nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Sentència: reunir-se amb Batasuna no és cap delicte

L'Alt Tribunal decideix l'arxivament definitiu de la causa contra Juan José Ibarretxe, Patxi López, Rodolfo Ares i cinc representants de l'esquerra abertzale per mantenir converses durant la treva del 2006

El diàleg polític no era, ni és en teoria, cap delicte. La Sala Penal del Tribunal Suprem acordà ahir per unanimitat el sobreseïment lliure i l'arxivament de la causa per desobediència oberta contra l'actual lehendakari, Patxi López; l'anterior, Juan José Ibarretxe; l'ara conseller del departament d'Interior del Govern basc, Rodolfo Ares, i cinc representants de l'esquerra abertzale, entre els quals figura Arnaldo Otegi, per mantenir reunions coincidint amb la treva d'ETA l'any 2006, essent ja il·legalitzada Batasuna. La sentència determina que els fets no foren constitutius de delicte.

El tribunal d'aquest cas, que és integrat pels magistrats Juan Saavedra, Andrés Martínez Arrieta, Julián Sánchez Melgar, José Manuel Maza i Alberto Jorge Barreiro, va avançar ahir la resolució després de la deliberació sobre els recursos que havien estat presentats per les associacions Foro Ermua i Dignitat i Justícia contra l'arxivament de la causa per part del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB). No obstant això, la decisió del Suprem, que entra en el fons de l'assumpte, suposa l'estimació del recurs de les associacions en el sentit de reconèixer-los legitimació per tal de sol·licitar l'obertura del judici oral sense necessitat que la Fiscalia acusi en aquest procediment.

Aquesta actitud té el vot particular d'un dels magistrats, que es donarà a conèixer en els pròxims dies juntament amb la totalitat de la resolució. El Suprem aplica a aquest cas l'anomenada "doctrina Atutxa", que considera suficientment legitimada l'acusació popular, encara que no existeixi la del fiscal, en tractar-se d'un delicte -el de desobediència- que no implica l'existència d'un perjudicat directe. Aquesta doctrina s'aplicà per part del Suprem el gener del 2008 per considerar que n'hi havia prou amb l'existència d'acusació popular, en aquest cas del Sindicat Manos Limpias, per condemnar Atutxa i els exmembres de la mesa d'aquesta cambra Kontxi Bilbao i Gorka Knorr per un delicte de desobediència perpetrat en no dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak, considerat successor de Batasuna. Abans de l'anunci, el lehendakari, Patxi López, confià que el Suprem entengués que "no hi ha res punible" en les reunions.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris