de les poques coses que a l'estat funcionen: 10.000 milions de superàvit aquest any gràcies entre altres al treball de immigrants (que per molts anys ens puguin mantenir les pensiones). Ara bé, com que és de les poques coses que funcionen i a més el propi senyor Corbacho diu que no hi ha problemes al menys fins a l'any 2025, volen ficar mar a la caixa amb interessos privatitzadors. On hi ha doblers hi van a parar les sangoneres polítiques, i per això el que volen és fotre els nostres estalvis.
Perquè, anem a veure si hi ha alguna empresa, banc inclòs, que pugui dir ara mateix que té solència fins l'any 2025. En coneixeu alguna ?
Jo si, una, la Seguretat Social que ens volen fotre els voltors de la política institucional, botones del capital.
Valoració:-6menosmas
Per Es suis, fa mes de 11 anys
Tot aixo comencen a ser mesures desesperades, d'un equip de gover que en sap molt mes que es poble de sa situacio actual d'Espanya. Mos oblidam ben rapidament que estam en una crisis brutal, que en sa meva opinio encara no s'ha mostrat, induida per una bombolla immobiliaria sense precedents a Europa, i es Espanya qui la viu. Estam endeutats fins a ses celles amb Europa fins al 2030-2035 si tot va be. I sa gent simplement se dedica a criticar sense tenir-ne ni idea. Es sistema de pensions funciona quan entren es mateixos doblers o mes deds que en surten en es sistema economic. Quan sa bossa es buida, lo unic que se pot fer es omplirla de nou. Hauriem de veure qui la ha buidada, y qui ho ha permes. I sobretot quan de temps fa que s'esta buidant i ningu no ha fet res. (A lo millor resultara que aquest imbecil nomes en te part de sa culpa). A lo millor si en lloc de mirar la teleserie del vespre mos involucrassim mes en macroeconomia i en veure que fan es nostros governants amb es doblers publics (ses xifres se fan publiques periodicament), aquestes coses no passarien.

Qui vulgui quatre numeros:
http://www.tv3.cat/videos/2553059
Valoració:2menosmas
Per Maria, fa mes de 11 anys
En aquest Estat en que ens ha tocat viure, el PSOE sempre ha fet la feina bruta a la dreta.

En ZP, al principi, semblava que volia marcar diferències amb Felipe González, ara ja en sembla una mala còpia.

En fi, adoptant mesures que només la dreta i la patronal aplaudeix... i dò això, que a les properes eleccions li demani el vot a la dreta i a la patronal.

Jo m'ho agafaré com un insult, i en demana el vot, com a treballadora que sóm.
Valoració:6menosmas
Per Jaume, fa mes de 11 anys
En Zapatero no és el problema, el càncer el té tot el PSOE, que ha fet seu el discurs ultraliberal (sobretot que el s'ha cregut). Teniu en compte que això just és l'inici d'unes mesures que carregaran sobre la població el desastre econòmic que estam vivint. En Zapatero ha fet el bàmbol durant dos anys i ara les mesures es plantegen amb caràcter d'emergència si no es vol que els comptes facin fallida. El drama és que ara ja no hi ha alternativa. Ens podem anar preparant.
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris