nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Sense els 400 euros i amb l'IVA pels niguls

Consell de Ministres i tres decisions: l'impost reduït (el qual grava la compra dels aliments) augmentarà en un punt (fins al 8%), el general, dos (fins al 18%), i la deducció de l'IRPF desapareix

El Govern de l'Estat espanyol va prendre ahir tres decisions definitives: apujar un punt l'IVA reduït i dos punts el general, suprimir la deducció de 400 euros en l'IRPF i elevar la tributació dels instruments de l'estalvi al 19% i al 21%.

Aquestes són les principals mesures fiscals incloses en el projecte de llei dels pressuposts generals de l'Estat, aprovat ahir en un ple del Consell de Ministres extraordinari. Amb aquestes maniobres, l'Estat espera ingressar 10.950 milions d'euros en dos anys, dels quals 6.500 s'obtindran l'any que ve i la resta el 2011.

Així, efectiu a partir de l'1 de juliol de 2010, mes en què el Govern espera que hagi començat la recuperació econòmica, l'IVA reduït pujarà un punt, fins al 8%, mentre que el general ho farà dos punts, fins al 18%, fet que suposarà una recaptació addicional de 5.150 milions d'euros.

L'IVA reduït grava la compra de tots els aliments -excepte els bàsics inclosos en el superreduït-, els habitatges, el transport, l'hoteleria, l'assistència social i sanitària, i els serveis culturals i d'espectacles. L'IVA general s'aplica a totes les operacions per a les quals no és previst cap altre tipus impositiu.

El Govern ha mantingut en el 4% el tipus de l'IVA superreduït, que grava el consum d'aliments bàsics, com el pa, la fruita i els ous, a més dels llibres, el material escolar, els medicaments i els habitatges de protecció oficial.

Quant a la supressió de la deducció dels 400 euros en l'IRPF aportarà als comptes de l'Estat, previsiblement, 5.700 milions d'euros. Segons va explicar en una roda de premsa la ministra Salgado, la modificació de la tributació per als que declarin fins a 6.000 euros, uns 11,5 milions de contribuents, suposarà un esforç d'uns sis euros de mitjana més a l'any.

Les rendes superiors a 60.000 euros, que declaren uns 100.000 i que tributen el 42%, passaran a tenir un tipus entorn del 50%. Pagaran així uns 5.000 euros més a l'any de mitjana.

Realistes i solidaris

La vicepresidenta primera del Govern assegurà que els pressuposts són "realistes, rigorosos i equitatius" i que han estat elaborats "pensant en els més perjudicats" per la crisi econòmica. "La necessària reforma fiscal" que inclouen aquests comptes és equitativa i solidària", manifestà De la Vega, i mantingué que la pressió fiscal de l'Estat espanyol "continuarà per davall de la mitjana europea".

La vicepresidenta va concloure que són els pressuposts per a la reactivació d'una economia sostenible, per a la recuperació de l'ocupació i per reforçar la cohesió social, encara que va dir que "la darrera paraula la tindrà el Parlament".

Esperances

Sobre el suport dels grups, la titular de la cartera més sol·licitada de l'any considerà que hi ha "certes esperances" que els grups parlamentaris entenguin que els pressuposts són els que "necessita" l'Estat i que, per això, els donin suport en el Congrés dels Diputats.

El PSOE necessita set vots perquè en el debat de totalitat la Cambra no torni els comptes al Govern. Els socialistes pretenen trobar els suports suficients en els partits d'esquerra, com ERC-IU-ICV, però també en el BNG i en el PNB.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per toniet, fa mes de 11 anys
A esto se le llama gobierno de izquierdas?, si mucha gente hubiera sabido esto no les habrían votado. Porque no se bajan el sueldo? porque hay que destinar dinero a la casa real si tienen dinero para regalar y luego la infanta gastandose el dinero de los españoles en washington. Tanto dar 400 euros a los parados, ordenadores para los colegios, más dinero para que los concesionarios se enriquezcan más, y luego todos los sueldos de ministros, exministros y chupatintas que pululan por las altas esferas.

Esto es democracia?
Valoració:18menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 11 anys
S'agost des 2007 i anys i mesos siguents es Banc Central Europeu emeté quantitats de doblers, 210.000 milions de euros, 20.000 milions, etc. perdent es compte des doblers que injectà. El govern (no es govern) des PSOE (Madrid) no s'ha oposat a aquestes emissions de doblers. Ara necessita més doblers, si necessita més doblers els pot demanar a s'impremta des Banc Central Europeu. Ja que aquestes emissions devaluaren s'euro, se pot fer una devaluació més.
Valoració:1menosmas
Per Indignat, fa mes de 11 anys
Con sempre havent de pagar l'incompetència de pèsima gestió d'aquest govern d'aficionats. D'acord que, en el moment actual tampoc és que hi hagi cap partit alternatiu, però esper que la gent tingui un mínim de memòria per a que no torni votar a aquesta colla de lladres, que no fa més que dur-nos cap a la ruïna. Tot d'una que pugui migrarem la meva dona i jo d'aquesta vergonya de païs d'Alí Babà i ...
Valoració:7menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Només en 2008, en plena crisi, els inversors de les SICAV van obtenir uns guanys de 190 milions (dades del tercer trimestre), pels quals van pagar 1,7 milions. Mentrestant, també en aquest any, les rendes de treball, que aglutinen el 80% de l'IRPF i que suporten un tipus de fins al 43%, van aportar a les arques públiques 71.341 milions. Les societats, per la seva banda, amb una tributació entre el 25% i el 30%, van abonar 27.301 milions, mentre que els impostos sobre el consum -IVA i especials- van arribar els 67.591 milions
Valoració:3menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 11 anys
Aquí els únics que paguen són els treballadors i els pobres. No toquen els guanys dels rics.
En els últims cinc anys, les 3.369 Societats d'Inversió Mobiliaria de Capital Variable (Sicav), que gaudeixen fins a ara d'una avantatjosa tributació del 1%, van pagar 56,6 milions d'euros per l'Impost de Societats després d'haver obtingut 8.068,6 milions de beneficis i d'acumular un patrimoni mig per sobre dels 26.000 milions.
En auests no els toquen i es diuen socialistes, quan només socialitzen els doblers dels pobres en favor dels rics.
Valoració:15menosmas
Per Tomeu Binimelis Matemales, fa mes de 11 anys
I dic jo, per que no es grava amb 1 €, un miserable Euro a cada compra i venda d'accions, o els rrics s'emprenyerien i sera com l'Ecotaxa. Els que poden comprar i vendre accions no crec que tinguin cap problema per pagar 1 miserable Euro per transacció, però no a n'aquests no els tocaran ni un centim, continuaran especulant!!
Valoració:10menosmas
Per Inmi, fa mes de 11 anys
Tiemblan los "poderosos"
Valoració:-3menosmas
Per Pelat, fa mes de 11 anys
D´aquesta manera serem molts els que haurem de rebre les ajudes socials. No crec que el Govern hi guanyi res. Al contrari.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris