nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 11°
12°

ETA: Una nova estratègia

El col·lectiu de presos bascs anuncia l'inici d'una altra forma de protesta contra la política penitenciària espanyola

Dos dies després de la manifestació massiva que reuní devers 44.000 ciutadans als carrers de Bilbao, el col·lectiu de presos bascs va anunciar ahir, mitjançant un comunicat publicat al diari Gara, una nova "dinàmica de lluita" contra les polítiques penitenciàries aplicades pels estats espanyol i francès.

Segons el text, les 750 persones que integren aquest grup (EPPK) iniciaran diverses accions que inclouran tancaments i vagues de fam, en protesta per la "cruenta" política seguida a les presons on es troben reclosos.

El comunicat explicita que la protesta que arrencà ahir es desenvoluparà al llarg de tot l'any i, a partir de març, les accions es realitzaran de manera rotatòria.

Amb aquesta iniciativa, el col·lectiu de presos i preses membres de l'organització armada vol denunciar la política penitenciària d'ambdós estats i "mostrar la necessitat de posar en marxa un procés democràtic fort que inverteixi la situació política".

A més, els reclusos demanen "l'alliberament immediat" dels companys que han superat el compliment de la condemna fixada, dels que estan "en període d'accedir a la condicional" i dels "greument malalts", i també sol·liciten que aquells que es trobin sols "siguin reagrupats amb altres membres".

Així mateix, en el text denuncien l'augment de les agressions que pateixen tant ells com els seus familiars, a més de l'opressió generalitzada cap a qualsevol mostra de solidaritat.

Sobre aquesta qüestió, volgueren fer constar l'agressivitat en els escorcolls que pateixen els qui acudeixen a visitar-los al center penitenciari.

En aquest sentit, el document també fa referència a la desaparició del membre d'ETAJon Anza, en situació de desaparegut des del 18 d'abril passat, i sobre el qual cap dels dos ministeris d'Interior, ni l'espanyol ni el francès, no han volgut donar explicacions.

Fora de l'organització

D'altra banda, s'informava en aquest comunicat que cinc presos membres d'ETA "s'han situat fora de la disciplina i el suport del col·lectiu", l'expressió que utilitza l'organització, segons alguns mitjans, per definir els expulsats.

Es tractaria de Valentín Lasarte -condemnat per la mort del regidor del PP Gregorio Ordóñez, entre altres causes-, Iñaki Rekarte, Estaban Murillo, Jorge Urruñuela i Andoni Muñoz.

De fet, Lasarte, que compleix condemna a la presó de Villabona (Astúries), ja va trencar la disciplina que imposa l'organització a les presons en acceptar un lloc de treball a l'economat del centre penitenciari.

A partir d'ara, tal com confirma el comunicat, tots "parlaran i exerciran a títol personal", i no en nom del col·lectiu de presos d'ETA, al qual, segons l'EPPK, han deixat de pertànyer.

A aquests cinc presos s'uneixen els noms de dos reclusos més, José Luis Alvarez Santacristina, àlies Txelis, i Kepa Picabea, que van sortir de l'organització el 2008.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris