nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

71 imputats en la trama Gürtel

S'aixeca el secret parcial de sumari de la trama de corrupció entorn del capitost Francisco Correa: desset mil fulls d'expedient resumits en un DVD que s'entregarà als imputats, citats els propers dies 7 i 8

39064

71 imputats en la trama Gürtel.

Juan Carlos C

"Tenc consciència i complesc la llei". Amb aquestes paraules (evidentment pronunciades en castellà), es defensava amb prou feines el president de la Generalitat i màxim dirigent del Partit Popular al País valencià de les acusacions de la resta de grups sobre la seva implicació en la trama Gürtel. Dins del món (tan ampli) de la corrupció política, el cas Gürtel ha estat un dels més comentats dels darrers mesos, a causa principalment de la quantitat d'empresaris i càrrecs públics que presumptament s'hi troben implicats, entre els quals hi ha Francisco Camps i la seva mà dreta, Ricardo Costa.

Ahir, el magistrat que instrueix el cas Gürtel a Madrid, Antonio Pedreira, decidia aixecar el secret parcial del sumari sobre les actuacions de la investigació de la xarxa de corrupció que liderava l'empresari Francisco Correa, en la qual eren imputades un total de 71 persones, entre elles la dona de l'extresorer estatal del PP Luis Bárcenas, el sastre de Camps i els exregidors populars que van iniciar la causa amb una denúncia, segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). En la interlocutòria, el jutge disposa que es lliuri als interessats, a les parts personades i als seus representants legítims una còpia en DVD de tota la documentació relativa a l'expedient tramitat pel jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, sense perjudici de l'aixecament parcial en fases successives del secret concernent a la resta del sumari.

El magistrat motiva en la resolució les pròrrogues dutes a terme del secret sumarial d'ençà que va prendre el relleu de la causa de Garzón davant les crítiques del PP. Així, recalca que la jurisprudència del Tribunal Constitucional permet al jutge acordar les successives pròrrogues "per fer efectiva plenament la protecció del valor constitucional que justifica el secret sumarial". Respecte de les actuacions que manté ocultes, argumenta que es donen "els requisits jurisprudencials" per evitar "l'ocultació de proves, de documentació relacionada amb les actuacions, de contactes amb tercers possiblement implicats en la trama investigada i altres de semblants".
Segons el magistrat, l'alçament total del secret en aquest moment processal "pot donar ocasió a interferències o manipulació dirigides a obstaculitzar la investigació en l'objectiu d'esbrinament de la veritat dels fets, posant en perill la protecció del valor constitucional de la Justícia".

Xifres, dates i citacions

El DVD que es lliurarà als interessats durant els dies 6, 7 i 8 d'octubre inclou 20 toms de principal (base de l'acusació), catorze de documentació, tres de mesures cautelars, tres d'entrades i registres, un d'administració judicial, un de comunicació d'intervencions, un de recusacions i un de filtracions. Són en total prop de 17.000 folis d'expedient que recullen les actuacions empreses pel Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional abans que el magistrat Baltasar Garzón s'inhibís a favor del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en la investigació de la denominada trama Gürtel.

Els dies 6, 7 i 8 d'octubre estan citats, a més dels interessats i el Ministeri Fiscal, les acusacions populars i particulars. Per curiositat, alguns dels noms: Rosalia Iglesias Villar, la dona de Bárcenas, Correa, Pablo Crespo, Antoine Sánchez i Alvaro Pérez Alonso, responsable d'Orange Market; els exregidors del PP de Majadahonda, que van iniciar el procediment, i Pau Collado, mallorquí i expresident de la Confederació de Joves Empresaris i exgerent de la Fundació per al Desevolupament Sostenible de Baleras, de la mà de Jaume Matas. I així fins a 71. Les excuses sobren i les paraules, també.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per tirant lo blanc, fa mes de 11 anys
ja era hora!! tots a sa presó!
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris