muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
14°

Mesures fiscals, en el punt de mira

La decisió de l'Executiu d'apujar un punt l'IVA superreduït i dos punts el general provoca les crítiques de la resta de partits i agents econòmics. El Govern, però, es defensa i s'hi ratifica

La reforma fiscal que planeja dur a terme el Govern escalfa l'ambient social i polític. La mesura d'apujar un punt l'IVA reduït i dos el general (de manera que queden en el 8% i en el 18%, respectivament, i que suposarà una recaptació addicional de 5.150 millions), aprovada dissabte en Consell de Ministres i inclosa en el projecte de llei dels pressuposts, ha estat criticada per les altres forces polítiques i agents econòmics. Tot i així, l'Executiu es defensa. El vicesecretari del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, posà com a exemple Noruega i Suècia per afirmar que "els estats més progressistes d'Europa són els que tenen l'IVA més alt". "La pujada d'impostos constitueix una decisió valenta" i "l'única que és capaç de mantenir la xarxa de seguretat per a qui pitjor ho passa, perquè no caigui al buit", assegurà ahir Blanco durant la Conferència d'Organitzacions Sectorials del PSOE, realitzada a Madrid.

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, en demanà una "anàlisi més en profunditat" als qui critiquen la decisió del Govern. Indicà que les crítiques a l'increment de l'IVA procedeixen d'alguns sectors econòmics i polítics que fa uns mesos deien que era un bon moment per ajustar l'impost arran de la baixada de la inflació i dels tipus d'interès. A més, va rebutjar que l'augment dels tipus per als rendiments del capital gravin l'estalvi de les rendes mitjanes, perquè "no es posarà un impost per als comptes corrents".

IU considera un "gran" error gravar el consum

El coordinador general d'IU, Cayo Lara, manté la seva intenció de no fer costat als pressuposts per al 2010 si no es canvien en el Congrés, perquè considera un "gran" error gravar el consum a les capes populars de la socie tat.
En una entrevista al diari Público, Cayo Lara acusà ahir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, de "fingir per l'esquerra per atiar-nos amb la dreta, sense incomodar els més rics. El coordinador general assenyala que Zapatero ha seguit la mateixa política fiscal "regressiva" del PP i l'acusa d'estar "allunyat dels problemes reals de la gent".

CiU en contra

El president de CiU, Artur Mas, lamentà ahir la pujada d'impostos que preveu l'Executiu, ja que aquest increment fiscal per a ciutadans i empreses és per a l'economia "com treure sang a un malalt que és anèmic"."Quan cal estimular el consum i fomentar l'estalvi, cal fer la política contrària de la que fa Zapatero", va afirmar.

A Balears, hotelers i Pimem, en clar desacord

El sector empresarial de Balears també critica la pujada de l'IVA. La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) expressà la seva "més absoluta disconformitat" amb la mesura, perquè considera que "afectarà greument els resultats de l'empreses, l'ocupació i l'economia general", segons va exposar ahir la patronal en un comunicat.
El president de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem), Juan Cabrera, també s'hi mostrà en contra i afirmà que en l'actual context de crisi és una "completa aberració". Així mateix, assegurà que l'únic que generarà són "diners negres". "La gent pagarà com fa uns anys i no es crearà riquesa", sentencià.

Crítiques del PSM

El secretari general del PSM-Entesa, Biel Barceló, digué que l'augment "no serà bo" per a les Balears, perquè "no discrimina entre rendes altes i baixes" i, de fet, "perjudica clarament les més baixes", a banda del "perjudici que pot tenir", en el cas de les Illes, per al sector turístic.

"La pujada d'impostos és perjudicial i innecessària"

"Perjudicial, innecessària i profundament insolidària" amb les classes mitjanes treballadores és com va definir el president del PP, Mariano Rajoy, la pujada d'impostos anunciada dissabte pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Assegurà, a més, que la fa "exclusivament per tapar els forats que ha creat amb un increment forassenyat de la despesa pública". El coordinador d'Economia dels populars, Cristóbal Montoro, acusà ZP de ser el culpable de la crisi i d'arruïnar l'Estat, en "posar la mà a la caixa de tots i tirar la casa per la finestra". Amb l'eslògan "Més feina i menys imposts" i davant prop de 30.000 persones, segons l'organització, Rajoy va intervenir en un míting a la localitat sevillana de Dos Germana, on indicà que el Govern central "cerca que els seus nyaps els paguin els espanyols, mentre que allò que hauria de fer és estalviar i gastar menys".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Suisset, fa mes de 11 anys
Aixo es es principi des final....
Valoració:13menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris