algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

Un any per eradicar la corrupció

Les conductes corruptes, les crítiques contra Baltasar Garzón per la investigació sobre les víctimes franquistes i les accions d'ETA centren l'obertura de l'any judicial

110894

El rei Joan Carles escolta el president del Consell General del Poder Judicial.

Angel D

El fiscal general de l'Estat, Cándido Conde-Pumpido, va remarcar l'exigència de la societat d'"eradicar les conductes corruptes vinguin d'on vingiuin, siguin quins siguin els seus autors". Així ho va fer en el transcurs del solemne acte d'obertura de l'any judicial, que tingué lloc ahir, que fou presidit pel rei i al qual van assistir nombroses personalitats de la judicatura i la política. El fiscal general, que va iniciar el discurs recordant unes paraules del president dels Estats Units, Barack Obama, va manifestar que sigui quina sigui l'estratègia de defensa de les conductes corruptes "no aconseguirà en cap cas deslegitimar la lògica i l'acció inexorable de l'estat de dret". En la seva intervenció, el fiscal general va dir que qüestions com el secret de sumari, les garanties dels imputats i el sistema de recursos no són problemes que es resolguin "clamant per la imparcialitat del sistema des de posicions de patent parcialitat". Cal recordar que Conde-Pumpido i la Fiscalia han rebut en els darrers mesos dures crítiques del PP arran del cas Gürtel.

Crítiques, però legítimes

D'altra banda, el president del Tribunal Suprem, Carlos Dívar, i el mateix Conde-Pumpido van rebutjar les crítiques que han suscitat les actuacions obertes contra el jutge Baltasar Garzón i el PP, respectivament. El president del Tribunal Suprem va demanar que, en la "crítica legítima", es respecti la independència en l'actuació dels magistrats del Suprem. Així, va referir-se a les crítiques suscitades fa poc per l'actuació de la Sala Segona, que ha admès una querella del sindicat ultradretà Manos Limpias contra el jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per investigar les desaparicions durant la Guerra Civil i el franquisme.

Record a les víctimes d'ETA

El president del Suprem i el fiscal general també van fer referència en els seus discursos a la lluita contra ETA. Dívar va recordar les darreres víctimes mortals de l'organització armada i va confiar que "no sigui gaire llunyà el dia que la violència terrorista quedi definitivament eradicada de la nostra societat i els conflictes s'encarrilin per les vies jurídiques que ofereix el nostre estat de dret". Mentrestant, Conde-Pumpido va lloar la col·laboració francesa en la lluita contra les "sagnants i de cada vegada més absurdes" accions d'ETA, just el dia en què va arribar a Espanya l'etarra Txeroki, extradit per França.

Creix la violència adolescent

La Fiscalia General de l'Estat alerta d'un "preocupant" increment de casos de violència domèstica exercida pels fills adolescents sobre els seus progenitors, assegurant que en aquestes infraccions no hi ha distinció de classes socials. L'internament del jove pot acabar deteriorant la relació d'afecte paternofilial. Així mateix, denuncien deficiències en centres tant de protecció de menors com d'acollida a menors estrangers no acompanyats, que obliguen a una "alerta constant" i a l'"exigència d'un esforç" en la millora del personal.

"Bullying"
Quant a l'assetjament escolar entre menors o bullying, l'informe assenyala que les seccions de Menors autonòmiques no han detectat el 2008 un increment del nombre d'agressions físiques i psíquiques entre l'alumnat. La sensibilització de l'opinió pública fou apuntada com una de les causes de contenció d'aquest tipus d'infraccions.

Masclisme
La Fiscalia General de l'Estat demana un major esforç d'informació davant el "preocupant" augment de víctimes i agressors estrangers en casos de violència masclista i davant el fet que en la immensa majoria dels casos no hi havia denúncia prèvia. Així ho reflecteix la Memòria Judicial de 2008. De les 74 víctimes mortes per violència masclista el 2008 (39 d'estrangeres), només 19 havien presentat denúncia.

Testimonis
La Memòria també reconeix que la Llei de protecció de testimonis "no satisfà cap de les seves més elementals necessitats", sobretot quan les amenaces dels delinqüents s'estenen als seus éssers més propers, i reconeix que en moltes ocasions patirien les conseqüències d'un testimoniatge incriminatori. En són una prova les víctimes de l'explotació sexual, que ho denuncien poc, fruit del "precari sistema de protecció de testimonis".

Adopcions
La Fiscalia ha detectat seriosos problemes en l'adopció d'infants romanesos abandonats i posa de manifest en la Memòria la "passivitat" de Bucarest en la repatriació dels seus menors, que estan abocats a un acolliment familiar permanent, perquè Romania proscriu l'adopció internacional dels seus compatriotes. Els fiscals destaquen situacions d'aturada d'expedients d'adopció d'infants romanesos i la pluralitat d'ocasions en les quals els pares els lliuren a les entitats públiques. Però la devolució "mai no arriba a executar-se per la passivitat de les autoritats romaneses".

La Fiscalia actua a les ordres de De la Vega, segons el PP

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, va tornar a reafirmar-se en les acusacions d'espionatge que va pronunciar aquest estiu, que considera que no ha de "rectificar". A més, va assegurar que pensa que el PSOE "intenta corrompre les institucions". Com a exemple d'aquesta situació, la popular es va referir al fet que la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, diu "allò que ha de fer la Fiscalia", que el Ministeri Fiscal "només" actua en relació amb les denúncies interposades pel PSOE i que les detencions d'alguns dirigents del seu partit es van retransmetre "amb gran rebombori". Després de posar aquests exemples de l'actuació de la Fiscalia i d'altres cossos i forces de seguretat de l'Estat, De Cospedal va defensar en una entrevista televisiva que les "actuacions d'aquest tipus" no es realitzen "espontàniament", sinó que "obeeixen a instruccions".

Sobre la denúncia per espionatge que va interposar el PP, De Cospedal va manifestar que actualment la té damunt la taula un jutge, tot i que és la Fiscalia que l'hauria d'investigar. "És molt sorprenent, l'oposició denuncia una actuació determinada i el Govern, en lloc d'investigar una cosa tan greu, allò que fa és insultar l'oposició". De Cospedal va afegir que "si un denuncia, és lògicament perquè en té indicis". I va assegurar que és "perquè en té indicis" que el PP va denunciar l'espionatge del qual se sent víctima.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris